Tiszta Forrás
2019. augusztus 23.   
Névnap: Bence, Róza

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

OLVASMÁNY: 2019-08-23 ~ ~ ~ ~ A bírák korában éhínség támadt a választott nép földjén. Ekkor a júdeai Betlehemből elindult egy ember, hogy a pogány moábiták országában telepedjék le feleségével és két fiával együtt. (Mindnyájan efrataiak voltak, a júdeai Betlehemből valók.) ~ ~ Történt, hogy a moábiták földjén a férfi meghalt. Így felesége, Noémi, magára maradt két fiával. Ezek moábita nőket vettek feleségül. Egyiknek a feleségét Orfának, a másikét Rutnak hívták. ~ ~ Tízéves ott-tartózkodásuk idején meghalt a két fia is. Így azután Noémi most már nemcsak férjétől, hanem két fiától is megfosztva magára maradt. Két menyével együtt fölkerekedett, és elindult, hogy a pogány moábiták földjéről visszatérjen hazájába. Hallotta ugyanis, hogy az Úr megkönyörült népén, és nincs már éhínség otthon. ~ ~ Útközben Orfa elbúcsúzott anyósától, és visszatért a moábitákhoz. Rut azonban hűségesen kitartott anyósa mellett. Noémi így biztatta: ˝Látod, sógornőd visszatért népéhez és vallásához. Menj te is vele!˝ ~ ~ Rut azonban így felelt: ˝Hogy elhagyjalak, arra ne is kényszeríts, mert bárhová mégy, én úgyis veled megyek. ~ ~ Ahol te megtelepszel, én is ott lakom: néped az én népem, és Istened az én Istenem lesz.˝ ~ ~ Így jött el Noémi a moábita Ruttal idegen földről Betlehembe, ahol éppen akkor kezdték aratni az árpát. (Rut 1,1.3-6.14b-16.22) ~ ~ ~ ~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
49 látogató

Látogatások

- ma: 466
- tegnap: 1037
2019.01.23. 00:00 Kristóf
Hozzászólások: 0

Január 23 - Évközi 2. hét szerdája

Az ökumené szó a görög oikumené szóból származik, amely azt jelenti: az egész lakott föld. Felekezetek közti mozgalom, amely a protestáns, görög ortodox, római katolikus egyházak közt szorosabb szervezeti és munkakapcsolatokra törekszik.

Az ökumenikus mozgalom 1948-ig inkább a teológiai szervezeti egyesülés lehetőségeit vizsgálta, azóta a közös gyakorlati cselekvés összehangolását tartja legfőbb céljának. Az ökumenikus mozgalom irányítására alakult meg 1948-ban az Egyházak világtanácsa.

A katolikus egyház kezdetben gyanakodva szemlélte ezeket a törekvéseket, a II. Vatikáni Zsinat ökumenikus dekrétuma azonban lehetőséget ad a katolikus egyház tagjainak is arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a protestáns ökumenikus szervekkel. 1965-ben közösen hozták létre a Sodepax nevű albizottságot Genfben, amelynek feladata protestáns és a katolikus kereszténység közös politikai társadalmi és békeakcióinak a megszervezése.

 
Képtalálat a következőre: „ökumenizmus”
Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás