Tiszta Forrás
2019. április 26.   
Névnap: Ervin, Klétusz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Reggeli imádság ~ ~ ~ ~ ~ A felvirradt új nap reggelén először is hozzád emelem föl elmémet és szívemet kegyes mennyei Atyám, és leborulva köszönöm meg neked azokat az adományokat, melyekben gondviselő jóságod mindez ideig részesített. Különösen pedig hálát adok neked azért a nagy kegyelmedért, hogy az elmúlt éjjel atyai szeretettel őrködtél fölöttem, megőriztél minden bajtól, és testem lelkem épségét sértetlenül megtartottad. De midőn e jótéteményeidért alázatos lélekkel köszönetet mondok, egyszersmind új kegyelmeket is kérek tőled, jóságos Istenem. Add szent malasztodat, hogy a mai napot jámborságban, lelki tisztaságban s istenfélelemben tölthessem, és szent parancsaid megtartása által szeretetedre állandóan méltó lehessek. Jézus áldott anyja, boldogságos Szűz Mária, szent őrangyalom, Istennek minden szentei és különösen te, dicső védőszentem, fogadjatok engem ma ismét hathatós pártfogástokba, imádkozzatok érettem, s óvjátok meg testemet és lelkemet minden veszedelemtől. A mi Urunk Jézus Krisztus által. Amen. ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
38 látogató

Látogatások

- ma: 90
- tegnap: 293
2016.03.24. 00:00 Kristóf
Hozzászólások: 0

Március 24- Nagycsütörtök, az utolsó vacsora emléknapja

: Nagycsütörtök délelőtt csak a Székesegyházakban van krizmaszentelési szentmise. A kora esti órákban van a többi templomban is szentmise az utolsó vacsora emlékére. Ebben a misében emlékezünk meg arról az eseményről mikor Jézus utoljára evett halála előtt a tanítványaival és megalapította az Oltáriszentséget, vagyis ételül adta a testét és italul a vérét, amely a kenyér és a bor jelképez. Egyik legnagyobb hittitkaink egyike ez.

Régi szép szokás, hogy a bibliai hagyományt követve a pap megmossa 12 ember lábát, ahogy Jézus is megmosta a tanítványok lábát. Sajnos ma már csak kevés helyen tartják be.

A miséből még 2 részt emelnék ki. A Dicsőség éneklése alatt a harangok Rómába mennek, vagyis elnémulnak az orgonával és a csengőkkel együtt és nem szólalnak meg Nagyszombat estig. Rómába mennek siratni és gyászolni Krisztust így tartja a hagyomány. A harangokat a durva hangú kereplő helyettesíti.

A mise legvégén pedig az oltárfosztás történik, vagyis az oltár megfosztják minden terítőjétől, díszétől, kifosztva áll. Ez Krisztus elhagyatottságát és ruháitól való megfosztását jelképezi.

Régi ma már alig élő szokás a nagycsütörtök éjjeli virrasztás. A mise után a hívő asszonyok akár egész éjjel egészen hajnalig a templomban maradtak Krisztussal virrasztani, ha már a Biblia szerint az apostolok nem tették.

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás