Tiszta Forrás
2019. december 16.   
Névnap: Etelka, Aletta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

☼ ☼ ☼ Advent 3. hete van. ~ ~ ~ ~ OLVASMÁNY: 2019-12-16 ~ ~ ~ ~… és felemelte szemét, mire meglátta Izraelt, amint sátraiban törzsei szerint táborozott. ~ ~ Ekkor leszállt rá Isten lelke, ő pedig elkezdte példázatát, s azt mondta: ˝Szól Bálám, Beor fia, szól a bezárt szemű ember, szól, aki Isten beszédeit hallja, aki a Mindenható látomását látja, aki leborul és akkor megnyílik a szeme: Mily szépek sátraid, Jákob, hajlékaid, ó Izrael! Mint az erdős völgyek, mint a folyóvíz menti jól öntözött kertek, mint a sátrak, melyeket az Úr állított fel, mint a vizek mentén a cédrusok. Ömlik a víz vedreiből, s vetése bőséges vizek közé kerül. Elveti az Úr Ágág miatt királyát, s elveszi a királyságát.˝ ~ ~ Erre elkezdte példázatát és ismét szólt: ˝Szól Bálám, Beor fia, szól a bezárt szemű ember, szól, aki Isten beszédeit hallja, aki a Fölséges tudományát tudja, s a Mindenható látomásait látja leborulva, s megnyílt szemmel: Látom őt, de nincs még itt, nézem őt, de nincs még közel. Csillag támad Jákobból és királyi pálca kél fel Izraelből s megveri Moáb fejedelmeit, mind elpusztítja Szetnek gyermekeit.˝ /Szám 24,2-7.15-17a /

Jelen van

0 felhasználó
18 látogató

Látogatások

- ma: 524
- tegnap: 1140
2015.01.17. 18:00 Gabriella
Hozzászólások: 3

Boldog Scheffler János püspök - előszó

Boldog Scheffler János püspök - előszó

„Mindent Isten nagyobb dicsőségére! Omnia ad majorem gloriam!

 

 

Scheffler János  püspökről gyerekkoromban hallottam először.

 

A Szatmár megyei Kálmándon születtem. Nagymamám Karcagi Mária, született Scheffler Mária.

Ő mesélt nekem Scheffler püspökről.

 

A képen nagymamám, Scheffler Mária és gyermekei (a lánygyermek az édesanyám)

 

Elmondta, hogy az ő első unokatestvére volt, aki nagyon sokat szenvedett.

Mesélt nekem a jilavai börtönről is. Nagyon megmaradt bennem az a részlet, hogy állítólag bokáig érő víz volt a cellájában télvíz idején, és abban kellett állnia mezítláb. Gyerekként elképzeltem milyen fájdalmas lehetett az.

Elmesélte mamácskám, hogy azért halt meg, mert nagyon megfázott és tönkre ment a szíve a sok vallatástól. Mindezek ellenére azonban, nem „írt alá” a románoknak, nem árulta el az egyházat.

Volt otthon egy kép is a falon, no meg egy nagyon szép kereszt, amit ő ajándékozott a családnak. A falu templomában csak egy kis tábla jelezte, hogy itt született János püspök. Túl sokat nem lehetett róla beszélni nyilvánosan.

Egyszer mikor meglátogatta nagymamáékat egy könyvet ajándékozott nekik. Az a könyv ma nálam van. Nagyon megviselt, sokat lapozgattuk.

Aztán eljött az idő mikor az egyházban terjedt a hír, hogy lehet imádkozni a boldoggá avatásáért. Mamácskám nagyon megörült, sokat imádkozott e cél érdekében. Sajnos a boldoggá avatását, már nem élte meg itt a földön, 2001-ben elköltözött az égi hazába.

A Scheffler család egyik külső jellegzetes vonása volt a markáns orr és az egyenes tartás. Ebben nagyon nagy volt a hasonlóság a két unokatestvér között.

Scheffler püspök kitartó hűsége, egyenes jelleme és bátor helytállása mamácskámat is jellemezte.

30 évesen egyedül maradt három kiskorú gyermekével, férjét ugyanis a gulági munkatáborok egyikébe hurcolták. Innen soha nem tért haza.

Mamácskám 87 éves koráig hűséges maradt hozzá, egyedül nevelte fel, nagy szenvedések közepette a gyermekeit.

 

Ahogy mind jobban megismertem Scheffler püspök életét, egyre közelebb került hozzám. Példamutató élete, helytállása minden körülmények között, mélyen megrendített. Aztán mikor olvastam, hogy Szent Ágoston szavaival az ajkán halt meg, lejöttek a könnyeim.

Ő a legkedvesebb szentem, mióta a vallomásait olvastam.

 

A püspök írt egy lelkigyakorlatos könyvet a papok részére. A pap az a címe. Évekig csak gépelt formájában használhatták a szemináriumokban. Nagyon gazdag írás, nem csak papoknak. Nekünk, világiaknak is épülésünkre szolgál.

Szeretném, ha sokan megismernék e nemes jellem élettörténetét és gondolatait.

„Én vagyok az örök lámpa felelős gondozója…Az örökmécs gondozása nem hordármunka, hanem nemes kötelesség…Ahol a szív lámpásában van olaj, ott az oltár örök lámpája is mindig ragyog. (Scheffler János)

 

Boldog Scheffler János könyörögj érettünk!

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#3    2015.01.18.   14:17:20   Pela
Ez a könyv nekem is megvolt, de elajándékoztuk egy kispapnak a szentelésére. Valóban nem csak papok, hanem világiak is sokat tudnak meríteni belőle.
#2    2015.01.18.   11:36:13   Kriszta
Valóban ritka kincset osztottál meg velünk.
Hála és köszönet érte.
#1    2015.01.18.   07:43:50   JóB
Kedves Gabriella!

Köszönjük szépen a nagylelkűségedet, és áldozatos munkádat.

Ritka kincseket osztasz meg velünk. Izgatottan várjuk a folytatást.

A kommunizmus időszakában felnövekedett korosztály nem hallhatott az apáink, nagyapáink idejében élt nagy magyar szentekről.
Elképzelhetetlen, hogy milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül Krisztusnak ezek a mindhalálig hűséges katonái.

Az üldöztetés idején a szemtanúk csak suttogva beszélhettek, a dokumentumok elrejtve porosodtak.

A mai hivatalos média is mélyen hallgat, a szeretet vértanúinak élete "nem üzlet" számukra.

Eljött az idő, hogy teljes valóságában megismerje az ország, és a világ ezeknek a mártíroknak a küzdelmes életét.