Tiszta Forrás
2019. augusztus 18.   
Névnap: Ilona

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI EVANGÉLIUM: 2019-08-18 ~ ~ ~ ~ Azért jöttem, hogy tüzet bocsássak a földre; s mennyire szeretném, ha már fellobbanna! ~ ~ Keresztséggel kell megkeresztelkednem, és mennyire vágyom utána, amíg be nem teljesedik! ~ ~ Azt gondoljátok talán: azért jöttem, hogy békét hozzak a földre? ~ ~ Mondom nektek: nem, hanem széthúzást. ~ ~ Mert mostantól fogva ha öten lesznek egy házban, meghasonlanak, hárman kettő ellen, és ketten három ellen. ~ ~ Meghasonlik az apa a fiával és a fiú az apjával; az anya a lányával és a lány az anyjával; az anyós a menyével és a meny az anyósával. /Lk 12,49-53/

Jelen van

0 felhasználó
37 látogató

Látogatások

- ma: 476
- tegnap: 836
2016.03.24. 00:00 Kristóf
Hozzászólások: 0

Március 24- Nagycsütörtök, az utolsó vacsora emléknapja

: Nagycsütörtök délelőtt csak a Székesegyházakban van krizmaszentelési szentmise. A kora esti órákban van a többi templomban is szentmise az utolsó vacsora emlékére. Ebben a misében emlékezünk meg arról az eseményről mikor Jézus utoljára evett halála előtt a tanítványaival és megalapította az Oltáriszentséget, vagyis ételül adta a testét és italul a vérét, amely a kenyér és a bor jelképez. Egyik legnagyobb hittitkaink egyike ez.

Régi szép szokás, hogy a bibliai hagyományt követve a pap megmossa 12 ember lábát, ahogy Jézus is megmosta a tanítványok lábát. Sajnos ma már csak kevés helyen tartják be.

A miséből még 2 részt emelnék ki. A Dicsőség éneklése alatt a harangok Rómába mennek, vagyis elnémulnak az orgonával és a csengőkkel együtt és nem szólalnak meg Nagyszombat estig. Rómába mennek siratni és gyászolni Krisztust így tartja a hagyomány. A harangokat a durva hangú kereplő helyettesíti.

A mise legvégén pedig az oltárfosztás történik, vagyis az oltár megfosztják minden terítőjétől, díszétől, kifosztva áll. Ez Krisztus elhagyatottságát és ruháitól való megfosztását jelképezi.

Régi ma már alig élő szokás a nagycsütörtök éjjeli virrasztás. A mise után a hívő asszonyok akár egész éjjel egészen hajnalig a templomban maradtak Krisztussal virrasztani, ha már a Biblia szerint az apostolok nem tették.

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás