Tiszta Forrás
2023. szeptember 25.   
Névnap: Eufrozina, Kende

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 113
- tegnap: 127
2017.05.13. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Fatima szobra

Fatima szobra

 

 

 

 

 

A világ egyik leghíresebb szobrának története az 1920-as évekbe nyúlik vissza, amikor is Jose Thedim (1892 – 1971) szobrász Brazíliából vitte a cédrusfából készült 110 cm nagyságú szobrot Fatimába. Az alkotó az akkor 13 éves látnok, Lucia útmutatásai szerint készítette el a szobrát.

 

 

 

 

 

Thedim 1946-ban ismételten felkereste Luciat Tuy kolostorában. Átadta neki azt a képet, melyen Mária látható, aprólékos részletességgel kidolgozva, ahogyan a jelenéskor a látnok 1917-ben látta. A mester együtt dolgozott tanítványával, Joaquim Oliveiraval és kőből készítették el a leghitelesebb ábrázolást Máriáról a Fatimai jelenések beszámolói alapján.

Az eredeti kegyszobrot a jelenési kápolnában őrzik, koronájában pedig benne található az 1981-es, Szent II. János Pál pápa elleni merényletben használt golyók egyike.

Lucia nővér elmondásai alapján készült Mária vándorszobra is 1947-ben, Thedim és Oliveira munkája nyomán. A szobor azóta bejárta az egész világot, mint a béke és a szeretet nagykövete.

Röviddel a második világháború vége után született az a kezdeményezés Berlin egyik papjától, hogy egy zarándok szobrot kell készíteni.

Javaslata az volt, hogy a mi szeretett Égi Édesanyánk fatimai szobra minden fővárosba, püspöki székhelyre eljusson Európa-szerte, egészen Oroszország határáig. Az ötletből 1946 áprilisában egy luxemburgi képviselőn keresztül valóság lett és a következő évben az első útját kezdte meg a szobor.

A vándorszobor 100 országban járt már, az USA-n keresztül Oroszországon át egészen Kínáig jutott.

Amikor Ferenc pápa május 12-én Portugáliába látogat, megemlékezik arról is, hogy 2013. október 13-án az eredeti kegyszobor – megalkotása óta harmadik alkalommal – a Vatikánba látogatott.

A szobor megérkezése a Szent Péter térre az egyik legnagyobb ünnepe volt a meghirdetett Hit évének. A tematikus évet még XVI. Benedek pápa hirdette meg, de visszavonulása után Ferenc pápa zárta le.

A kegyszobor 4 napig tartózkodott Rómában, melyet a TAP portugál légitársaság különleges gépe szállított az Örök Városba.

                    

Első alkalommal a 2000-es évben volt a szobor Rómában, a Szent Év keretében, amikor Szent II. János Pál pápa fogadta és jelenlétben felajánlotta a világot Mária Szeplőtlen Szívének.

Második alkalommal 2006-ban, a pápa elleni merénylet 25. évfordulóján látogatott a városba XVI. Benedek pápa meghívására. 2006. május 13-án a Mária szobor a római reptérről helikopterrel érkezett az Angyalvárhoz, onnan pedig gyertyás körmenetben több mint 20.000 hívő kíséretében érkezett a Szent Péter térre, ahol gyermekek 1000 sárga és kék lufit engedtek a levegőbe.

 

 Forrás : http://http://www.kath.net/news/59387 

Bese Gergö

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás