Tiszta Forrás
2021. március 02.   
Névnap: Lujza, Ágnes

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ○ ○ ○ Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk! ○ ○ ○ Éhínségtől, járványtól, tűzvésztől és háborútól ments meg, Uram, minket! ○ ○ ○

Jelen van

0 felhasználó
15 látogató

Látogatások

- ma: 104
- tegnap: 140
0000.00.00. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Örmény népirtás (piszkozat)

Korabeli képek őrzik a legyilkolt örmények emlékét

2015. 04. 24. 10:49

1914-ben a török hatóságok propaganda-hadjáratot indítottak arra hivatkozva, hogy a birodalomban élő keresztény örmények veszélyeztetik az ország biztonságát. Novemberben – már az első világháború idején – a sarikamişi csatában az Oszmán Birodalom vereséget szenvedett az orosz csapatok ellen. Vezetőjük, Enver pasa az azon a vidéken élő – az oroszok pártjára álló – örményeket hibáztatta a bukásért. 1915. április 24-e éjjelén a kormány elfogatott és kivégeztetett kétszázötven örmény értelmiségit. Ez volt az örmény genocídium kezdete. Rövidesen törvényt fogadtak el az örmények kitelepítéséről, a tulajdonok, földek, állatok kisajátításáról és elkobzásáról. A törvény kihirdetése pogromokba, tömegmészárlásokba torkollott. A kitelepítés során az örményeket a szíriai sivatagba száműzték, és koncentrációs táborokba zárták, ahol becslések szerint több mint ötszázezer, de más források szerint másfél millió ember halt meg.

Forrás:Wikipedia/Ravished Armenia:The Story of Aurora Mardiganian

Kitelepítendő örményeket gyűjtenek össze 1915-ben egy törökországi városban. Az összegyűjtött embereket gyakran lemészárolták. Kép Aurora Mardigian, egy, a genocídiumot túlélt lány 1918-ban Amerikában kiadott könyvéből.

Forrás: Wikipedia

Örmények deportálása egy lerombolt városból. A kép közepén a távozó lakosok között egy török csendőr pózol, a vállán ellopott szőnyegekkel.

Forrás: AFP/Str

Török katonák örményeket akasztanak Konstantinápoly – a mai Isztambul – egyik terén 1915-ben. Mintegy másfél millió ember pusztult el a népirtás során.

Forrás: AFP/Str

Az Örmény Genocídium Intézet és Múzeum képén török katonák állnak az első világháború kaukázusi frontjához közel fekvő, a Mush folyó völgyében található, elpusztított Sejszalan falu örmény áldozatainak koponyái fölött.

Forrás: Wikipedia/ American Red Cross

Fegyveres oszmán katonák kísérik az összegyűjtött örményeket a közeli Mezireh börtönébe 1915 áprilisában. A mai török álláspont szerint nem történt népirtás, túlbecsülik az örmény halottak számát, és ők is a világháborús harcok áldozatai voltak.

Forrás: Wikipedia/Henry Morgenthau

Temetetlen holtak fekszenek az út szélén 1915-ben valahol az Oszmán Birodalomban. A kép Henry Morgenthau akkori amerikai nagykövetnek az örmény népirtás borzalmairól megjelentett könyvéből való. Morgenthau azt írja, amerre utazott, gyakoriak voltak a hasonló képek, a falvak, városok környékén holttestek, legyilkolt emberek hevertek.

Forrás: Wikipedia/American Committee for Relief in the Near East

1915 nyarán tömegesen deportálták az örményeket a szíriai Deir ez-Zor sivatagba. A kivégzések után még életben lévő asszonyok, öregek és gyermekek mindössze a kezükben elférő holmit vihették magukkal. A képen egy anya térdel le a sivatagban a szomjúságtól összeesett fiához. 

Forrás: AFP/Str

A Port Szaíd-i menekülttáborba Egyiptomba, a Musza Dag-i harcokból – ahol az örmények 40 napig tartották magukat a reguláris oszmán hadsereg ellen – francia és brit hadihajókkal kimentett örmény menekültek kerültek 1915-ben.

Az Amerikai Bizottság a Közel-Kelet Megsegítésére (American Committee for Relief in the Near East, ACRNE) jótékonysági szervezet – a Közel-Kelet népeinek megsegítésére hozták létre – árva örmény gyerekek ezreit menekítette ki Törökországból.

Forrás: Wikipedia/American Committee for Relief in the Near East

Kenyeret osztanak az Amerikai Bizottság a Közel-Kelet Megsegítésére (American Committee for Relief in the Near East, ACRNE) segélyszervezet egyik menekülttáborában 1915-ben.

Forrás: Wikipedia/AGBU - Armenian General Benevolent Union Archives

Örmény genocídiumtúlélők Jeruzsálemben 1915-ben.

Forrás: Wikipedia/American Committee for Relief

A New York Times 1919. december 7-i címlapján az Amerikai Bizottság a Közel-Kelet Megsegítésére (American Committee for Relief in the Near East) sivasi menekülteknek létrehozott tábora.

Forrás: AFP/Karen Minasyan

Látogatók tisztelegnek az örmény genocídium áldozatainak emléke előtt a Cicernakaberd emlékműben Jerevánban 2015-ben.

Forrás: REUTERS/Tony Gentile

Ferenc pápa és II. Karekin örmény pátriárka a genocídium 100. évfordulójának tiszteletére tartott emlékmisén a római Szent Péter-bazilikában.

 

Forrás:

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás