Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 124
- tegnap: 142
2017.04.09. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

TOLENTINÓI BOLDOG TAMÁS

 
 

                2017 Április 9.

 

 

TOLENTINÓI BOLDOG TAMÁS vértanú

Tolentinó 1260 - Thana 1321 április. 21

Az Umbriával határos Marche tartomány Tolentino nevű városában nemes szülőktől született kb. 1260-ban. (Ebben a városban apostolkodott abban az időben Tolentinói Szent Miklós 1276-1306-ig.) Fiatalon lépett a Ferenc - rendbe. A zsolozsmáskönyv különösen két erényét emeli ki: a szegénység szeretetét és apostoli buzgóságát. 1287-ben Ayton örmény fejedelem azzal a kérelemmel fordult a ferences generálishoz, küldjön ferences papokat országába. Tamás nagy lelkesedéssel vállalkozott a missziós útra, s négy társával elindult Örményországba. A nép barátságosan fogadta őket; szép eredményt is értek el, sokakat megkereszteltek, sok nesztoriánus szakadárt visszafogadtak az Egyház keblébe.
Az örmény fejedelem fenyegetve érezte magát a törököktől, ezért megbízta Tamást, járuljon segítség iránti kérelmével a pápa, valamint a francia és angol király elé. Tamás tehát két társával visszaindult s beszélt a pápával. IV. Miklós (1288-1292) érdemleges anyagi vagy katonai segítséget ugyan nem tudott küldeni, de Tamással útnak indított még 12 ferencest az örmény misszióba. Tamás velük együtt működött előbb Örményországban, majd átment Perzsiába. Ott rendtársakra talált, akik a nagy kínai misszionáriusnak, Montecorvinói Jánosnak izenetét hozták: beszámolóját
a mongolok és kínaiak között végzett tevékenységéről és terveiről,
kérve a pápa segítségét.Tamás újra vállalkozott a követségre. El is jutott V. Kelemen pápához 1308-ban, s beszámolt János atya izenetéről. A pápa és a bíborosok nagy érdeklődéssel hallgatták szavait s kinevezték János atyát Kambalek (azaz Peking) érsekévé, s segítségére hét, újonnan fölszentelt ferences püspököt küldtek. Ezek 1309-10-ben utaztak Kínába, sok viszontagság közepette. Tamás pedig harmadszor is visszautazott Keletre. Az indusok közé akart menni, de hajója máshol, Thanaban kötött ki (a mai Bombay közelében). A városban a mohamedánok feje, a kádi vallásuk felől faggatta Tamást és 3 társát, s azt is kérdezte, mit tartanak Mohamedről. Ők őszintén megmondták, hogy Mohamed csaló, hamis próféta. Ez a vallomás életükbe került. Miután nem voltak hajlandók hitüket megtagadni, lefejezték őket. Tamás a kivégzés előtt térdenállva imádkozott. Ez 1321. ápr. 21-én történt. Holttestüket később elvitték Kínába (Zaytunba), Tamás fejét pedig Tolentinóba vitték és a székesegyházban őrzik. Tamást XIII. Leó pápa 1894-ben avatta boldoggá.

„Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni...
Két verebet ugye egy fillérért adnak? De Atyátok nélkül, egy sem esik a földre.
Nektek viszont minden szál hajatok számon van tartva. Ne féljetek tehát!
Sokkal többet értek ti a verebeknél.” (Mt 10,28 sk.)

Imádság:

Istenünk, te megadtad Boldog Tamás vértanúnak, hogy mindhalálig küzdjön
az igazságért. Közbenjárására segíts minket, hogy szeretettel és türelemmel
viseljünk érted minden megpróbáltatást és teljes erőnkből törekedünk
hozzád. A mi Urunk Jézus Krisztus által.


forrás: Kovács Kalliszt OFM

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás