Tiszta Forrás
2023. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
19 látogató

Látogatások

- ma: 149
- tegnap: 148
2017.06.30. 00:00 Kristóf
Hozzászólások: 0

Június 30- A római egyház első szent vértanúi

Róma égését (64. július 17-23.) követően haltak meg, csak azért, mert Krisztus hívei voltak. Valamennyien Szent Péter és Szent Pál tanítványai, nevüket nem ismerjük. Valószínűleg a ő szenvedésükre utal Péter apostol Első Levele 4,12-13.

Az eseményekről a pogány Tacitus (54-120) részletes tudósítást adott (Annales 15,44): egy általános megbotránkozást keltő orgia után a cirkusz területén lobbant föl a tűz, egyszerre több ponton. A szeles idő miatt rendkívüli gyorsasággal szétterjedt, s csak a hatodik napon tudták megfékezni. Néró császár a menekülő népnek megnyittatta a Mars-mezőt és Agrippa épületeit, sőt még a maga kertjeit is, és sebtében épületeket húzatott a nélkülöző sokaság befogadására; Ostiából és a közeli községekből közszükségleti cikkeket szállíttatott föl, s a gabona árát mérőnként 3 sestertiusra csökkentette. Híre terjedt ugyanakkor, hogy eközben házi színpadán Trója pusztulását énekelte. Róma 14 kerületéből négy maradt épen, három a föld színéig lerombolódott, a többi hétben is megrongálódott az épületek többsége, köztük paloták, templomok is. Mivel a nép gyanúja, hogy a tűzvész parancsra tört ki, nem oszlott el, Néró császár a város gyűlölt keresztényeit tette meg bűnösnek. Összefogdosták, s Néró kertjeiben, a Vatikán dombjának déli lejtőjén látványosságként vadállatok bőrébe bújtatva kutyákkal marcangoltatták szét őket, másokat keresztre feszítettek és alkonyatkor meggyújtották őket. Római Szent Kelemen levele szerint a zsidók féltékenységének és irigységének is része volt abban, hogy a császár és a nép a keresztények ellen fordult. A 12-13. században június 22-én a 16. század végén június 24-én 1969-től június 30.

Kapcsolódó kép

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás