Tiszta Forrás
2021. január 18.   
Névnap: Margit, Piroska

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

KEDVES TESTVÉREINK! ~~~~ A weboldalon működik egy virtuális imaközösség, melyet Szent Kristófról neveztünk el. Minden hónapban meghatározott célra ajánljuk fel imáinkat. ~~ II ~~ Január hónapban a világ békéjéért, a háborúk, a mindenhol jelen lévő féktelen terrorizmus megszűnéséért, és az üldözött keresztény testvéreinkért imádkozunk. ~~ Imádkozunk a családokért, a gyermekekért, az idősekért és betegekért. ~~ Imádkozunk a Covid-19 járvány betegeiért és áldozataiért és a járvány mielőbbi megszűnéséért. ~ ~ II ~ ~ Kérjük minden kedves olvasónkat, hogy csatlakozzon a felajánlott imádsághoz! ~ ~ Áldja meg az Isten az imádkozókat, és minden embernek adjon békességet! ~~~~ Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotens, Domine Fili, unigenite Iesu Christe. Domine Deus, Agnus Dei, Filius Patris! ~~ Qui tollis peccata mundi, miserere nobis! ~~ Qui tollis peccata mundi, suscipe deprecationem nostram! ~~~~ Urunk és Istenünk, mennyei Király, mindenható Atyaisten; Urunk Jézus Krisztus, egyszülött Fiú, Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia! Te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk! Te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket! ~~~~

Jelen van

0 felhasználó
14 látogató

Látogatások

- ma: 145
- tegnap: 297
2015.01.19. 19:00 Gabriella
Hozzászólások: 0

Boldog Scheffler János életútja – 1

Boldog Scheffler János életútja – 1

Tanulmányai

Szatmár megyében, Kálmándon született 1887. október 29-én. A tíz gyerekes család második gyermeke volt.A kisgyermek, majd kisiskolás és gimnazista Scheffler János számára adott volt a vallásos mélyen hívő családi háttér, amelyben biztosan beszédtéma volt a szolgálat szelleme, az egyházi életpálya, hiszen Mária nővére belépett a Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek rendjébe.

 

Szatmár vármegye

Ifjú korában nem tudta, csak később pappá szentelése után tudta meg, hogy plébánosa Soltész Imre már másfél évtizede azért imádkozott, hogy Isten őt az oltár szolgálatára hívja.

Kálmándon végzi az elemi iskolát, majd Szatmárnémetibe kerül, és itt érettségizik. VIII. gimnazista korában belép a szatmári papnevelő intézetbe.

Szatmátnémeti a bombázás után (1944. szeptember 16)

Érettségi után az egyházmegyei hatóság a hittudományi tanulmányok elvégzésére, Budapestre, a Pázmány Péter Tudományegyetem Hittudományi karára küldte.

1910. július 6-án pappá szentelték. A csendes, szerény, szorgalmas több nyelvet beszélő teológus eljutott Rómába is a Gregorián Egyetemre, ahol a Kánonjogi Karon egyházjogot tanult.1912-ben egyházjogi doktorrá avatták.

Kezdetben segédlelkész Csomaközön majd Ungváron.

Tanított a Papnevelő Intézetben, a Katolikus Gimnáziumban.

  Nagymajtényi templom

1923-ban lett Nagymajtény plébánosa. A sváb település lakosai mélyen vallásos, dolgos, szorgalmas emberek voltak. Hamar megszerették a papjukat.

Hamarosan nagy tekintélyre tett szert. Esténként végigjárta a falu utcáit mindenkivel beszélgetett, mindenkihez volt egy-két kedves szava.

Lelkipásztori munkájában sok gondot okozott a szőlőtermesztéssel foglalkozó falvakban szinte mindennapos jelensége, az iszákosság. Ebből eredően a faluban jócskán keletkeztek családi bajok, perpatvarok, ezért szentbeszédeiben szóvá is tette.

1942-ben püspökké szentelik a szatmárnémeti Székesegyházban. Majd 3 év múlva XII. Piusz pápa kinevezi a győri Egyházmegye püspökévé. Aláveti magát a pápa akaratának, azonban kéri, hogy egyházmegyéjében maradhasson.

1945. a Groza-kormány beiktatása után püspöki minőségben jelentkezik a román kormánynál.

Papjainak mindenütt előadást tartott a kezdődő új világról, a kommunizmusról.

Elmondta, hogy új világ kezdődik, a kommunizmus világa. Ez nehézségek sorát fogja elhozni, hiszen az új társadalom az ateizmuson alapszik, s emellett egész sor téves elvet hirdet.

Hangsúlyozta: A hatalomnak mindenben engedelmeskedni kell, de a hit dolgaiban megalkudni nem szabad.

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás