Tiszta Forrás
2023. október 01.   
Névnap: Malvin, Teréz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Reggeli imádság ~ ~ ~ ~ ~ A felvirradt új nap reggelén először is hozzád emelem föl elmémet és szívemet kegyes mennyei Atyám, és leborulva köszönöm meg neked azokat az adományokat, melyekben gondviselő jóságod mindez ideig részesített. Különösen pedig hálát adok neked azért a nagy kegyelmedért, hogy az elmúlt éjjel atyai szeretettel őrködtél fölöttem, megőriztél minden bajtól, és testem lelkem épségét sértetlenül megtartottad. De midőn e jótéteményeidért alázatos lélekkel köszönetet mondok, egyszersmind új kegyelmeket is kérek tőled, jóságos Istenem. Add szent malasztodat, hogy a mai napot jámborságban, lelki tisztaságban s istenfélelemben tölthessem, és szent parancsaid megtartása által szeretetedre állandóan méltó lehessek. Jézus áldott anyja, boldogságos Szűz Mária, szent őrangyalom, Istennek minden szentei és különösen te, dicső védőszentem, fogadjatok engem ma ismét hathatós pártfogástokba, imádkozzatok érettem, s óvjátok meg testemet és lelkemet minden veszedelemtől. A mi Urunk Jézus Krisztus által. Amen. ~ ~ ~ ~

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 35
- tegnap: 103
2017.08.25. 19:00 beckerj
Hozzászólások: 0

A "szent vonal"

A "szent vonal"

Írország és Izrael között húzódó egyenes vonal köti össze Mihály arkangyal hét szentélyét

2017. augusztus 24. csütörtök 20:37
 

A „szent vonal” a legenda szerint azt a kardcsapást szimbolizálja, amellyel az arkangyal lesújtott az ördögre, hogy visszaküldje a pokolba.

 


Ha képzeletben összekötjük a hét kolostort, azt látjuk, hogy egy Írország és Izrael között húzódó egyenes vonal mentén találhatók. Véletlen egybeesés lenne? Egymástól nagyon távol fekvő kolostorokról van szó, amelyek mégis tökéletesen egyenes vonalon helyezkednek el.

Mindenesetre meglepő ez az elhelyezkedés: a három legfontosabb kegyhely – a franciaországi Mont Saint Michel, az olaszországi Susa-völgyben a Szent Mihály-szentély és a garganói Monte Sant’Angelo szentélye – azonos távolságban vannak egymástól. Az arkangyal figyelmeztetésének tartják ezt: tiszteletben kell tartani Isten törvényeit, és a híveknek az igaz, egyenes úton kell járniuk. Ezen túl ez a „szent vonal” tökéletesen illeszkedik a naplemente vonalához a nyári napforduló napján.

 

A hét szent hely a következő:

1.) Skellig Michael

A nyomvonal Írországban, egy lakatlan szigeten indul, ahol Szent Mihály arkangyal a legenda szerint megjelent Szent Patriknak, hogy segítsen neki megszabadítani az országot az ördögtől. Itt áll az 588-ban épült első kolostor, a Skellig Michael (Mihály sziklája) tetején. A sziget első lakói építették a hely legmagasabb pontján: hat cella, oratóriumok, Szent Mihály-kápolna, két kút és egy temető található a területén.

 

2.) Saint Michael’s Mount

A vonal dél felé halad tovább, Angliában található a következő pontja, a St. Michael’s Mount Cornwall egy kis szigetén, amely apály idején összeköttetésbe kerül a szárazfölddel. Ez volt az a hely, ahol Mihály arkangyal 495 körül beszélt néhány halászhoz, azt kérve tőlük, hogy építsenek templomot neki és a Megváltónak. A szentély a Santiago de Compostelába tartó ír és skót zarándokok fontos állomáshelye lett. A 16. században VIII. Henrik kisajátította, erőddé tette, majd eladta egy nemesi családnak, akiknek lakóhelyük lett. 1954-ben Aubuyn lord átadta egy állami cégnek azzal a feltétellel, hogy családja nyaranta még ezer éven át használhatja.

 

3.) Mont Saint-Michel

A „szent vonal” Franciaországban folytatódik egy másik híres helyen, Mont Saint-Michel szigetén, amely szintén Szent Mihály arkangyal megjelenésének színtere volt. A gyönyörű szentély a normandiai partoknál fekvő hasonlóképpen csodaszép öbölben épült fel; Franciaország egyik leglátogatottabb turistalátványossága, és 1979 óta az UNESCO világörökségi helyszíne. Már a gallok idején is jelentős misztikus helynek számított; később, 709-ben itt jelent meg Szent Mihály arkangyal háromszor is Avranches püspökének, Szent Aubert-nek, akitől azt kérte, hogy építsen neki templomot a sziklán. A püspök kétszer nem vett tudomást a kéréséről, mígnem harmadszorra az arkangyal ujjának érintésével kör alakú lyukat égetett a fejére. A munkálatok elkezdődtek, és 709-ben felszentelték az első templomot. 966-ban a bencések belekezdtek az apátság építésébe, amelyet aztán nyolc évszázadon át bővítettek, szépítettek.

 

4.) Sacra di San Michele

Több mint ezer kilométer távolságra innen, az olasz Piemont tartományban, a Susa-vögyben fekszik a negyedik szentély, a Sacra di San Michele. Az egyenes vonalra illeszkedik ez is, mint a többi Mihály arkangyalnak szentelt kolostor. 1000 körül kezdték el építeni az apátságot, amely az évszázadok során új épületrészekkel bővült. A bencés szerzetesek később továbbfejlesztették, építettek egy fogadót is, mivel a hely a Via Francigena zarándokútvonal mentén helyezkedik el.

 

5.) Santuario di San Michele Arcangelo

Újabb ezer kilométerrel távolabb a Puglia tartománybeli Garganót metszi a „szent vonal”, ahol egy átjárhatatlan barlangból lett szent hely, Mihály arkangyal szentélye: 490-ben épült, amikor Szent Mihály először jelent meg Maioranói Szent Lőrincnek.

 


6.) Szími Szent Mihály-kolostora

Az egyenes nyomvonala Olaszország után Görögországon halad át, ahol Szími szigetének déli részén található a hatodik kolostor, amely az arkangyal három méter magas szobrát őrzi. Ez az egyik legnagyobb Szent Mihály-szobor a világon. A kolostort a 12. században alapították, a 18. században nyerte el mai formáját. A legenda szerint aki először alszik a szigeten, annak bizonyosan üzen álmában Szent Mihály. Nem kell mást tennie, mint reggel kimenni a tengerpartra, ahol a pópa türelmesen meghallgatja az álmát, és megmagyarázza, mit üzent neki az arkangyal.

 

7.) Kármel-hegyi kolostor

A „szent vonal” Izraelben ér véget, a Kármel-hegyen, a haifai kolostorban. Az ókortól kezdve tisztelet övezi a Kármel-hegyet, ahol ez a katolikus szentély a 12. században megépült. 

Forrás: it.Aleteia.org; Molfettadiscute.com

Fotó: Aleteia.org

Magyar Kurír
(tzs)

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás