Tiszta Forrás
2019. február 16.   
Névnap: Julianna, Lilla

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

KEDVES TESTVÉREINK! ~~~~ A weboldalon működik egy virtuális imaközösség, melyet Szent Kristófról neveztünk el. Minden hónapban meghatározott célra ajánljuk fel imáinkat. ~~ II ~~ Február hónapban felajánljuk imáinkat a balesetek és erőszakos cselekmények áldozataiért, kérve Isten vigasztaló szeretetét a gyászoló családok számára. ~~ Imádkozunk az üldözött keresztény testvéreinkért. ~~ Imádkozunk a papokért, lelkészekért, szerzetesekért, az egyház szolgálatában álló civil munkatársakért, hogy szolgálatukat jó pásztor módjára, az evangélium szellemében végezzék, életükkel a Főpásztor -Jézus Krisztus - mellett tegyenek tanúságot. ~~ II ~~ Kérjük minden kedves olvasónkat, hogy csatlakozzon a felajánlott imádsághoz! ~~ Áldja meg az Isten az imádkozókat, és minden embernek adjon békességet! ~~~~ Domine Deus, Rex caelestis, Deus Pater omnipotens, Domine Fili, unigenite Iesu Christe. Domine Deus, Agnus Dei, Filius Patris! ~~ Qui tollis peccata mundi, miserere nobis! ~~ Qui tollis peccata mundi, suscipe deprecationem nostram! ~~~~ Urunk és Istenünk, mennyei Király, mindenható Atyaisten; Urunk Jézus Krisztus, egyszülött Fiú, Urunk és Istenünk, Isten Báránya, az Atyának Fia! Te elveszed a világ bűneit, irgalmazz nekünk! Te elveszed a világ bűneit, hallgasd meg könyörgésünket! ~~~~

Jelen van

0 felhasználó
34 látogató

Látogatások

- ma: 725
- tegnap: 1111
2015.04.18. 21:30 JóB
Hozzászólások: 0

Ciszterci Nővérek

Bemutatkozik: a Ciszterci Nővérek Regina Mundi Apátsága

2015. április 18. szombat 12:02

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló programjaikról.

 

A rend története

Közösségünk a Ciszterci Rend (Ordo Cisterciensis, rövidítése: O. Cist) tagja. A Rend első monostora: Cîteaux, 1098 március 21-én alapította Franciaországban Szent Róbert, Szent Alberik és Harding Szent István. A Ciszterci Rend Szent Benedeknek a monasztikus szerzeteseknek írt Regulája szerint él. Rendalapítóink a Regulából kihangsúlyozták az egyszerűséget, a szegénységet és a magányt. Magyarországon 300 év szünet után a Regina Mundi monostorának megalapításával Naszályi Emil OCist élesztette fel újra a Rend női ágát Endrédy Vendel, zirci apát magbízásából 1945 június 11-én. A monasztikus szerzetes élete csak egyre, csak Istenre irányul, s egész napos csendjében Vele akar lenni, munkájában és imádságában Őt keresi. A monasztikus hivatás nem valami külső feladat, munka elvégzésében, nem mások közvetlen szolgálatának sokféleségében valósul meg, hanem egyedül a személyt meghívó Isten viszontszeretésében.

A közösség karizmája, küldetése

A közösség két legfontosabb tevékenysége az imádság és a fizikai munka. Szent Benedek Regulája szerint a szerzetes fő feladata az Isten ünnepélyes dicsérete, a zsolozsma. A közös imádság mellett életünkben nagyon fontos szerepe van az elmélkedésnek, a lelkiolvasmánynak, a szentírásolvasásnak és a magánimádságnak. Másik fő elfoglaltságunk a fizikai munka: a Krisztus iránti szeretetből vállalt megélhetésünkhöz szükséges földművelés, a vendéglátás és a vendégházak gondozása. A monostor kertjében és a város másik szélén lévő földünkön zöldséget és gyümölcsöt termelünk. A vendéglátásban sokféle csoportot fogadunk: lelkigyakorlatozóktól kezdve a tanfolyamokig. Vendégeinkkel nem találkozunk, de mégis egészen velük vagyunk, értük is dolgozunk és imádkozunk.

Magyarországi tevékenység

Mindszenty bíboros az alapításkor a hazáért való engesztelést kérte tőlünk: a nővérek Istennek átadott szeretete nem más, mint magyar népünk lelki támasza, ereje s az egyház motorja. Imádságunkban segítjük hordozni és Isten elé vinni küzdelmeiket, betegségeiket, szenvedéseiket. A testi munka által azonosulunk az egyszerű emberek munkájával. Szolidaritást vállalunk velük, mert Krisztust látjuk bennük, megszenteljük fáradozásukat, osztozunk sorsukban s a szegényekkel megosztjuk munkánk gyümölcsét.

Jövő, kihívások, tervek

A jővőben a kihívásoknak megfelelve, őseink hagyományát és a ciszterci lelkiséget követve igyekszünk a monasztikus életformát megőrizni. Közösségünkben jelenleg 15 nővér él.

Programok a megszentelt élet évében

Monasztikus életformánkból kifolyólag elsősorban lélekben kapcsolódunk a megszentelet élet évének eseményeihez, és imádságunkkal minden nap kísérjük a napi eseményeket és imaszándékokat. A különböző média fórumokon és bemutatkozási lehetőségeken pedig természetesen részt veszünk.

Fotó: Ciszterci Nővérek Regina Mundi apátsága

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás