Tiszta Forrás
2022. december 08.   
Névnap: Mária, Emőke

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ○ ○ ○ Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk! ○ ○ ○ Éhínségtől, járványtól, tűzvésztől és háborútól ments meg, Uram, minket! ○ ○ ○

Jelen van

0 felhasználó
39 látogató

Látogatások

- ma: 83
- tegnap: 130
2015.08.23. 21:35 JóB
Hozzászólások: 0

Alázat

Alázat

Ferenc pápa a hívek között ült a templompadban Szent X. Pius emléknapján

 

2015. augusztus 22. szombat 19:26

 

 

 

Lucio Bonora prelátus, az államtitkárság alkalmazottja beszélt a Vatikáni Rádiónak arról, hogy augusztus 21-én, Szent X. Pius pápa emléknapján, reggel hét órakor éppen a szent oltáránál akart misézni, ahol Ferenc pápát találta a padban, csendes imába mélyedve.

 

 

„Nagy meglepetést keltett péntek reggel Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában, ugyanis amikor pontban hétkor a szokásnak megfelelően kinyitották a bazilika kapuit, a pápa az elsők között lépett be a Szent Márta-házzal szemközti Imádságok kapuján. Azonnal a bazilika baloldali kereszthajójának Szent X. Pius pápa sírjához és a mellette lévő oltárhoz sietett, ahol csendes imádságba mélyedt” – mondta el Lucio Bonora prelátus, az államtitkárság alkalmazottja a Vatikáni Rádió mikrofonja előtt.

 

 

Bonora prelátus, aki egyébként Szent X. Pius pápa történetét kutatja, az ő emléknapján, reggel hét órakor, két koncelebráló paptársával éppen a szent oltáránál akart misézni:

 

„Ezt látva, a vatikáni csendőrség és a sanpietrinók munkatársai diszkréten közölték velem, hogy a pápa éppen a Szent X. Pius-oltárnál imádkozik. »Mit csináljak akkor most, menjek vissza?« – kérdeztem. – »Nem, atya, menjen csak!« – mondták ők, én pedig elindultam.

 

A pápa, amikor észrevette, hogy misézni szeretnék, azt mondta nekem, hogy ő csak imádkozni jött ide, mert ahogy felkelt, már korán misét mondott a Szent Márta-ház kápolnájában, de mégis szerette volna leróni tiszteletét Szent X. Pius előtt. Amikor elkezdtem a szentmisét, ő ott maradt, és részt vett rajta a többi hívővel együtt. Amikor pedig eljött a béke-köszöntés a misében, akkor a szomszédjai felé fordulva békejobbot nyújtottak egymásnak. Látva pedig, hogy elindulok én is feléje a köszöntésre, elém jött.

 

Nagyon mélyen megindító volt számomra, de mindenkinek ott az oltárnál, a pápát látni mint egyszerű, alázatos hívő embert, aki Szent X. Pius pápa sírjánál imádkozik. Aztán elmondta még, hogy milyen fontos törődni a szentek tiszteletével éppen az emléknapjukon, a dies natalis, vagyis a mennyei születésnapjukon. A szentek között jó társaságban vagyunk és ő, a pápa ezért kereste Szent X. Pius társaságát, éppen az egyházi emléknapján, a saját szolgálata számára, az egyház és világ iránt érzett felelősségből.

 

Milyen szép, hogy nem úgy jött, mint egy pápa, ez annál is inkább igaz, hiszen bármiféle kíséret nélkül lépett a templomba. Továbbá mindez a Szent X. Pius pápa iránti személyes tiszteletét jelzi. Hiszen elmondta nekem, hogy Buenos Aires-i érsek korában ilyenkor a katekétákért, a hitoktatókért szokott imádkozni a szent emléknapján, mert őt a katekéták pápájának tartja, emiatt is szervezte meg a hitoktatók találkozóját Szent X. Pius nevében. Ferenc pápa életrajzai is beszámolnak erről, az ő személyes tiszteletéről iránta. Erről már két éve is beszélt nekem” – vallotta a Vatikáni Rádió mikrofonja előtt Lucio Bonora prelátus.

 

A Vatican Insider szombaton azt is megjegyezte az esetről, hogy Ferenc pápa a szentmise során a szentáldozáskor beállt a hívek sorába, és magához vette az Oltáriszentséget.

 

Ferenc pápa Szent X. Pius pápa iránti tiszteletére már pápasága elején fény derült, hiszen 2013 decemberében úgy rendelkezett, hogy a betlehemi jászlat, az eddigi szokásnak megfelelően ne X. Pius pápa kápolnája elé helyezzék, eltakarva így azt, hanem állítsák kicsit hátrébb. Azóta is a betlehemi jászlat a bazilika baloldali bejáratánál, a keresztelőkápolnában helyezik el – nyilatkozta Lucio Bonora prelátus.

 

 

Szent X. Pius pápa: „Én csak egy vidéki pap, egy vidéki püspök, egy vidéki érsek, egy vidéki bíboros vagyok.”

 

Az 1835-ben született X. Pius pápa egyszerű észak-olaszországi szülőktől származott, és élete végéig, 1914-ben bekövetkezett haláláig, még pápaként is megőrizte egyszerűségét és tiszta, nemes lelkületét. Ellenzett minden formalizmust, és ösztönösen tiltakozott minden előléptetése ellen: szinte külső erőszakkal, de legalábbis rábeszéléssel vették rá, hogy elfogadja a püspöki, az érseki, a pátriárkai kinevezését és végül csak a bíborostársak unszolására fogadta el a konklávén a péteri szolgálatot.

 

Jellemző rá a mondása, ami végigkísérte életútját: „Én csak egy vidéki pap, egy vidéki püspök, egy vidéki érsek, egy vidéki bíboros vagyok…” Mindvégig szegényen élt, egyszerűen öltözött, és szerette, de szolgálta is a szegényeket. Pápaságának két legemlékezetesebb mozzanata a híressé lett Katekizmus megjelentetése, melyeken katolikusok generációi nőttek fel, és a szentáldozáshoz járulás engedélyezése iskolás korú kisgyermekek számára.

 

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió; John Thavis/Twitter

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás