Tiszta Forrás
2023. szeptember 26.   
Névnap: Jusztina, Kozma

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
14 látogató

Látogatások

- ma: 20
- tegnap: 162
2015.05.16. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Frissítve: A Szentszék és Palesztina megállapodása – két nép, két állam a megoldás

Frissítve: A Szentszék és Palesztina megállapodása – két nép, két állam a megoldás
 
 
2015. május 14. csütörtök 16:10

 

 

A Szentszék és a Palesztin Állam közötti kétoldalú bizottság május 13-i ülésén befejezettnek nyilvánították az általános megegyezésről szóló szöveg kidolgozását, amely a 2000. február 15-én aláírt alapegyezmény eredménye – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


A tizenöt évvel ezelőtti megállapodást a Szentszék és a Palesztin Felszabadítási Szervezet írta alá. A szöveget most jóváhagyásra terjesztik elő az illetékes hatóságoknál, mielőtt kijelölnék az aláírás dátumát.

A szívélyes hangú és építő jellegű szerdai találkozón a két magas szintű delegáció elismerte a közös technikai csoport által előzetesen végzett nem hivatalos munkát, amely a legutóbbi, 2014. február 6-ai ramallahi hivatalos találkozót követte.

A szentszéki közlemény arról tájékoztat, hogy a bizottság – amelyet Antoine Camilleri prelátus, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárhelyettese, illetve palesztin részről Rawan Sulaiman nagykövet, külügyminiszter-helyettes vezetett – nagy megelégedéssel nyugtázta a megállapodás szövegének kidolgozását. Az egyezmény a palesztinai katolikus helyi egyház életének és tevékenységének alapvető kérdéseivel foglalkozik. Ezekről Camilleri prelátus a L’Osservatore Romano vatikáni napilapnak úgy nyilatkozott, hogy az egyház cselekvési szabadsága, a joghatóság, a személyi státusz, a kultuszhelyek, a szociális és karitatív tevékenység, a tömegkommunikációs eszközök, az adóügyek és a tulajdonjogi kérdések szerepelnek benne.

Az egyezmény lényeges eleme – amint azt Camilleri prelátus kifejtette –, hogy a palesztin–izraeli konfliktus megoldására a két nép, két állam elvet javasolja a nemzetközi közösség határozatainak tiszteletben tartásával. Előremutató volna, ha a megegyezés valamiképpen segíthetné a palesztinokat abban, hogy kijelöltnek és elismertnek lássák az önálló Palesztin Államot, amely szuverén és demokratikus, és amely békében és biztonságban él Izraellel és szomszédjaival. A dokumentum emellett bátorítólag akar hatni a nemzetközi közösségre, főként a közvetlenül érintett felekre, hogy határozottabb fellépéssel járuljanak hozzá a tartós békéhez és a két állam közti viszony kívánatos rendezéséhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Audiencián fogadta Ferenc pápa a palesztin elnököt

2015. május 16. szombat 17:01

A tárgyalások újrafelvétele és a bátor döntések felvállalása a béke érdekében nemzetközi támogatással: ennek a kívánságának adott hangot Ferenc pápa és Mahmúd Abbász palesztin elnök a vatikáni találkozón – tudósít a Vatikáni Rádió.

A szívélyes légkörben lezajlott megbeszélésen a felek nagy megelégedésüket fejezték ki az átfogó egyezmény szövege kapcsán, amely foglalkozik a katolikus egyház életének és tevékenységének alapvető aspektusaival Palesztinában, és amelyet hamarosan aláírnak.

Az izraeli békefolyamatra vonatkozóan annak a reményüknek adtak hangot, hogy hamarosan újrakezdődnek a közvetlen tárgyalások a felek között, hogy igazságos és tartós megoldást találjanak a konfliktusra. Ennek érdekében azt kívánták, hogy a nemzetközi közösség támogatásával az izraeliek és palesztinok elszántan, bátor döntést hozzanak a béke érdekében. Végül a Közel-Keletet sújtó konfliktusokra utalva megerősítették, hogy fontos a terrorizmus elleni küzdelem és a vallásközi párbeszéd.

A pápai audienciát követően a palesztin elnök találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a Szentszék államközi kapcsolatainak titkárával.

Mahmúd Abbász vasárnap részt vesz a két palesztin boldog szentté avatásán a Szent Péter téren, amelyért köszönetet mondott Ferenc pápának.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás