Tiszta Forrás
2023. szeptember 25.   
Névnap: Eufrozina, Kende

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 127
- tegnap: 127
2020.04.28. 19:05 JóB
Hozzászólások: 0

Conte olasz kormányfő - üzletek igen, mise nem

Conte olasz kormányfő  -  üzletek igen, mise nem

2020. április 28. kedd | 9:47

Az olasz püspökök elutasítják a kormány önkényes döntését a nép nélküli miséről

Április 26-án, vasárnap este ismertette Giuseppe Conte olasz kormányfő a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozó intézkedések feloldásának, az ország újraindításának részletes tervét, mely megtiltja a nép részvételével bemutatott szentmisét.

 

 

 

 

Az olasz katolikus püspöki konferencia, a CEI jegyzékben tiltakozik a döntés ellen, mert abban „az istentiszteleti szabadság gyakorlásának veszélyeztetését látják”. Az olasz kormányhivatal „tudomásul vette a CEI tiltakozását, és ígéretük szerint tanulmányozni fogják a hívek részvételével bemutatott szentmise engedélyezését”.

„Az olasz katolikus püspökök nem fogadhatják el, hogy veszélybe kerüljön a vallásszabadság gyakorlása. Világosnak kellene lennie, hogy a szegények szolgálata, ami oly fontos ebben a veszélyhelyzetben, a hitből születik meg, és ennek a hitnek szüksége van arra, hogy táplálkozhasson a forrásaiból, különösen a szentségi életből” – írják határozottan az olasz püspökök a Giuseppe Conte miniszterelnökhöz eljuttatott jegyzékükben.

A jegyzék rámutat arra, hogy a múlt héten, az egyeztetések során a CEI beterjesztette a kormánynak az Irányelvek és eljárások című dokumentumát, melyben az átmeneti időszakra vonatkozó egyházi igényeiket fogalmazták meg, az érvényben lévő egészségügyi szabályozás teljes tiszteletben tartásával. Ezek után érthetetlen a Minisztertanács rendelete, mely megtiltja a katolikus templomokban a nép jelenlétében bemutatott szentmiséket. Felhívja a miniszterelnökség és a tudományos-technikai bizottság figyelmét arra a kötelezettségükre, hogy különbséget kell tenniük aközött, ami az ő felelősségük – pontos egészségügyi jellegű intézkedéseket hozni – és ami az Egyház felelőssége. Ez utóbbi feladata a keresztény közösségi élet megszervezése, a vonatkozó előírások betartásával, de autonómiája teljes birtokában.

A jegyzék emlékeztet arra, hogy Luciana Lamorgese belügyminiszter az Avvenire olasz katolikus napilapnak április 23-án azt nyilatkozta, hogy a „kormány az új intézkedések között lehetővé teszi a vallásszabadság mind teljesebb gyakorlását”. A CEI főtitkársága és az olasz belügyminisztérium közötti „normális kapcsolat jegyében a püspökök bár fájdalommal, de az egészségügyi szükséghelyzet iránti felelősséggel fogadták a bevezetett korlátozó intézkedéseket”. „Ebben a párbeszédben azonban – pontosít a CEI jegyzéke – ők többször kifejezésre juttatták, hogy amikor sor kerül a korlátozó intézkedések enyhítésére, az Egyház igényt tart arra, hogy visszatérjen megszokott lelkipásztori tevékenységéhez.”

Forrás: Vatikáni Rádió                  Fotó: Vatican News                       Magyar Kurír

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2020. április 28. kedd 15:12

A szentmise orvosság a félelem ellen – Olasz püspökök a szertartások újrakezdéséről

Az olasz püspököket mélyen elkeseríti a kormány döntése, hogy a vírus elleni védekezés második szakaszában sem lehet nyilvános szentmiséket tartani. Nehezményezik, hogy előbbre valók az üzletek és a múzeumok, mint a vallásszabadság gyakorlása. Április 26-án, vasárnap hirdették ki a rendeletet, amely szerint Giuseppe Conte miniszterelnök nem engedélyezi május 4-től a nyilvános szentmiséket.

Giuseppe Betori bíboros, firenzei érsek így nyilatkozott: „A gazdasági, kulturális és társadalmi érvek, amelyek alapján újra kinyitnak a gyárak, az üzletek és a múzeumok, a parkok, villák és nyilvános kertek, nem lehetnek előbbre valóak, mint a vallásszabadság gyakorlása, amely az Egyház és az állam között kötött egyezmény alapján az alkotmány alapelvei között szerepel.”

A szicíliai püspökök is egyhangúlag, a papok és a hívek nevében is kijelentik, hogy szeretnék fokozatos újraéleszteni a liturgikus életet és remélik, hogy a kormány új tárgyalásba kezd az Olasz Püspöki Konferenciával. Úgy tűnik, a kormányzat egyelőre nem érti, hogy a hívek szolidaritása, segítő tevékenysége is a szentségi életből táplálkozik. Domenico Mogavero Mazara del Valló-i püspök szerint elfogadhatatlan az a hozzáállás, amely a vallási szempontot csak mellékes kelléknek tekinti, amelyet a sor végére lehet állítani.

Mario Delpini milánói érsek nyilatkozatában először is kijelenti: „a szentségek elengedhetetlenek”. Hozzáteszi: „Persze lehet televízión keresztül követni a szentmisét, de senkit nem melegít fel egy kandalló képe. Alkalmazkodok a szabályokhoz, de nem vagyok képes megérteni, miért tiltják még mindig a szertartásokat.” Francesco Moraglia velencei pátriárka szerint „az a szemlélet forog kockán, amely az embert a maga teljességében látja, vagyis a spirituális dimenziójával együtt”.

Enrico Solmi pármai érsek arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyház a kritikus időszakban tanúságot tett felelősségéről és önfeláldozásáról. A nyilvános szentmiséket is felelősséggel és pontos előírásokkal tartanák, a püspöki konferencia részletes tervet dolgozott ki erről és elküldte a kormánynak.

Vincenzo Paglia érsek, a Pápai Életvédő Akadémia elnöke nem érti, miért nyithat ki sok kereskedés, de nem nyithatnak ki a templomok még vasárnap sem. „Túl könnyen vesszük, az a baj. Értjük, hogy mi az, ami a császáré, de kevésbé értjük, mi az, ami az Istené.” Pedig ha kiveszik a templomtérből a padokat és székeket tesznek be, vagy legalábbis széthúzzák a padokat, maximálják a résztvevők számát és átalakítják az áldozás módját (a pap jár körbe, mindenki maga veszi ki az ostyát, ami nagyobb a megszokottnál), akkor el lehet kerülni a fertőzést. Hozzátette: Isten nem élő adásban nyilatkoztatta ki magát. Krisztus földön való jelenlétének első jele a keresztények közössége. A vasárnapi szertartás azért is fontos, mert a leghatékonyabb orvosság a szétszóródás, az individualizmus ellen, ami korunk nagy betegsége. Képesek vagyunk együtt lenni egymás megfertőzése nélkül, legyőzve a félelmet és a beletörődést.

„A biztonságos módon megtartott szentmise társadalmilag hasznos dolog. A régiek számára orvosságot jelentett, és a pápa szerint is az egyház olyan, mint a tábori kórház. Éppen abban a pillanatban akarjuk kiiktatni, amikor a legnagyobb szükség van rá, amikor morális, spirituális védelmet is nyújt?”

Fordította: Thullner Zsuzsanna    Forrás: Avvenire.it; Globalist.it      Fotó: Avvenire.it        Magyar Kurír

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás