Tiszta Forrás
2018. december 13.   
Névnap: Luca, Otília

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen.

Jelen van

0 felhasználó
13 látogató

Látogatások

- ma: 378
- tegnap: 828
2015.07.03. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 1

In Memoriam Overdose

In Memoriam Overdose

Elpusztult Overdose

 

 

Drága Testvéreim!

Talán első látásra nem ide illő ez a hír, ezért elnézéseteket kérem. Gondolom mindenki hallott már Overdoseról, Imperiálról vagy Kincsemröl. Három telivér a magyar lótenyésztés  legszebb  és legeredményesebb csillagai. Dicsőséget hoztak hazánknak és sikereikkel ha csak egy hír erejéig is de ránk figyelt a világ. Ők a mi lovaink voltak. Megérdemlik,hogy néhány sorban megemlékezzünk róluk.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
Overdose szerda délután háromnegyed hatkor, 10 éves korában egy németországi tenyésztelepen súlyos betegség után, az értesülések szerint kólikában, hasi katasztrófa következtében elpusztult.
 

A lovat Alagon fogják eltemetni, írta a Pannoniaoverdose.hu.

Overdose 2005 áprilisában született, első versenyét 2007 júniusában 18 hosszal nyerte meg. Még négyszer futott abban az évben, szinte mindegyiket ekkora fölénnyel hozta, versenyrekordokat, pályarekordokat állított fel, a kétévesek között ranglistavezető volt, olvasható a versenyló pályáját összefoglaló cikkünkben. Fantasztikus sorozatot produkált, amikor egymás után 12 versenyt nyert meg.

Forrás:

 

Kincsem

Telivér versenyló

Kincsem többszörös díjnyertes magyarországi versenyló, a legyőzhetetlen „csodakanca”. Nevét az örökkévalóság számára a Sárneczky Krisztián által 2007. június 8-án felfedezett 161975 Kincsem nevű kisbolygó őrzi.

Született: 1874 Március 17

Meghalt: 1887

 

Imperiál

 

1960 február 14-én született a kisberi ménesben. Tenyésztője Rádoki József, a ménes újjászervezője. Az angol telivér mén apja a kiváló versenyló Imi, anyja az olasz importból vásárolt kanca, Hurry. Az aranyszőrű pej csődört már fiatalon félreismerték. A szakértők rossz véleményeket írtak róla, mivel nem volt "tipikus" telivér. A nagy termetű csókaszemű mén első ránézésre nem ígért sokat: homlokától a szájáig széles hókával díszített sárga szőre, élénksége és kesely lábai nem jellemzők a jó telivérekre. A hippológusok szerint az ilyen jegyekkel rendelkező lovak "puhák", sérülékenyek, nem szeretnek küzdeni, versenyző képességük sem jó.Imperiál egy fiatal trénerhez,Aperianov Zakariáshoz került, az ő keze alatt futotta be fantasztikus pályafutását. Már az első versenyeken rácáfolt a kinézetét illető babonára. Három versenyévadban - 1962-1964 között - nem akadt ellenfele a versenypályán, Magyarországon veretlen maradt. 26-szor startolt, 21-szer nyert.

 

 

Kincsem -Imperiál- Overdose

 


KINCSEM (1874, sárga kanca)
Kincsem idomárjával, Hesp Róberttel, és az idomár macskájával. (Reprodukció Hoeller Móric: A Kincsemek c. könyvéből)Kincsem versenypályafutása 1876-ban kezdődött, amikor Hesp Róbert gödi tréningtelepére került. Négy évig versenyzett, és minden versenyét megnyerte.
A gödi tréningtelepen életre szóló barátság szövődött Kincsem és az idomár feketetarka nőstény macskája között. A macska sokat időzött Kincsem bokszában, elkísérte a napi edzésmunkákra, sőt a külföldi utakra is el kellett vinni, mert Kincsem nyugtalan volt, ha nem volt közelében a cica. A verhetetlen kanca még a legtávolabbi versenypályára, az angliai Goodwoodba is macska barátnője társaságában utazott. Hazafelé a franciaországi Deauville-ban egy kis kellemetlenség történt: a nagy sürgés-forgásban elveszett a macska. Az idomár még jutalmat is kitűzött a becsületes megtalálónak, így két napos keresés után sikerült megtalálni a szökevényt. Kincsem Deauville-ban is starthoz állt, és természetesen ott is győzött.
Kincsemet hatéves korában gazdája tápiószentmártoni ménesébe vitték, ahol öt csikót ellett. A csodakanca utolsó ellése után, 1887. március 17-én súlyos kólikaroham következtében pusztult el. Emlékét őrzi a bécsi, a baden-badeni és a budapesti versenypályán a Kincsem Díj. A budapesti versenypálya 1978 óta a Kincsem Park nevet viseli.


IMPERIÁL (1960, sárga mén)
Imperial fotóA második világháború utáni magyar lóversenyzés és angol telivértenyésztés legeredményesebb lova volt. Huszonötször állt starthoz, és hússzor győzött, Magyarországon pedig veretlen maradt.
Imperiál nagyon jóindulatú, békés természetű ló volt. Könnyen be lehetett tartani vele az eltervezett taktikát. Ha lassú tempójú volt a verseny, nem akart elrohanni, de ha az ellenfelek gyorsak voltak, a zsokénak akkor sem kellett soha ostort használnia. Nagyon jól bírta a vasúti szállítást is, a vagonban nem idegeskedett. Mindössze egy rossz tulajdonsága volt: az istállóban, a bokszban felágaskodott, és a patáival verte a falat. Amikor 1964-ben ménesbe került, az 560 kg-os versenysúlyú táltos eleinte csak szürke kancákat volt hajlandó fedezni.
Megnyerte az Osztrák Derbyt, a Magyar Derbyt pályarekorddal, a Népi Demokratikus Országok Nagydíját, a Magyar St. Legert, illetve az Ausztria Díjat, és kétszer Millenniumi Díjat is. Legnagyobb sikere azonban a Baden-Badeni Nagydíjon elért második helyezés volt. Eredményei elismeréseként meghívást kapott a Washington D. C. International-re. Itt az ellenkező irányba kanyarodó pályán ugyan csak hetedik lett, de már maga a meghívás is jelezte, hogy a világ élvonalába tartozott.
Imperiál a tenyésztésben is kiemelkedő eredményeket ért el. Utódai közül tizenkét Derby-győztes került ki, ő maga pedig tizenötször lett apamén champion. 1989 decemberében Kerekestőn pusztult el.


Overdose (Fotó: Somogyvári Anett)OVERDOSE (2005, pej mén)
Az utóbbi évek legsikeresebb magyar színekben versenyező lova Overdose. A kifejezetten rövid távú versenyző a legrangosabb kiemelt tenyészversenyeken (Derby, St. Leger) nem is indult, ennek ellenére 2008-ban a Lóversenyszervezők Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Horseracing Authorities) világranglistájának harmadik helyén állt, Európában a legjobb eredményt elérő ló volt.

 

Forrás:

Magyar Mezögazdasági Múzeum

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2015.07.03.   20:17:51   JóB
Köszönjük szépen, kedves Krisztina!

A magyar nemzet lovas nemzet, már ősidők óta. A honfoglaló magyar törzsek vitézei a ló nyergében élték le egész életüket. A lovon vágtatva úgy nyilaztak hátrafelé, hogy az egész nyugat rettegte őket. Nem hiába foglalták imába az Enns folyó mentén élő korabeli szerzetesek: „ a magyarok nyilaitól ments meg Uram minket!”.

A magyar huszárok évszázadokon keresztül az európai elit haderőt jelentették. Lóval éltek a nemesek, és az egyszerű szántóvető parasztemberek is. Lovon vágtattak a korabeli betyárok, és az őket kergető pandúrok is.

A nép ajkán megszólaló dalok jelentős része is ezt örökítette meg. Néhány ízelítő a sok közül:

- Kossuth Lajos táborában > https://www.youtube.com/watch?v=F7NxQKPrTLQ
~ ~ ~ ~ ..sem léptében, de sem vágtában, sej, le nem esek róla. Mert a huszár a nyeregbe bele van teremve, mint a rozmaring a jó földbe, sej, bele van gyökerezve...

- szatmári dalok - zúg az erdő > https://www.youtube.com/watch?v=L-liOBlYSYI
~ ~ ~ ~ ... zúg az erdő, zúg a mező. Vajon ki zúgatja, talán bizony Patkó Bandi, sej-haj, a lovát ugratja ...

- Huszárgyerek, huszárgyerek > https://www.youtube.com/watch?v=cXMwvGk5hus
~ ~ ~ ~ … huszárgyerek, huszárgyerek szereti a táncot. Az oldalán, az oldalán csörgeti a kardot. Ha csörgeti, hadd csörgesse, pengjen a sarkantyúja: Kossuth Lajos verbunkja a muzsikáltatója…

- Esik az eső , ázik a heveder > https://www.youtube.com/watch?v=EZ-X_m6TPd4
~ ~ ~ ~ …esik az eső, ázik a heveder. A lábomat szorítja vaskengyel. A lábomat vaskengyel szorítja, a babám szívét bánat szomorítja..