Tiszta Forrás
2020. augusztus 15.   
Névnap: Mária

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
10 látogató

Látogatások

- ma: 31
- tegnap: 178
2018.01.18. 18:30 JóB
Hozzászólások: 0

Ökumenikus imahét – 2018

Ökumenikus imahét – 2018

Időpont: 2018. január 21-28.

 

„Jobbod, Uram, dicső az erőtől…” / „Uram, a jobbod

kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6)

 

 

 

KÖSZÖNTŐ A MAGYAR KIADÁSHOZ

 

Ebben az esztendőben a Karib-térség kapta azt a feladatot, hogy keresztény szemmel állítson össze egy olyan ökumenikus imaheti anyagot, amely szerte a világban megszólítja az embereket. A karibok történelmi hagyományaikhoz híven szerették volna megmutatni a világnak, hogy milyen múlt határozza meg a jelenüket és milyen iránymutatást szánnak a jövőben önmaguk számára.

Történelmük alapján kihagyhatatlan volt számukra, hogy bemutassák mindannyiunknak azt a valóságot, amely a rabszolgaságban öltött testet.

Felvetik a kérdést, hogy manapság van-e rabszolgaság?

Az imaheti füzetből kiderül, hogy a Karib-térségben, ha nem is úgy, mint évszázadokon keresztül, de létezik ma is rabszolgaság. Ezalatt a modern rabszolgaság alatt értjük a kizsákmányolást, a megalázást és az elnyomást.

A Karibi Egyházak Ökumenikus Tanácsa erre a modern kori rabszolgaságra is fel szeretné hívni a figyelmet. A Karib-térségben mély nyomott hagyott a gyarmatosítás időszaka, akik megpróbálták megfosztani őket önazonosságuktól, emberi méltóságuktól, szabadságuktól és önmeghatározásuktól.

A szervezők által választott ige így hangzik „Jobbod, Uram, dicső az erőtől…”/„Uram, a jobbod kitűnik erejével…” (2Móz/Kiv 15,6).

Ezzel azt szerették volna tudtunkra adni, hogy az Isten ereje mindennél erősebb. Így olvassuk a Római levélben „Ha Isten velünk ki lehet ellenünk” (Róm 8,31). Ezek az igék mindannyiunk számára az Isten erejéről, hatalmasságáról tanúskodnak, arról, hogy ezt a teremtett világot az Isten kormányozza.

Mi emberek olykor szembemegyünk az Istennel, de sosem szabad elfelejtenünk, hogy mi sokkal gyengébbek vagyunk nélküle és a mi vélt erőnk csak ideig-óráig tud szembemenni az Isten akaratával, mert az Isten mindig diadalmaskodik felettünk. A Karib-térségben élők jól tudják, hogy mit jelent az elnyomás, kizsákmányolás, megalázás. Azonban azt is tudják, hogy az Isten a reménytelen helyzetben mindig tud annyi erőt adni, hogy a rájuk nehezedő terhet el tudják viselni.

Ahogy a Karib-térségben az emberek érzik a reményt, amely bátorságot adott nekik a nehéz helyzetekben, ugyanúgy mi is, itt Európában érezzük meg azt a közös reményt, amelynek tanúiként munkálkodhatunk, hogy a térség minden népének, de legfőképpen a legsebezhetőbbeknek és legelhagyatottabbaknak segítsünk.

Ezzel a reménységgel kérjük Isten Szentlelkének munkáját, az Isten gazdag áldását ahhoz, hogy méltóképpen tudjunk karibi testvéreinkkel együtt imádkozni azért, hogy az Isten bennünket fel tudjon használni szándékának megvalósításához.

 

Dr. Veres András                                                                           Steinbach József

püspök                                                                                           református püspök

Magyar Katolikus                                                                           Magyarországi Egyházak

Püspöki Konferencia                                                                     Ökumenikus Tanácsa

elnök                                                                                              elnök

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A szerkesztő megjegyzése:

 

„…létezik ma is rabszolgaság. Ezalatt a modern rabszolgaság alatt értjük a kizsákmányolást, a megalázást és az elnyomást.”

Valóban így van. Nem kell messzire mennünk: a székelyek alapvető emberi jogainak állami szintű sárba tiprása, a kárpátaljai őslakos magyarság anyanyelv használatának durva korlátozása is a modernkori rabszolgaság megnyilvánulása.

Az Európai Unió azon törekvése, hogy a nemzeti identitást, a nemzeti kultúrát háttérbe szorítva egy embertől idegen multikulturát kényszerítsen a tagállamokra, szintén ebbe a kategóriába sorolható. Az alapvető emberi szabadságjogok közé tartozik egy nemzet önrendelkezésének a biztosítása, a szabad vallásgyakorlás, az anyanyelv korlátozás nélküli használata.

Az ökumenikus törekvések csak a kölcsönös tisztelet, az isteni szeretet, és egymás megbecsülése révén teremhetnek jó gyümölcsöt. Ezért imádkozunk.

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás