Tiszta Forrás
2019. április 26.   
Névnap: Ervin, Klétusz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI EVANGÉLIUM: 2019-04-26 ~ ~ ~ ~ Ezek után Jézus ismét megjelent a tanítványoknak a Tibériási tengernél. ~ ~ Így jelent meg: Együtt volt Simon Péter, Tamás, akit Ikernek hívnak, a galileai Kánából való Natanael, Zebedeus fiai, és még másik kettő a tanítványai közül. ~ ~ Simon Péter azt mondta nekik: ˝Megyek halászni.˝ ~ ~ Azok azt felelték: ˝Megyünk veled mi is.˝ ~ ~ Elindultak tehát, és beszálltak a hajóba, de azon az éjszakán semmit sem fogtak. ~ ~ Amikor már megvirradt, Jézus a parton állt, de a tanítványok nem tudták, hogy Jézus az. ~ ~ Jézus azt mondta nekik: ˝Fiaim, nincs valami ennivalótok?˝ ~ ~ Azt felelték: ˝Nincsen!˝ ~ ~ Ő ekkor azt mondta nekik: ˝Vessétek a hálót a hajó jobb oldalára, és találni fogtok!˝ ~ ~ Kivetették, de kihúzni már nem tudták a tömérdek hal miatt. ~ ~ Akkor az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: \\\\\\\"Az Úr az!\\\\\\\" Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét - mert neki volt vetkőzve -, és beugrott a vízbe.~ ~ A többi tanítvány pedig tovább hajózott, mert nem voltak messze a szárazföldtől, csak mintegy kétszáz könyöknyire, és vonták magukkal a halakkal telt hálót. ~ ~ Amikor partot értek, izzó parazsat láttak s rajta halat, mellette meg kenyeret. ~ ~ Jézus azt mondta nekik: ˝Hozzatok a halakból, amelyeket most fogtatok!˝ ~ ~ Erre Simon Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely meg volt tömve százötvenhárom nagy hallal. ~ ~ És bár ennyi volt, nem szakadozott a háló. ~ ~ Jézus azt mondta nekik: ˝Gyertek, egyetek!˝ ~ ~ A tanítványok közül senki sem merte őt megkérdezni: ˝Ki vagy te?˝ ~ ~ Tudták ugyanis, hogy az Úr az. ~ ~ Jézus odament, fogta a kenyeret, és odaadta nekik, ugyanígy a halat is. ~ ~ Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent nekik./ Jn 21,1-14/ ~ ~ ~ ~ Ezek az evangélium igéi.

Jelen van

0 felhasználó
29 látogató

Látogatások

- ma: 97
- tegnap: 293
2015.05.13. 00:00 Pela
Hozzászólások: 0

Újra együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben

Újra együtt a Munkácsy-trilógia Debrecenben
2015. május 13. szerda 13:33

 

Május 12-én megérkezett Munkácsy Mihály „Krisztus Pilátus előtt” című festménye Debrecenbe, így hamarosan ismét együtt látható majd a híres Krisztus-trilógia a Déri Múzeumban – tájékoztat az MTI.

 

 

A nagyméretű alkotást a kupolán keresztül daruval emelték be a Déri Múzeumba kedden délelőtt. Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum művészettörténésze az MTI érdeklődésére közölte: a képet a beemelés után letekerik a hengerről és két napig pihentetik, hogy akklimatizálódjon, mivel a tavaly júliusi elszállítása óta nem volt kiemelve a ládából. Ezt követően vakkeretre feszítik, ekkor derül ki, kell-e restaurátori beavatkozás, majd a díszkeretbe helyezve felkerül arra a falra, amely tavaly óta üresen várta a múzeum Munkácsy-termében a kép visszatérését.

Papp László, Debrecen polgármestere a helyszínen történelminek nevezte az eseményt. Emlékeztetett rá, hogy húsz évvel ezelőtt, 1995-ben volt először együtt látható Debrecenben az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota.

A polgármester köszönetet mondott a magyar kormánynak, a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) és a város országgyűlési képviselőinek, hogy mindent megtettek a trilógia egyben tartása érdekében. A festményt ugyanis az MNB Értéktár programja keretében vásárolták meg, és az MNB a debreceni Déri Múzeumban helyezi el. Papp László szerint ezzel nagy lépést tettek a trilógia egyben tartása érdekében. (A Golgota megvásárlásáról tovább folynak az egyeztetések a festmény tulajdonosával, Pákh Imre New Yorkban élő magyar műgyűjtővel.)

Hosszú folyamat eredménye a mai nap – értékelte a Krisztus Pilátus előtt Debrecenbe való visszatérését Kósa Lajos az MTI-nek a Déri Múzeum előtt, miközben beemelték a festményt tartalmazó nagyméretű ládát a kupolába. A város korábbi polgármestere felidézte, hogy a kanadai törvények nem engedték a kép előbbi megvásárlását, ezért korábban csak tartós letétbe kerülhetett Debrecenbe. 

Amint arról korábban hírt adtunk, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere február 26-án jelentette be, hogy a magyar állam megvásárolta a Krisztus pilátus előtt című képet a kanadai Hamilton Galériától. A közönség várhatóan jövő hét keddtől (május 19-étől) láthatja ismét együtt a Munkácsy-trilógiát Debrecenben.

Fotó: MTI

Magyar Kurír

 

Debrecen – Kósa Lajos 5-7 millió dollár közötti vételárról beszélt a Hajdú-bihari Naplónak, ám azt nem árulta el, milyen devizanemben.

Hatalmas érdeklődés mellett emelték be ma délelőtt a Déri Múzeumba Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását, amit a kanadai Hamilton Galériától vásárolt meg a magyar állam, pontosabban a Magyar Nemzeti Bank.


Bár Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő konkrét vételárat nem akart mondani, annyit elárult hogy a vételár 5 és 7 millió dollár közötti. Más forrásból úgy tudjuk az alkotásért 6,5 millió amerikai dollárt (mai árfolyamon 1,77 milliárd forintot) fizetett az MNB a műkincs-visszavásárlási program 30 milliárd forintos keretéből. Arról már Christine Praun, a kanadai Hamilton Galéria gyűjteményvezetője beszélt a Hajdú-bihari Naplónak, hogy május 6-án indult útnak a festménnyel együtt Torontóból és múlt pénteken érkezett meg Budapestre, ott töltötte ugyanis az alkotás a hétvégét. Az Amsterdamtól Budapestig, majd a fővárostól Debrecenig tartó utat teherautón tette meg a festmény, melyet ma beemeltek ugyan a múzeum épületébe, de majd csak néhány nap pihentetés után helyezik vissza a Munkácsy-terem falára. A munkálatokat ezúttal is Szentkirályi Miklós Munkácsy-díjas restaurátor felügyeli.

- A galériában nem bontottuk ki a festményt, a dobozban pihent – tudtuk meg Chirstine Prauntól, aki szerint a kanadaiak tudják, milyen jelentős festő volt Munkácsy.

A Krisztus Pilátus előttet tehát várhatóan a hét második felében teszik végleges helyére, a nagyközönség pedig jövő héttől láthatja együtt újra a Munkácsy-trilógiát Debrecenben. ​

Forrás:szon.hu

 

A végén pedig álljon itt egy kis történelmi adalék a képekhez:

Munkácsy Mihály festőművész, a magyar nemzeti művészet korszakos jelentőségű mesterének (1844-1900) Krisztus szenvedéstörténetét feldolgozó, monumentális méretű alkotásai Krisztus és vádlói, elítélői konfliktusait, továbbá végkifejletként, a bibliai üdvtörténet beteljesedését, Krisztus kereszthalálát jelenítik meg.

A trilógia három festményből áll: Krisztus Pilátus előtt (1881), Ecce Homo (1896) és Golgota (1884). A festmények elkészülésüket tekintve nem időrendben követik egymást, hiszen az utolsóként megfestett Ecce Homo a második a szenvedéstörténet rendjében, és csak ezután következik a Golgota.

Munkácsy Mihály életművében ez a trilógia jelenti az egyik csúcspontot. Amikor a művész 1880 nyarán hozzáfogott a Krisztus Pilátus előtt kompozíciójához, már évek óta Párizs egyik legsikeresebb műkereskedőjével, Charles Sedelmeyerrel dolgozott együtt. Sedelmeyer törekvése, hogy Munkácsyból világhírű művész váljon, eredményesnek bizonyult. Ő volt az, aki pontosan megszervezte Munkácsy új műveinek nemzetközi bemutatását, értékesítését, valamint a kereskedelmi és reprodukciós jogok érvényesítését.

A nagy Krisztus-kép (Krisztus Pilátus előtt) így már a megszületése pillanatában a nemzetközi figyelem középpontjába került. A kép párizsi, angliai és bécsi bemutatása után 1882 elején Budapesten is látható volt, ahol csaknem 80 ezren tekintették meg. Munkácsy már 1881-ben készített vázlatokat egy újabb Krisztus-képhez. Az 1884-re elkészült Golgota érdekessége, hogy a keresztre feszített Megváltó alakját önmagáról mintázta a művész. A Golgota párizsi, budapesti vagy angliai bemutatása ugyanúgy százezreket vonzott a kép elé, mint az első Krisztus-kép kiállítása. A betegséggel küzdő művész utolsó alkotásaként a trilógia harmadik darabját készítette el, az Ecce Homót.

A trilógia első két darabját Munkácsy 1886-1887-es amerikai útja során John Wanamaker vette meg, aki hosszú ideig philadelphiai áruházában mutatta be a műveket. A család tulajdonából 1988-ban kikerültek az alkotások, majd kanadai és magyar-amerikai tulajdonba jutottak. Jelenleg a Golgota Pákh Imre amerikai-magyar műgyűjtő tulajdonába van, a Krisztus Pilátus előtt című festmény pedig a kanadai Hamilton Galériáé.

A trilógia első két, külföldi tulajdonban lévő darabja 1995-ben letétként került a debreceni Déri Múzeumba, ahol a három festményt első alkalommal állították ki együtt. A három festményt együtt maga az alkotó sem látta. A múzeum felújítása idejére a Magyar Nemzeti Galéria adott otthont a trilógiának 2010-ben és 2011-ben, elsőként mutatva be a nagy kompozíciókat vázlatok, tanulmányok és a redukált méretű verziók kíséretében. A képeket Pécsen, valamint Bécsben is kiállították.

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás