Tiszta Forrás
2023. szeptember 26.   
Névnap: Jusztina, Kozma

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
16 látogató

Látogatások

- ma: 157
- tegnap: 162
2017.09.12. 00:00 Kristóf
Hozzászólások: 0

Szeptember 12- Szűz Mária nevenapja

Mária nevenapjának megünneplése az újkorban bukkan föl, de csak Bécs fölmentése után (1683. szept. 12.), Szent XI. Ince pápa intézkedésére válik egyetemessé az Egyházban. A kultusz közép-európai meghonosodását főleg a passaui Segítő Szűzanya- (Mariahilf) kegykép tisztelete ihleti. Lipót császár bécsi udvara a török elől Passauba menekült és itt könyörgött a kapucinus Mariahilf-kolostor kegyképe előtt a szabadulásért. Amikor ez bekövetkezett, a kegykép a győzelem napjának szimbóluma lett és tisztelete villámgyorsan elterjedt. A Győri Egyházmegyében Tétszentkúton, Győrasszonyfán, Ácson, Bőnyrétalapon, Csepregen Töltéstaván, Felsőgallán, Pinnyén, Táton, Feketerdőn, Németzsidányban, Keresztényen van templom, illetve kápolna Mária-titulussal.

Mária nevének tisztelete (az újkori meghonosodás ellenére) már a középkorban hagyomány volt. A híres ferences szónok, Temesvári Pelbárt szerint Szűz Mária nevének öt betűje jelenti azt az öt nagy jótéteményt, amellyel elárasztja a földet. Az "M" betű jelenti az irgalamaság anyját (Mater Misericordiae). Az "A" betű jelenti azt, hogy ő az emberi nem szószólója (Advocata), s azért ő mindenkiért közbenjár az Úrnál. Az "R" betű (Reparatrix ruinae) azt jelenti, hogy ő mind az angyali, mind pedig az emberi romlás helyreállítója. Az "I" betű (Illuminatrix) jelentése az, hogy Mária az egész egyháznak és a világnak is a megvilágosítója. Az utolsó "A" betű pedig azt jelenti, hogy ő minden szükségben a nyomorúság segítője (Auxiliatrix).

Képtalálat a következőre: „szűz mária nevenapja”

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás