Tiszta Forrás
2022. május 27.   
Névnap: Hella

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI EVANGÉLIUM: 2022-05-27 ~ ~ ~ ~ Bizony, bizony mondom nektek, hogy ti sírtok majd, és jajgattok, a világ pedig örvendeni fog. ~ ~ Ti szomorkodtok majd, de szomorúságotok örömre fordul. ~ ~ Az asszony is, amikor szül, szomorkodik, mert eljött az ő órája; amikor azonban megszülte a gyermeket, már nem emlékszik a szorongatásra az öröm miatt, hogy ember született a világra. ~ ~ Most ti is szomorkodtok, de újra látlak majd titeket, a szívetek örülni fog, és örömötöket nem veszi el tőletek senki. ~ ~ S azon a napon már semmit sem kérdeztek tőlem. ~ ~ Bizony, bizony mondom nektek: Amit csak kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. /Jn 16,20-23a/ ~ ~ ~ ~ Ezek az evangélium igéi.

Jelen van

0 felhasználó
8 látogató

Látogatások

- ma: 83
- tegnap: 193
2021.08.05. 00:00 Kristóf
Hozzászólások: 0

Augusztus 5 - Szűz Mária római főtemplomának felszentelése (Havas Boldogasszony)

Augusztus 5 - Szűz Mária római főtemplomának felszentelése (Havas Boldogasszony)

Eredetileg a Szent Szűz római főtemplomának, a négy patriarchalis bazilika egyikének – Beata Maria Virgo ad Nives, ismertebb olasz nevén Santa Maria Maggiore – fölszentelési évfordulója (440-ben szentelték fel). Az ünnep idővel az egyházban is egyetemessé vált. A Müncheni-kódex Havi Bódoganya, Batthyány-kódex naptára pedig Havi Boldog Asszony néven emlegeti.

 

 

 

A legenda szerint a 4. században Liberius pápa (352május 17. – 366szeptember 24.) idejében az örök városban egy János nevű gazdag patrícius és felesége elhatározták, hogy vagyonukat a Szent Szűznek ajánlják fel. A Szent Szűz álomban megjelent a házaspárnak és tudtukra adta, hogy azon a helyen, amelyet másnap hó fog borítani, templomot kell emeljenek tiszteletére. A Szűzanya e szentélyét ezért Havas Boldogasszony bazilikának is nevezik. A felépített bazilikát Szent III. Szixtusz pápa (432július 31. – 440augusztus 18.) díszítette remek mozaik képekkel annak emlékére, hogy az efezusi zsinat 431-ben hittételként hirdette ki Szűz Mária istenanyai méltóságát.

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás