Tiszta Forrás
2023. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
19 látogató

Látogatások

- ma: 160
- tegnap: 148
2015.08.18. 07:30 JóB
Hozzászólások: 0

A máriapócsi kegykép

A máriapócsi kegykép

A máriapócsi kegykép csodálatos könnyezésére emlékeztek

 

 

 

 

 

 

 

A kegyképről még itt is olvashattok:

> Idén ünneplik a máriapócsi kegyhely tricentenáriumát :

http://www.tiszta-lap.hu/napi_aktualis/588/Iden-unneplik-a-mariapocsi-kegyhely-tricentenariumat-/

> Budapestre érkezett a máriapócsi kegykép:

http://www.tiszta-lap.hu/napi_aktualis/760/Budapestre-erkezett-a-mariapocsi-kegykep-%E2%80%93-KEPGALERIAVAL-/

> Országjárásra indult a máriapócsi kegykép:

http://www.tiszta-lap.hu/napi_aktualis/719/Orszagjarasra-indult-a-mariapocsi-kegykep-%E2%80%93-KEPGALERIAVAL/

 

~ ~ ~ ~ ~

Augusztus 15-én Szent Liturgiát mutattak be Máriapócson, a kegytemplom előtti téren. Isten terveit az ember nem tudja keresztülhúzni – hangsúlyozta Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, utalva arra, hogy háromszáz éve Pócson a császár által elhurcolt kegykép másolata is könnyezni kezdett.

Háromszáz éve Pócson a könnyezésen túl is rendkívüli dolog történt: Isten megmutatta ajándékát – fogalmazott a Nagyboldogasszony-napi búcsú keretében bemutatott liturgián Kocsis Fülöp. 1996-ban is ünnepelhettek volna, hiszen 1696-ban könnyezett az eredeti kegykép, de mivel a császár elszállíttatta, a pócsiak nem örvendhettek sokáig a kegyképnek. Úgy tűnt, hogy az emberek keresztülhúzták a mennyeiek terveit. A másolatra csak szomorúan néztek a pócsiak, a magyar nemzet fájó emléke maradt a kegykép elhurcolása, olyannyira, hogy még Rákóczi fejedelem is felvette követeléseinek listájára annak visszaszerzését.

Aztán 1715-ben kiderült, hogy az Isten terveit az ember nem tudja keresztülhúzni, hiszen a kegykép másolata is elkezdett könnyezni. Az eltelt háromszáz évben csodák sorozata ment végbe, amióta létrejött a kegyhely: a külső gyógyulások mellett még sokkal fontosabbak a lélekben történt átalakulások – mutatott rá a főpásztor.

Kocsis Fülöp a gonosz világban való hatalmára irányította a hívek figyelmét. Az Ukrajnában zajló háború kapcsán is rámutatott, hogy a háború valójában egy embernek sem érdeke, még az abból gazdaságilag profitáló fegyvergyárosoknak sem, hiszen azok sem lesznek boldogabbak attól, hogy háború van. Egyedül a sátánnak érdeke, hogy egymásnak uszítsa az embereket, és minden furfangot fel is használ, hogy ezt elérje. Ám hiába üldöznek a korábbi keresztényüldözéseket is felülmúló számban ma keresztényeket, a másikat megtámadó ember is csupán áldozata a gonosz művének.

Itt az öreg Európában is az ördög állítja pellengérre a keresztényeket, el akarja tiporni a keresztény jelképeket. Különösen a házasságot, a családot támadja, mivel abban van legjobban jelen Isten országa köztünk – figyelmeztetett a főpásztor, hozzátéve: hiába akarják az azonos neműek életközösségét házasságként elismerni, a Biblia világosan beszél arról, hogy ez bűn.

Máriapócson meg tudunk erősödni abban, hogy mit vár tőlünk az Isten, éppen ezért is hív minket ide – hangoztatta a hajdúdorogi metropolita. Isten bűnbocsátó szeretete nemcsak a bűneinket veszi el, hanem erőt is ad: önmagát adja, az ő isteni életét. Ezzel az isteni erővel tudjuk felvenni a harcot a sátáni erőkkel szemben – emelte ki Kocsis Fülöp.

A házigazda érsek-metropolita külön köszöntötte John Kudrick görögkatolikus érseket, aki Ohióból érkezett, ahol szintén létezik egy máriapócsi kegyhely, amely idén a hatvanadik évfordulóját ünnepli.

A szertartás végén Szjatoszlav Sevcsuk kijev-halicsi nagyérsek szólt az egybegyűltekhez. Elmondta, hogy azért jött, hogy a Máriapócson összegyűltekkel együtt imádkozzon, Európa, Magyarország és természetesen Ukrajna békéjéért. Külön köszöntötte a görgkatolikus gyalogos zarándoklat keretében érkezett fiatalokat, akikkel egy szakaszon ő is együtt zarándokolt. Napjainkban különösen szükségünk van az önök imádságára, jóakaratára – tolmácsolta az Ukrajnában élők békevágyát.

A máriapócsi nemzeti kegyhely háromszáz éves jubileumi ünnepségének legkiemelkedőbb eseményén sok ezren voltak jelen a rekkenő hőségben. Sevcsuk nagyérsek és John Kudrick mellett Ternyák Csaba, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökhelyettese és a testület számos tagja, illetve több határon túli görög- és római katolikus püspök vett részt a szertartáson.

A Nagyboldogasszony-napi búcsú kétnapos ünnepe holnap ér véget Máriapócson. A tíz órakor kezdődő ünnepi Szent Liturgiát megelőzően negyed tízkor megáldják a békesség harangját.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás