Tiszta Forrás
2019. október 23.   
Névnap: Gyöngyvér, János

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

~ ~ ~ ~ Az 1956-os forradalom felrázta az egész világot. ~ ~ Egy kis közép–európai nép fellázadt a zsarnokság, az idegen elnyomás ellen. ~ ~ Sokan buzdították a magyar népet, de tényleges segítséget nem kaptunk. ~ ~ Az amerikai politikusok segítségről szóló hangzatos ígéretei csak ígéretek maradtak. ~ ~ Kevesen tudják, hogy egy szegény vidéki kisfiúból sztárrá lett amerikai énekes, - aki Németországban töltötte le a katonaidejét – szívén viselte a magyarok sorsát. ~ ~ Ez az önzetlen, mindenkin segíteni akaró sztár adakozásra szólította fel az amerikai népet: elénekelt egy dalt, ami az 56-os magyar forradalmárokhoz szólt. ~ ~ A dal címe: Béke a völgyben. ~ ~ Ez a felvétel eddig az archívumok mélyén hevert. ~ ~ Az énekes neve: ELVIS PRESLEY. ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 737
- tegnap: 1018
2016.06.03. 00:00 Kristóf
Hozzászólások: 0

Június 3- Jézus Szentséges Szíve (Főünnep)

Június 3- Jézus Szentséges Szíve (Főünnep)

Az úrnap nyolcadát követő péntek, az egyházi év utolsó változó ünnepe A Szent Szív a vallásos lélek számára Jézusnak az emberért való önfeláldozó, megváltó szeretetét állítja oda követelményül.

A kultusz nyomai már a középkorban, így kódexirodalmunkban is felbukkannak. Hajnal Mátyás emlegetett, emblémákkal, azaz szimbólikus képekkel is illusztrált imádságos könyve (1629) mégsem ebbe a kultikus áramlatba tartozik. Klaniczay Tibor és Holl Béla vizsgálódásai szerint "a műfajok egyesítésének barokk eljárásával «lelki comoediá»-ban jeleníti meg a léleknek mennyei jegyesével való misztikus kapcsolatát. A Jézussal egyesülő szívnek ebben az allegorikus játékában felhasználja a bibliai Énekek énekének szerelmi stilisztikáját is."

A kultuszt Alacocque Szent Margit látomásai (1673–1625) szentesítették: a megjelenő Jézus különösen az emberi hálátlanságot fájlalta, és a Szív tisztelőinek az engesztelést, a hónap első péntekjén való gyónást, áldozást kötötte lelkükre. Margit mindjárt a Szent Szív különös oltalmába ajánlotta magát. Ezt a felajánlást később egészen napjainkig jámbor egyének és közösségek, városok és nemzetek követik. Maga XI. Pius az Egyházat is a Szív oltalmába ajánlotta.

A Szent Szív ikonográfiájának első jelentős hazai barokk emléke a tihanyi bencés templom oltára (1750), továbbá a jezsuiták vízivárosi templomának képe (1765). A márianostrai hajdani pálos templom oltárképén Jézus hatalmas szívéből kereszt nő ki, jelképezvén a szeretetből vállalt halált. 

 

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás