Tiszta Forrás
2019. december 14.   
Névnap: Szilárda, Szilárd

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

VIRGINIS MARIAE, PATRONAE HUNGARIAE, ORA PRO NOBIS! ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
30 látogató

Látogatások

- ma: 740
- tegnap: 1260
2016.07.20. 08:10 JóB
Hozzászólások: 0

Krakkói kiállítás

Krakkói kiállítás

Kiállítás nyílt Krakkóban magyar és lengyel középkori női szentekről

2016. július 19. kedd 14:33

Magyar és lengyel középkori női szentekről nyílt kiállítás július 18-án, hétfő délután Krakkóban, az érseki palota szomszédságában található ferences templom és kolostor kerengőjében „A szegénység gazdagsága – Lengyelország és Magyarország középkori női szentjei” címmel.

 

 

„A kiállítás a magyar és a lengyel történelemnek azt az időszakát idézi fel, amely kiemelten fontos a kapcsolatainkban. Azt mutatja be, milyen fontos szerepet játszottak a szegénység, a szeretet szolgálatában az Árpád-házi és az Anjou királylányok, illetve királynők” – fogalmazott a tárlat megnyitása után Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár telefonon az MTI-nek.

 

 

A kiállítás átfogó képet ad a keresztény szegénység ideája hirdetésének és a keresztény élet középpontjába állításának időbeni és térbeni keletkezéséről és elterjedéséről (Szent Ferenc és a koldulórendek) Itáliában és Kelet-Közép-Európában (13–14. század). A tárlat ismerteti a magyar–lengyel dinasztikus kapcsolatokat, illetve megmutatja, hogy a szegénység keresztény követelményének megvalósításában Magyarországon és Lengyelországban az uralkodó elit nőtagjai jártak élen, akiknek döntő többsége vagy a magyar királyi dinasztia (Árpád-ház, Anjouk) tagja volt, vagy rokonsági, házassági kapcsolatban állt a magyar királyi dinasztiával – tájékoztat a Balassi Intézet honlapja.

A szegénység (pauperitas) mint fő erény gyakorlásával egyidejűleg megélt és tettekben is kifejezett keresztény erényeket egy-egy szent életének példáján keresztül mutatja be a krakkói tárlat: az irgalmasság (misericordia) erénye Árpád-házi Szent Erzsébet életében a leglátványosabb, az adakozás (caritas) erénye Árpád-házi (Prágai) Szent Ágnes életében, az engedelmesség(obedientia) erényére Boldog Szalóme (Kálmán hercegnek, IV. Béla és Árpád-házi Szent Erzsébet testvérének a felesége) élete a legjobb példa, ajóakaró szeretet (humanitas) erényét Árpád-házi Boldog Jolánta élete mutatja a legjobban, a türelem (patientia) erényét Árpád-házi Szent Kingáé, az önmegtagadás (mortificatio) és a tisztaság (castitas) erényét Árpád-házi Szent Margité, az alázat (humilitas) erényét sziléziai Szent Hedvigé (Szent Erzsébet nagynénje, Gertrúd királyné testvére), az okosság (sapientia) erényére pedig Anjou Szent Hedvig, Nagy Lajos lánya, Lengyelország királynője élete a legjobb példa. Minden szentet és erényt rövid leírás mutat be gazdagon illusztrálva konkrét, a szentek életéből vett példákkal. A képanyagot a felsorolt szentek tetteinek középkori ábrázolásaiból (elsősorban miniatúrákból) válogatták ki.

 


A tárlat kapcsolódik a július 25-én kezdődő krakkói Ifjúsági Világtalálkozóhoz, és szerves része a lengyelországi magyar kulturális évadnak. Az államtitkár kiemelte, hogy a kiállítás a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Balassi Intézet, a krakkói Jagelló Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a krakkói ferences rendház és a helyi magyar főkonzulátus szervezésében valósult meg.

 


„Komoly érdeklődés kísérte a kiállítás megnyitóját. Lengyel részről Stanisław Dziwisz bíboros, krakkói érsek, II. János Pál pápa egykori személyi titkára nyitotta meg, az eseményre eljöttek Andrzej Duda államelnök szülei, és jelen volt a lengyel politikai és művészeti élet számos fontos szereplője. Mindenütt azt tapasztaltam, hogy a magyar kulturális értéket nagy örömmel fogadják Lengyelországban” – emelte ki Soltész Miklós.

A tárlat megrendezését Körmendy Adrienne főkonzul koordinálta, aki történészként a középkor szakértője; a kiállítás lengyel kurátora Stanisław A. Sroka krakkói történészprofesszor.

Forrás: MTI; Balassi Intézet

Fotó: Balassi Intézet

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás