Tiszta Forrás
2023. szeptember 25.   
Névnap: Eufrozina, Kende

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

~ ~ ♡ ~ ~ KEDVES GYEREKEK! ~ ~ ♡ ~ ~ Ma este a nagy német meseíró Grimm testvérek meséjét láthatjátok. A mese címe: A halász meg a felesége. ~ ♡ ~ ˝Jön már az ismerős százlábú, deres ősz.~ ~ Sepreget, kotorász, meg-megáll, lombot ráz, kruplit ás, szüretel… ~ ~ Sóhajtoz nagyokat, s harapja , kurtírja a hosszú napokat.˝ /Kányádi Sándor: Jön az ősz/ ~ ♡ ~ Álmodjatok szépeket, jó éjszakát gyerekek! ~ ♡ ~

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 125
- tegnap: 127
2015.01.01. 22:30 JóB
Hozzászólások: 1

Újévi gondolatok

Újévi gondolatok

Újévi gondolatok - 2015

 

Ismét eltelt egy év. Visszatekintve az elmúlt esztendőre leltárt készíthetünk: mi az, ami megvalósult elképzeléseinkből, mi az, amit nem sikerült elérnünk, gyarapodtunk-e, vagy éppen megfogyatkoztunk, mi változott meg az életünkben, mi változott meg a világban.

 

Az újév kezdete a nagy fogadalmak ideje. Megfogadjuk, hogy ami az elmúlt esztendőben nem teljesült, azt ebben az évben megvalósítjuk. Minden évforduló a számvetés ideje is. Értékeljük önmagunkat, testi, és lelki változásainkat, kapcsolatainkat, szűkebb, és tágabb környezetünket, a körülöttünk zajló eseményeket.

Az elmúlt időszak tapasztalataiból megpróbálunk következtetni a várható, jövőbeli eseményekre, a magunk, és világunk sorsának alakulására.

Az élet zajlik tovább, és döbbenettel állapítjuk meg, hogy sorsunk alakításának már nem mi vagyunk a kovácsai. Keresünk egy fix pontot, mint hajdan a görög Archimédesz: „Mutassatok egy fix pontot, és kimozdítom a Földet sarkaiból”.

Minden változó, minden bizonytalan, ami ma fehér, az lehet, hogy holnapra feketévé válik, ami tegnap még érték volt, az ma már a szemétdombra dobatott, aki barátnak látszott, az ellenféllé vált, aki demokráciáról, igazságról és szolidaritásról szónokolt, az a népek megnyomorítójának bizonyult.

Keressük a fix pontot: keressük a boldogságot, keressük a szeretetet, keressük az igazságot, keressük önmagunkat, önazonosságunkat, emberi értékeinket.

Nincs a világon olyan ember, akiben fel ne merülne a kérdés: mi a lét értelme?

Az év elején tervezünk: céljaink, vágyaink vannak, de ezek megvalósításához nincsenek eszközeink. Földi létünk az anyagvilágba ágyazott lét. A lét fenntartása, életünk körülményeinek megváltoztatása is anyagi eszközöket igényel. Ezeknek az eszközöknek az elosztása és birtoklása viszont meglehetősen aránytalan.

Isten megteremtette ezt a világot, és az első emberpárt idilli környezetbe helyezte. Nem volt gondja semmire, mert Isten gondoskodott minden szükségletéről. Mint szerető mennyei Atya ellátta jó tanácsokkal az embert, akit saját képmására, és hasonlatosságára teremtett. De az ember nem fogadta meg az isteni tanácsot, és az ördög csábítására hallgatott.

Keressük a fix pontot, keressük a lét értelmét.

Az ember ma is ugyanaz, mint a teremtés kezdetén. Isten ellátott minket jó tanácsokkal, de mindenben szabad akaratot adott.

Dönthetünk: vagy megfogadjuk az intelmeket, vagy hallgatunk a világunk nagy szemfényvesztőjére, a Sátánra.

Olvasom a bölcs ortodox lelki atyák írásait (Hitünk alapjai rovat). Mintha a paradicsomkertben állva tolmácsolnák Isten kezdeti szavait. Megtalálták a fix pontot, melyet Archimédesz óta is mindenki keres. Megtalálták a földi lét igazi értelmét, és felfedezték az ember igazi értékét.

Isten gyermekei vagyunk: hivatalosak az Ő Országába. Terített menyegzői asztallal vár bennünket.

Minden változik, minden relatív: ebben az évben sem lesz ez másképpen. A paloták leomlanak, a világ felett hatalmat gyakorló urakból is csak por, és hamu marad.

Lelkünk temploma viszont sziklára épült, és szilárdan állni fog a világ végezetéig.

Jézus mondta: „ … ez a világ elmúlik, de az én Igéim soha el nem múlnak.”

Ebben az új esztendőben építsük tovább lelkünk templomát: jöhet az ár, süvíthet a szél, ez a templom akkor is szilárdan fog állni, és a pokol kapui sem tudnak erőt venni rajta.

Ezért imádkozunk ebben az évben, ezért hirdetjük Isten Igéjét, ezért olvassuk minden nap az Evangéliumot. Az Úristen adjon ehhez erőt, egészséget, és árassza le ránk az Ő kegyelmét ebben a 2015-ös esztendőben is.

 

A.D.2015.01.01.©JóB

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2015.01.03.   16:20:22   __
"Minden változik, minden relatív: ebben az évben sem lesz ez másképpen. A paloták leomlanak, a világ felett hatalmat gyakorló urakból is csak por, és hamu marad."

Igen, pl. hogy csak ne menjünk messzire: nemrég volt a megemlékezés a 25 évvel ezelőtti Ceausescu diktatúra megdöntésére, ami a Tőkés László által támogatott temesvári népfelkeléssel kezdődött. Pedig akkor kigondolta volna, hogy egyszer ennek is vége szakadhat, ma már történelem. Történelem a római császárok uralkodása és Néró keresztényüldözése is. De Urunk Jézus Krisztus nem történelem, hanem nekünk keresztényeknek élő valóság, a mindennapi életünk. Ő az Út, az Igazság és az Élet, ha őt követjük ebben az évben is, akkor bár részesei vagyunk a történelem forgatagának, mégsem leszünk annak halálra ítélt elszenvedői. Hiszen Örök életünk van és vár ránk halálunk után, bármikor érjen is az utol - akár talán ebben az új esztendőben - vár ránk a Mennyei boldogság Irgalmas Istenünk ölelő karjaiban. Amen.