Tiszta Forrás
2021. január 26.   
Névnap: Vanda, Paula

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
10 látogató

Látogatások

- ma: 21
- tegnap: 176
2017.12.04. 20:00 JóB
Hozzászólások: 0

„Övék a mennyek országa” - dokumentumfilm a kopt keresztényekről

„Övék a mennyek országa” - dokumentumfilm a kopt keresztényekről

A kopt keresztények mindennapjait, szenvedéseiket és közösségüket mutatja be az „Övék a mennyek országa” című magyar dokumentumfilm, amely december 18-án lesz látható a Duna televízióban.

A film Böjte Csaba ferences és Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes kairói látogatása alkalmával készült.

 

 

 

 

November végén Böjte Csaba erdélyi ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes és Hölvényi György kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő Egyiptomba utaztak, hogy megismerjék a kopt keresztény egyházat, a kairóiak életét. Az útról 52 perces dokumentumfilmet készített Siklósi Beatrix és Marossy Géza. A film a kopt keresztények élethelyzeteire világít rá sok interjúval, és egy nálunk szinte teljesen ismeretlen világot mutat be a nézőknek – fogalmazott Siklósi Beatrix, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) főszerkesztője.

Elmondta, útjukon találkoztak Anba Ermia kopt püspökkel, a kairói Kopt Ortodox Kulturális Központ vezetőjével, a Remete Szent Antal-kolostor szerzeteseivel; jártak abban a templomban, ahol a 2016. decemberi robbantásban több mint húszan haltak meg. Siklósi Beatrix felidézte, hogy a robbantás után felvételek készültek a templom romjairól, s az egyiken sugárzó női alakot lehet látni, amelyet a koptok Szűz Mária-jelenésként értelmeznek. Megtekintették a kopt kulturális központban kialakított múzeumot, amely a terrortámadások áldozataivá vált mártíroknak állít emléket, valamint beszélgettek olyan emberekkel, akik családtagjaikat veszítették el a különböző támadásokban.

Siklósi Beatrix elmondta, hogy Egyiptomban mintegy 15 millió kopt keresztény él, közülük mintegy 70 ezren a szemét összegyűjtéséből, szortírozásából és eladásából tartják fenn magukat. A szemétlerakó mellett, sziklákba vájt épületekben élnek elképzelhetetlenül mély nyomorban, ennek ellenére sugárzó arcú, bizakodó, istenhívő emberek – hangsúlyozta, hozzátéve: az évszázadok alatt valószínűleg megszokták, hogy üldözöttek a saját hazájukban, nem érezhetik magukat teljes jogú állampolgároknak, kisebbséget képviselnek, és ezzel együtt jár a diszkrimináció is.

Böjte Csaba egy kairói árvaházba is ellátogatott, és szeretne kapcsolatot ápolni az ott élő gyerekekkel. Sajgó Szabolcsot az foglalkoztatja, hogy a koptok hogyan képesek megmaradni egy muszlim közösségben, létezhet-e párbeszéd muszlimok és keresztények között. Hölvényi György a keresztényüldözéssel és a vallások közti párbeszéddel foglalkozik az Európai Parlamenten belül, s azon dolgozik, hogy ezek az ügyek a nemzetközi porondon is előtérbe kerüljenek. Az ő kapcsolatainak köszönhető, hogy ezekre a helyekre eljuthattak – tette hozzá.

Siklósi Beatrix felidézte, hogy korábbi dokumentumfilmje az észak-iraki üldözött keresztény kisebbséget, a keresztény egyházak régióban végzett szolgálatát mutatta be. A filmet májusban forgatták Böjte Csaba, Sajgó Szabolcs és Hölvényi György Észak-Irak kurdisztáni régiójában tett látogatása alkalmával. Erbíl városban magyar támogatásból épült iskola, amelynek hivatalos átadásáról is szeretnének majd forgatni, s mivel fontos kérdés az üldözött keresztények ügye, elképzelhető, hogy további ilyen helyszíneken is készítenek majd filmeket.

Böjte Csabával egyiptomi utazása kapcsán készített interjúnk ITT olvasható.

Forrás: MTI

Fotó: Sajgó Szabolcs/Facebook

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás