Tiszta Forrás
2018. december 16.   
Névnap: Etelka, Aletta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen.

Jelen van

0 felhasználó
30 látogató

Látogatások

- ma: 525
- tegnap: 1035
2016.02.05. 00:00 Pela
Hozzászólások: 3

Mit javall Aquinói Szent Tamás rosszkedv ellen?

Mit javall Aquinói Szent Tamás rosszkedv ellen?

 

Aquinói Szent Tamás „Summa Theologiae” című munkájában meglepően gyakorlatias gyógymódokat javasol rosszkedvünk ellen. Carlo de Marchinak, az Opus Dei vikáriusának az olasz katolikus egyház nemzeti kongresszusán elmondott előadásából idézünk.

 

Mindannyiunknak vannak napjai, amikor nem tudjuk legyőzni a rosszkedvet, a szomorúságot, ami ránk nehezedik, és megbonyolítja kapcsolatainkat is. Aquinói Szent Tamás Summa Theologiae (A teológia foglalata) című munkájában meglepően gyakorlatias gyógymódokat javasol rosszkedvünk ellen.

1. Az első javaslata, hogy ajándékozzuk meg magunkat valami jóval, valami olyannal, amit szeretünk. Mintha a híres teológus előre látta volna napjaink bölcsességét a csokoládé antidepresszáns hatásáról. Mindez kicsit materialisztikusan hangzik, de senki sem tagadhatja, hogy egy nehéz nap is jól végződhet egy pohár sörrel. Az evangéliumok alapján sem nagyon lehet támadni a javaslatot, mert Jézus nem egy ünnepen, lakomán vesz részt. A zsoltárok (104.) pedig arról is szót ejtenek, hogy a bor megvidámítja a szívet – ugyanakkor a Szentírás egyértelműen elítéli a részegeskedést.

2. A második javallat: sírj. Szent Tamás azt mondja: „Ami fájdalmas, az még jobban fáj, ha bezárjuk magunkba, mert a lélek még inkább átadja magát neki. Míg ha engedjük kiszökni, a lélek törekvése szétszóródik, mint a külső dolgokon szokása, így a belső szomorúság csökken” (ST q. 38 a.2.). A szomorúságunk csak növekszik, ha nem tudunk szabad folyást engedni neki. A lélek a sírással tud elengedni egy bánatot, amely különben megbénítaná. Jézus maga is sírt. Ferenc pápa pedig azt mondta: „Bizonyos igazságokat csak akkor látunk meg az életben, ha a sírás megtisztította a tekintetünket. Arra biztatlak mindannyiótokat, kérdezzétek meg magatoktól: megtanultam sírni?”

3. Harmadik tanács: oszd meg a bánatodat egy baráttal. Manzoni A jegyesek című regényében Renzo barátja, amikor egyedül találja magát elpusztult otthonában, és családja szörnyű sorsát gyászolja, azt mondja Renzónak: „Ami történt, az rettenetes, és soha nem gondoltam volna, hogy ez bekövetkezik; egy életre megfosztja az embert minden örömétől. De az, hogy egy baráttal beszélhetek róla, sokat segít...” Mindezt csak akkor értjük meg, amikor átélünk hasonlót. Amikor szomorúak vagyunk, mindent szürkének látunk – ez ellen hatékony ellenszer, ha feltárjuk szívünket egy barátnak. Sokszor akár egy rövid üzenet vagy egy telefon is elég ahhoz, hogy felderüljünk.

4. A negyedik gyógymód az igazság szemlélése. A fulgor veritatis, ahogy Szent Ágoston írja, az igazság nagyszerűségének szemlélése a természetben vagy egy műalkotásban, zenében hathatós balzsam lehet a szomorúság ellen. Egy híres irodalomkritikusnak pár nappal egy kedves barátja halála után egy konferencián kellett előadnia. Azzal kezdte: „Annyira vigasztaló számomra, hogy szép dolgokról beszélhetek olyanoknak, akiket érdekel…”

5. Az ötödik javallat is olyan, amire nem számít az ember egy középkori gondolkodótól. Aquinói Szent Tamás azt mondja, a fürdő és az alvás kiváló gyógymód a rosszkedv ellen. Valójában kifejezetten keresztény hozzáállás az, hogy egy lelki baj ellen időnként testi gyógymódhoz kell folyamodni. Mióta Isten emberré lett, és magára öltötte az emberi testet, az anyag és szellem közötti szakadás begyógyult világunkban.

„Senki sem furcsállja, ha valaki lelki bajával elmegy egy orvoshoz, aki a testét gyógyítja – írja Morus Szent Tamás. – A test és a lélek oly szorosan van összekötve, hogy együtt egyetlen embert alkotnak, ezért az egyiknek a betegsége mindkettő betegségét is jelentheti.”

Forrás: Opusdei.us; Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír

(Képek a netről)

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#3    2016.02.09.   07:51:14   Kriszta
Előzmény: #2
Már előfordult nálam is , hogy ezzel a módszerrel "gyógyítottam " magam. :)
#2    2016.02.08.   09:52:31   Pela
Végtelenül örültem mikor megláttam, hogy a csokoládét egy ilyen neves teológus is ajánlja depresszió ellen, nekem általában beválik.
#1    2016.02.06.   12:39:12   Kriszta
Köszönöm Pela , hogy ezt megosztottad velünk.