Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
18 látogató

Látogatások

- ma: 117
- tegnap: 142
2016.08.14. 08:00 JóB
Hozzászólások: 1

Angelo Bagnasco genovai bíboros figyelmeztetése

Angelo Bagnasco genovai bíboros figyelmeztetése

A keresztényeket redukálhatják ugyan egy alig látható kisebbségre, de teljesen soha nem tudják megsemmisíteni” – jelentette ki augusztus 10-én Angelo Bagnasco genovai bíboros azon a szentmisén, amelyet Szent Lőrinc, a város védőszentje ünnepén mutatott be Genova székesegyházában.

 

 

 

Bagnasco bíboros, az olasz püspöki konferencia elnöke szerint az úgynevezett „unique pensée”, kizárólagos gondolkodásmód jegyében kulturális uniformizálás kísérlete folyik. Ferenc pápa szerdai Twitter-üzenete is erre világít rá: „A különböző kultúrákból álló társadalomnak törekedni kell az egységre, a különbözőség tiszteletben tartásával.”

 


A genovai székesegyház védőszentjét, Szent Lőrinc diakónust 258. augusztus 10-én végeztette ki Valerianus római császár azzal a szándékkal, hogy megerősítse birodalma egységét a pogány kultuszban. A keresztények azonban túlságosan különböztek a többiektől, ezért úgy gondolták, hogy mivel aláássák a birodalom ideológiai egységét, szükség van az eltávolításukra. Bagnasco bíboros homíliájában ebből a történelmi háttérből indult ki, hogy a jelenkori keresztényüldözésről beszéljen.

„Miközben a keresztényüldözés klasszikus formája továbbra is folytatódik, a mai korban ehhez hozzákapcsolnak még kifinomultabb, de nem kevésbé kegyetlen formákat, és amelyeket nem kevésbé törvénytelen módon legalizálnak. A mi öreg kontinensünk ebben jócskán tapasztalt és beteg, a csődbe jutott saját ideológiáival együtt: Európa, a jogok kontinense mindjobban diszkriminálja a kereszténységet, de az is igaz, hogy a földkerekség semmiféle hatalma nem szerezheti meg az ember szívét hazugságokkal, csalárd ígéretekkel és látszatdemokráciával.”

 

 

„Napjainkban az egyenlőség, a tolerancia, az emberi jogok értékei nevében azt követelik, hogy peremre szorítsák a kereszténységet, és egy olyan Isten nélküli világrendet akarnak teremteni, ahol egyfelől felmagasztalják a különbözőségeket, másfelől pedig lábbal tapossák azokat. Létezik egy olyan uralkodó akarat, mely mindent ki akar egyenlíteni, mely az élet legmélyebb értelmezéseit feltételekhez köti, és a kulturális identitást szisztematikusan felszámolja. Nem méltó ez az út egy harmonikus és szolidáris Európa felé, amire pedig szükség lenne, hanem ez az út egy olyan káros újraalapítás felé vezet, melyet a népek súlyosnak és arrogánsnak találnak, ahol a kereszténységet megosztónak tekintik, mert nem borul le az éppen aktuális császár előtt” – hangsúlyozta Bagnasco bíboros.

Hozzátette: „Azonban a történelem azt mutatja, hogy amikor a hatalmasok saját túlélésükre törekszenek személyes ambíciók miatt, és lemondanak a res publicáról, a közösség dolgairól, akkor eljön a hanyatlás órája.” „A jelenlegi krízis spirituális jellegű – emelte ki Bagnasco bíboros –, és kontinensünk dadog a jelenlegi kihívások láttán, mert megtévedt és megrettent.”

Szent Lőrincről beszélve végül a genovai bíboros hangoztatta: „Nem az a mártír, aki életét veszti aközben, hogy elvegye mások életét, hanem az, aki a saját életét adja, hogy másoknak élete legyen, miként a búzaszem, mely ha elhal, akkor tud termést hozni. Az emberi élet szent, mert Istentől ered, éppen ezért kell tiszteletben tartani, senki nem veheti el sem magától, sem pedig mástól!”

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió      

Magyar Kurír

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2016.08.18.   16:19:59   __
Szívemből szólt ez a bíboros, és végre egy hang az egyházi hierarchiában, aki ki meri mondani a valóságot. Áldja meg érte az Isten!