Tiszta Forrás
2022. december 02.   
Névnap: Melinda, Vivien

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
29 látogató

Látogatások

- ma: 118
- tegnap: 217
2017.08.30. 20:40 JóB
Hozzászólások: 0

Emlékezés egyházunk és hazánk védelmezőire

Emlékezés egyházunk és hazánk védelmezőire

 

Tomori Pál érsekre, a mohácsi csata hadvezérére emlékeztek Kalocsán

 
2017. augusztus 30. szerda 19:58

A mohácsi csata évfordulóján, augusztus 29-én a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Bábel Balázs érsek szervezésében emlékezett meg a nemzeti hősökről, valamint Tomori Pál egykori kalocsai érsekről, aki a mohácsi csata hadvezére volt.

 

 

 

Az ünnepség a főszékesegyház mellett álló Tomori-szobornál kezdődött, ahol a főpásztor köszöntötte a jelenlevőket, és buzdító szavakkal szólt a mohácsi csatában elesett hősök példájáról, valamint az utódok küldetéséről. Az érsek beszédét a kiskunmajsai Tomori Pál Gimnázium diákjainak rövid műsora követte, majd koszorúkat és virágokat helyeztek el a szobor tövében. A koszorúzási ünnepség után ünnepi szentmise következett, melyen a főpásztor mellett közel ötven pap koncelebrált. A hívek zsúfolásig megtöltötték a főszékesegyházat, jelen volt többek között Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője, illetve Bálint József, Kalocsa város polgármestere.Szentbeszédében Bábel Balázs érsek kifejtette, hogy akkor érthetjük meg Tomori érseknek és a mohácsi csata hőseinek gondolkodását, ha lélekben visszaszállunk a csata előtti napokba, amikor az érsek és a sereg tagjai Bátán, a Szent Vér-kegyhelyen mutattak be szentmisét. Tudták, hogy a rendkívüli túlerővel szemben nem tudnak győzelmet aratni, sőt odavesznek, de a keresztény értékrend és a haza védelme erőt adott a félelmek legyőzéséhez. A főpásztor kiemelte, hogy Tomori még a csata előtt a pápai követen keresztül Rómától teljes búcsút kért a csatában elesettek számára. A szentmisén a Főszékesegyházi Kórus közreműködött Zsebics Ilona karnagy vezetésével, orgonán Leányfalusi Vilmos kanonok, orgonaművész kísért. A szentmise után a jelenlévőket szeretetvendégség várta a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás