Tiszta Forrás
2020. szeptember 27.   
Névnap: Adalbert, Vince

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

SZENTLECKE: 2020-09-27 ~ ~ ~ ~ Ha ér valamit a Krisztusban adott buzdítás, a szeretetből fakadó intelem, a lelki közösség, a bensőség és együttérzés, akkor tegyétek örömömet teljessé azáltal, hogy egyetértetek, egy szívvel szerettek, és egy lélekkel ugyanarra törekedtek. Vetélkedésből ne tegyetek semmit, sem hiú dicsőségvágyból! Egyik a másikat tekintse inkább alázatosan önmagánál kiválóbbnak! Ne keresse senki csak a maga javát, hanem a másét is! ~ ~ Ugyanazt a lelkületet ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban volt. ~ ~ Ő, mint Isten, az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez feltétlenül ragaszkodnia kell, hanem szolgai alakot öltött, kiüresítette önmagát, és hasonló lett az emberekhez. Megalázta magát, és engedelmes lett a halálig, mégpedig a kereszthalálig. ~ ~ Ezért Isten felmagasztalta őt, és olyan nevet adott neki, amely felette áll minden névnek, hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban, s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr! (Fil 2,1-11) ~ ~ ~ ~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
87 látogató

Látogatások

- ma: 82
- tegnap: 193
2018.04.26. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Àprilis 26 -Szent Klétusz

Àprilis 26 -Szent Klétusz
 Nap szentje: Szent I. Anaklét ( Szent Klétusz )

Szent I. Anaklét (Anaklétosz vagy ritkábban Anenklétosz; latinosan: Anacletus / Anencletus) (79? – 88?) volt a harmadik római egyházvezető Szent Péter és Szent Linus után (nem a mai értelemben vett római pápa).
Valószínűleg Cletus-szal azonos személy, Caesariai Euszebiosz, Szent Ireneus, Szent Ágoston és Optatus egyhangúlag azt állítják, hogy ez a két név egy embert takar.
A Liber Pontificalis viszont cáfolja az azonosságot.

Anaklétot a hagyomány római polgárként tartja számon, aki 12 évig birtokolta a római püspök címet, amikor mártírhalált halt. Földi maradványait a Vatikánban őrzik, a Szent Linus Templomban. Április 26-án tartják ünnepét

Szent Kilit
 Április 26-án Szent Kilit vértanúra emlékezik a katolikus egyház. Kilit Szent Péter apostol tanítványa volt.

A Kilit név a latin Cletus vagy Anaclet középkori magyar változata. Kilit (†91), más elnevezéssel Szent I. Anaklét (Anaklétosz, latinosan Anacletus) a hagyomány szerint Szent Péter második utóda volt a római püspöki székben az I. század vége felé, körülbelül 76 és 88 között. A harmadik római egyházfő volt tehát Szent Péter és Szent Linus után. Valószínűleg Cletus-szal azonos személy; Szent Ireneus és Szent Ágoston egyhangúlag azt állítják, hogy ez a két név egy embert takar. Alakját sem a legendairodalom, sem középkori szakrális művészet nem tartja számon, ünnepét azonban megtaláljuk a régi misekönyveinkben – olvasható Bálint Sándor Ünnepi kalendáriumában.

Anaclet athéni születésű lehetett, a hagyomány római polgárként tartja számon. Az első római keresztények közé tartozott. Domitianus császár keresztényüldözése idején szenvedett vértanúságot. Földi maradványait Szent Péter sírja mellett temették el; az ő sírja is a Szent Péter-bazilika alatt lehet. Ünnepe április 26-ára került a római naptárban.

Magyarországi tiszteletére néhány helységnév utal: Kiliti (Somogy 1334, Moson), azaz Kilité, vagyis Kilit oltalmába ajánlott falu; Dunakiliti. Siófok-Kiliti katolikus templomának és plébániájának védőszentje, egyúttal a városrész névadója is. Hazánkban egyedül a kiliti templom őrzi a szent emlékét; a főoltárkép az ő megdicsőülését ábrázolja.


forrás: Magyar Kurír
Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás