Tiszta Forrás
2023. október 01.   
Névnap: Malvin, Teréz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Napi intelem: • • • Kíméld hangodat a sírástól, és szemedet a könnytől! Mert van jutalma fáradságodnak – mondja az Úr. (Jeremiás könyve 31,16) • • •

Jelen van

0 felhasználó
9 látogató

Látogatások

- ma: 20
- tegnap: 103
2019.04.16. 07:05 beckerj
Hozzászólások: 0

Lángokban áll a párizsi Notre-Dame székesegyház

Lángokban áll a párizsi Notre-Dame székesegyház

Teljesen beomlott a felújítás alatt álló Notre-Dame tetőszerkezete a hétfőn kiütött tűzben – jelentette szemtanúkra hivatkozva a Reuters hírügynökség április 15-én.

A tűzoltók megkezdték az oltást, közel ötszázan dolgoznak a lángok megfékezésén.

( A tűz utáni állapotról készült drónfelvétel a cikk végén található.)

 

Emmanuel Macron köztársasági elnök és Anne Hidalgo, Párizs polgármestere egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

Egyelőre nem tudni, miért csaptak fel a lángok. A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet.

A műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a Notre-Dame-ot pusztító tűzzel kapcsolatban Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

 

„Egy egész nemzet gyászol” – írta a Twitter közösségi oldalon a francia államfő hétfő este, miután nagy erejű tűz ütött ki a Notre-Dame-ban, és elpusztította a világhírű épület tetőszerkezetét.

Macron együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük.

Az Elysée-palota közölte, hogy az elnök a helyszínre megy.

„A legrosszabbat sikerült elkerülni, még ha a csatát teljesen nem is nyertük meg” – jelentette ki az este 11 után tartott sajtótájékoztatóján Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint borzasztó dráma zajlott le hétfőn este a Notre-Dame-nál. Mint mondta, még a következő órák is nehezek lesznek. Megköszönte a lángokkal küzdő közel ötszáz tűzoltó munkáját, és kijelentette: „Együtt építjük újjá a Notre-Dame-ot.” Ehhez a legnagyobb építészek segítségét kérik majd.

Párizs polgármestere, és a párizsi érsek is köszönetet mondott a tűzoltóknak.

A tűz következtében már összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, és szemtanúkra hivatkozva hírügynökségek azt jelentették, hogy a tetőszerkezet legnagyobb része odaveszett.

A Notre-Dame a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente milliók keresik fel.

Egyelőre annyi biztos, hogy a huszártornyot díszítő szobrok túlélik a tűzvészt, ugyanis a felújítás keretében ezeket éppen múlt pénteken, április 12-én szállították el.  A 3 méter magas és mintegy 250 kilogramm súlyú szürkészöld színt öltött szobrokat – amelyek a tizenkét apostolt és a négy evangélistát ábrázolják – Périgueux városába szállították, ahol először megvizsgálják, majd teljesen felújítják őket. A tervek szerint  2022-ben kerültek volna vissza az eredeti helyükre, de oda már biztosan nem kerülnek.

* * *

Hogy éppen mi történik a Notre-Dame-mal, ITT élőben lehet követni.

Arra kérjük olvasóinkat, mondjanak el egy fohászt a székesegyházért, az európai kereszténység egyik szimbóluma.

* * *

Az MKPK közleménye:

Megrendülten értesültünk arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a Nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre-Dame lángokban áll. Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget.

Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja.

Budapest, 2019. április 15., Nagyhétfő

Erdő Péter
bíboros, érsek,

 

Forrás: MTI /Híradó.hu

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

------------------------------------------------------------------------

A Notre-Dame katedrális a tűz után (drón felvétel):

https://www.youtube.com/watch?time_continue=25&v=xMaY4KqG_d8

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás