Tiszta Forrás
2023. szeptember 26.   
Névnap: Jusztina, Kozma

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI EVANGÉLIUM: 2023-09-26 ~ ~ ~ ~ Odajöttek hozzá az anyja és testvérei, de nem juthattak hozzá a sokaság miatt. ~ ~ Szóltak neki: ˝Anyád és testvéreid kinn állnak, látni akarnak téged.˝ Ő azonban ezt felelte nekik: ˝Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik.˝ /Lk 8,19-21/ ~ ~ ~ ~ Ezek az evangélium igéi.

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 43
- tegnap: 162
2016.06.22. 15:05 István
Hozzászólások: 1

Életünk "bora"

Életünk "bora"

Életünk ˝bora˝

 

Az emberiség hihetetlenül durva állapotba került a bűnbeeséssel, azóta együtt kell élnünk különböző kisebb vagy nagyobb szörnyűségekkel és furcsaságokkal.

 

Jézus, amikor Földön járt és tanított, szólt ezekről a dolgokról.

 

 

"Jézus a hegyi beszédben ezt mondta tanítványainak: „Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket. Szednek-e a tövisről szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét? Így minden jó fa jó gyümölcsöt terem, a rossz fa pedig rossz gyümölcsöt terem. Nem hozhat a jó fa rossz gyümölcsöt, sem a rossz fa nem teremhet jó gyümölcsöt. Minden fát, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágnak, és tűzre vetnek. Tehát: gyümölcseikről ismeritek fel őket.”

 

Ami jó van az életünkben, a bolygónkon, az Istentől való, ez édesíti meg számunkra az életet, és teszi elviselhetővé a kellemetlenségeket, és ez nyújt vigaszt a szomorúságokban. Ha olyan kellemetlen és visszataszító dolgokkal találkozol, amelyek szemben állnak a jóval, amit szeretsz, és amihez hozzászoktál, - idomultál - és szemben állnak a jóval, amihez ragaszkodsz, a legjobb, amit tehetsz, hogy megóvod magad és önmagad maradsz.

 

Egy amerikai antropológus mondta, hogy az emberiség ma már szelídebb, mint néhány ezer éve, nincs annyi háború és agresszivitás a mindennapokban, mint régen volt. A kereszténység immár kétezer éve szerves és elidegeníthetetlen része a földi civilizációnak, az élet és béke kultúrája, amit képvisel. Talán ezért lettünk szelídebbek.

 

Nemrég járt nálunk fiatalabbik öcsém jóbarátja, és grillezés közben beszélgettünk többek között hitbeli kérdésekről, majd lelkesen magyarázta a kánai menyegző újszövetségi történetének értelmét -másodszorra… Első alkalommal - még frissen házasodott ifjú volt,- elmondta nekem is (tanulj tinó), hogy Olaszországban, egy jegyes kurzuson osztották meg vele ezt a titkot. Azt, hogy a kánai menyegző, a lakodalom története milyen rejtett értelmet hordoz: a házasság boldogságát, örömét jelképezi a bor, az is, ami elfogyott a lagzi elején, és az is, amit Jézus teremt elő, a vizet borrá, minőségi nedűvé változtatva.

De nemcsak a házasságban tölt be fontos szerepet az öröm, a mámor, amit a bor jelképez, hanem ez az életben is nélkülözhetetlen. Ha ez a bor Krisztus vére, akkor mi Krisztus vérétől megrészegülten kell, hogy éljünk, máskülönben erőtlenek leszünk a bűn miatt.

 

Amikor Kafarnaumban Jézus élet kenyerének mondta önmagát, a zsidók vitatkozni kezdtek egymás közt, és ezt kérdezték: ˝Hogyan adhatja ez testét eledelül nekünk?˝ Jézus azt felelte nekik: ˝Bizony, bizony mondom nektek: ha nem eszitek az Emberfia testét, és nem isszátok az ő vérét, nem lesz élet tibennetek.˝

 

Az élet művészet, élni tudni kell, és nem tudunk igazán jól élni, ha nincs meg bennünk a ˝bor˝, az élet szeretete és öröme.

 

Ady erről így ír (A fekete zongora):

 

˝Bolond hangszer: sír, nyerít és búg.

Fusson, akinek nincs bora,

Ez a fekete zongora.

Vak mestere tépi, cibálja,

Ez az élet melódiája.

Ez a fekete zongora.˝

 

Legyünk vájtfülűek, és halljuk meg azt, ami fontos, ne nélkülözzük azt a belső erőt, ami ˝oroszlánná˝ tehet minket életünkben, az örömet, ami felebarátainkat is felvidíthatja. Ha nincs, akkor fussunk ˝borért˝.

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2016.06.30.   19:26:37   JóB
Kedves István!

Köszönjük, hogy megosztottad velünk értékes gondolataidat.

Jézus első csodája valóban szimbolikus értelemmel bír: az Isten által meghatározott emberi kapcsolatok örök érvényét is jelenti.

A bor a menyegző elengedhetetlen tartozéka, és általában az ünnepnapok jelentőségét emeli ki. Jézus az utolsó vacsorán áttranszformálta az ember által létrehozott, ünnepet felmagasztaló bort a saját vérévé. Ezáltal emelte ismét az eredeti helyére az embert.

Szép gondolatokat fogalmaztál meg, oszd meg velünk gyakrabban!