Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 125
- tegnap: 142
0000.00.00. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Örmény népirtás (piszkozat)

Korabeli képek őrzik a legyilkolt örmények emlékét

2015. 04. 24. 10:49

1914-ben a török hatóságok propaganda-hadjáratot indítottak arra hivatkozva, hogy a birodalomban élő keresztény örmények veszélyeztetik az ország biztonságát. Novemberben – már az első világháború idején – a sarikamişi csatában az Oszmán Birodalom vereséget szenvedett az orosz csapatok ellen. Vezetőjük, Enver pasa az azon a vidéken élő – az oroszok pártjára álló – örményeket hibáztatta a bukásért. 1915. április 24-e éjjelén a kormány elfogatott és kivégeztetett kétszázötven örmény értelmiségit. Ez volt az örmény genocídium kezdete. Rövidesen törvényt fogadtak el az örmények kitelepítéséről, a tulajdonok, földek, állatok kisajátításáról és elkobzásáról. A törvény kihirdetése pogromokba, tömegmészárlásokba torkollott. A kitelepítés során az örményeket a szíriai sivatagba száműzték, és koncentrációs táborokba zárták, ahol becslések szerint több mint ötszázezer, de más források szerint másfél millió ember halt meg.

Forrás:Wikipedia/Ravished Armenia:The Story of Aurora Mardiganian

Kitelepítendő örményeket gyűjtenek össze 1915-ben egy törökországi városban. Az összegyűjtött embereket gyakran lemészárolták. Kép Aurora Mardigian, egy, a genocídiumot túlélt lány 1918-ban Amerikában kiadott könyvéből.

Forrás: Wikipedia

Örmények deportálása egy lerombolt városból. A kép közepén a távozó lakosok között egy török csendőr pózol, a vállán ellopott szőnyegekkel.

Forrás: AFP/Str

Török katonák örményeket akasztanak Konstantinápoly – a mai Isztambul – egyik terén 1915-ben. Mintegy másfél millió ember pusztult el a népirtás során.

Forrás: AFP/Str

Az Örmény Genocídium Intézet és Múzeum képén török katonák állnak az első világháború kaukázusi frontjához közel fekvő, a Mush folyó völgyében található, elpusztított Sejszalan falu örmény áldozatainak koponyái fölött.

Forrás: Wikipedia/ American Red Cross

Fegyveres oszmán katonák kísérik az összegyűjtött örményeket a közeli Mezireh börtönébe 1915 áprilisában. A mai török álláspont szerint nem történt népirtás, túlbecsülik az örmény halottak számát, és ők is a világháborús harcok áldozatai voltak.

Forrás: Wikipedia/Henry Morgenthau

Temetetlen holtak fekszenek az út szélén 1915-ben valahol az Oszmán Birodalomban. A kép Henry Morgenthau akkori amerikai nagykövetnek az örmény népirtás borzalmairól megjelentett könyvéből való. Morgenthau azt írja, amerre utazott, gyakoriak voltak a hasonló képek, a falvak, városok környékén holttestek, legyilkolt emberek hevertek.

Forrás: Wikipedia/American Committee for Relief in the Near East

1915 nyarán tömegesen deportálták az örményeket a szíriai Deir ez-Zor sivatagba. A kivégzések után még életben lévő asszonyok, öregek és gyermekek mindössze a kezükben elférő holmit vihették magukkal. A képen egy anya térdel le a sivatagban a szomjúságtól összeesett fiához. 

Forrás: AFP/Str

A Port Szaíd-i menekülttáborba Egyiptomba, a Musza Dag-i harcokból – ahol az örmények 40 napig tartották magukat a reguláris oszmán hadsereg ellen – francia és brit hadihajókkal kimentett örmény menekültek kerültek 1915-ben.

Az Amerikai Bizottság a Közel-Kelet Megsegítésére (American Committee for Relief in the Near East, ACRNE) jótékonysági szervezet – a Közel-Kelet népeinek megsegítésére hozták létre – árva örmény gyerekek ezreit menekítette ki Törökországból.

Forrás: Wikipedia/American Committee for Relief in the Near East

Kenyeret osztanak az Amerikai Bizottság a Közel-Kelet Megsegítésére (American Committee for Relief in the Near East, ACRNE) segélyszervezet egyik menekülttáborában 1915-ben.

Forrás: Wikipedia/AGBU - Armenian General Benevolent Union Archives

Örmény genocídiumtúlélők Jeruzsálemben 1915-ben.

Forrás: Wikipedia/American Committee for Relief

A New York Times 1919. december 7-i címlapján az Amerikai Bizottság a Közel-Kelet Megsegítésére (American Committee for Relief in the Near East) sivasi menekülteknek létrehozott tábora.

Forrás: AFP/Karen Minasyan

Látogatók tisztelegnek az örmény genocídium áldozatainak emléke előtt a Cicernakaberd emlékműben Jerevánban 2015-ben.

Forrás: REUTERS/Tony Gentile

Ferenc pápa és II. Karekin örmény pátriárka a genocídium 100. évfordulójának tiszteletére tartott emlékmisén a római Szent Péter-bazilikában.

 

Forrás:

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás