Tiszta Forrás
2023. szeptember 26.   
Névnap: Jusztina, Kozma

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
26 látogató

Látogatások

- ma: 21
- tegnap: 162
2015.05.26. 00:00 __
Hozzászólások: 1

Nem adják fel a harcot a bretagne-iak II. János Pál szobráért

Nem adják fel a harcot a bretagne-iak II. János Pál szobráért
2015. május 25. hétfő 20:01

„Szabadgondolkodók, hagyjátok, hogy szabadon gondolkodjunk” – írták transzparensükre Ploërmelben a II. János Pál szobra mellett tüntetők május 16-án, akiknek ügyéhez a városka polgármestere és Hervé de Charette volt francia külügyminiszter is csatlakozott – tájékoztat a La Croix katolikus napilap.


Bár már a szobor befogadásának magyar támogatói oldala is aktív a Facebookon, a bretagne-i kisvárosnak se a jelenlegi, se az egykori polgármestere, sem a helybéliek nem számolnak azzal a lehetőséggel, hogy lebontásra, elszállításra, ezáltal máshol befogadásra várna a városukban kilenc éve felállított szobor.

Amint arról korábbi tudósításunkban beszámoltunk, a II. János Pál pápa tiszteletére közterületen az önkormányzat által emelt, Zurab Cereteli szobrász ajándékaként felállított emlékmű lebontására szólította fel május elején a francia kisvárost a bíróság, amely szerint az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel, ezért „el kell távolítani”.

Az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

Patrick Le Diffon polgármester – bár nem vett részt a május 16-ai tüntetésen – megígérte, hogy minden jogi eszközzel élni fog, hogy a szobor a helyén maradjon. A szobor védelmében eddig mintegy húszezren írták alá a petíciót.

II. János Pál alakja nem csak a valláshoz kötődik. Emberileg is nagy tiszteletnek örvend a katolikus Bretagne régióban. Több ezer katolikus ment el Auray-ba 1996-ban, hogy Bretagne-i Szent Anna zarándokhelyén találkozzon a pápával. Ő azonban nemcsak egyházfő, hanem államfő is számukra, akinek nagy szerepe volt a kommunizmus megszűnésében és a berlini fal leomlásának előkészítésében. Ez egy emlékszobor, és Bretagne kulturális örökségének része – vallják a petíció aláírói. – Sokan felvetették, talán a keresztet kellene levenni az alkotásról. Ez a lehetőség azonban fel sem merült sem a helyi polgármester, sem a művész számára – hangsúlyozzák.

A kereszt minden kálvárián, útkereszteződésben és a sírok tömkelegén ott áll… Azokat is lerombolják? – tette fel a polemikus kérdést a tüntetés egyik résztvevője.


 

A városka egykori polgármestere, Paul Anselin, II. János Pál szobrának fő védelmezője, a tüntetés szervezője elutasít minden lehetőséget, és még a látszatot is, hogy bármelyik párt a mozgalmuk mögé álljon. Egy katolikus fiatalokból álló mozgalom van csupán a háttérben, amelynek szlogenje: „Ne bántsd a pápámat!”

Paul Anselin javaslatára Hervé de Charette egykori francia külügyminiszter is melléjük állt. Az egykori miniszter vezetésével egy társaságot hoztak létre, amely pünkösdtől kezdve gyűjtést szervez a szobornak helyet adó közterület megvásárlására.

„A harc csak most kezdődik, hogy megmentsük kulturális örökségünket!” – mondja Hervé de Charette. Már régen nemcsak egy egyházfő szobráról és a keresztről van szó, hanem ahogyan a La Croix írja: „Vajon ezekben a toleránsnak nem nevezhető időkben a keresztények teljes jogú állampolgárok-e még Franciaországban?” Ezért lenne szükségük arra, hogy továbbra is mindennap olvashassák a szobor talapzatára vésett mondatot: „Ne féljetek!”

Fotó: La Croix

Mézner Mariann/Magyar Kurír

 

ELŐZMÉNYEK:

Bontásra ítélték II. János Pál pápa szobrát Franciaországban

2015. május 5. kedd

A II. János Pál pápa tiszteletére közterületen emelt emlékmű lebontására szólított fel egy francia kisvárost a bíróság, amely szerint az alkotás ellentétes az állam és az egyház szétválasztásáról rendelkező törvénnyel – tájékoztat az MTI.


Az északnyugat-franciaországi Ploërmelben található emlékmű „elhelyezésénél és méreteinél fogva feltűnő jellegű, és mint ilyen, ellentétes a francia köztársaság világi jellegét előíró alkotmánnyal, valamint az egyház és az állam kettéválasztásáról rendelkező 1905. évi törvénnyel” – indokolta döntését a rennes-i közigazgatási bíróság.

„Az ítéletből következően az emlékművet el kell távolítani a jelenlegi helyéről” – közölte a bíróság, amely hat hónapot adott a városnak a döntés végrehajtásához.

Az emlékmű – Zurab Cereteli grúz származású orosz képzőművész alkotása – egyfolytában viták középpontjában áll, amióta felállították a Szent II. János Pál térre átnevezett téren.

Az igazságszolgáltatás már 2010 januárjában törvénytelennek talált egy, a megyei önkormányzat által az emlékmű felállításához nyújtott 4500 eurós támogatást. Az emlékmű bírálói azt kifogásolták, hogy közpénzből finanszírozták a szobor talapzatát, amelyen II. János Pál híres mondata – „Ne féljetek!” – olvasható, valamint sokallták az avatási ünnepség 30 ezer eurós költségét.

Fotó: Le Télégramme

Magyar Kurír

A cikkben említett magyar kezdeményezés:

 

Befogadná Józsefváros a lebontásra ítélt francia II. János Pál pápa szobrot

2015. május 20.

Civilek kezdeményezték, de Kocsis Máté polgármester is támogatja, hogy a VIII. kerület befogadja a Franciaországban bontásra ítélt II. János Pál pápát ábrázoló szobrot. A kerületvezető szerint az alkotásnak kiváló helye lenne a budapesti II. János Pál pápa téren.

 

Józsefvárosba kerülhet Zurab Cereteli orosz képzőművész II. János Pál pápát ábrázoló szobra, amelyet Franciaországban lebontásra kötelezett a bíróság – írja a Napi Gazdaság.

A Fogadjuk be II. János Pál pápa szobrát! civil kezdeményezés képviselői kapcsolatba léptek a francia település vezetőjével, és gyűjtést indítottak, hogy legyen miből kifizetni a szobor Magyarországra szállítását. A kezdeményezéshez a VIII. kerület polgármestere is csatlakozott, Kocsis Máté szerint az alkotásnak kiváló helye lenne a budapesti II. János Pál pápa téren. Korábban Michl József tatai polgármester is jelezte, hogy szívesen befogadnák a műalkotást – emlékeztet a lap. 

Forrás: Hír 24

 

A magam részéről nagyon furcsának találom ezt a tiltakozást a szobor ellen, hiszen Franciaországban Urunk Mennybemenetelét vagy ahogy másnéven is nevezik az Áldozócsütörtököt a napján! (ebben az évben május 14-én, csütörtökön volt) munkaszüneti nappal ünneplik a franciák. Még hazánkban sem adnak ilyen megtiszteltetést ennek az ünnepnek, nemhogy a napja nincs beiktatva a nemzeti ünnepek közé, de még az egyház is csak vasárnap ünnepli és nem a napján. A bizánci így a görögkatolikus és orthodox egyház minden ünnepet a napján tart meg, elvégre is Urunk Jézus Krisztus a Húsvét utáni 40.-ik napon és nem a 43.-ik napon ment fel a Mennybe, jó lenne ha ehhez a tradcióhoz előbb vagy utóbb a római is visszatérne. Ezen felül még Nagyboldogasszony napja, augusztus 15-e is munkaszüneti nap a franciáknál, tehát ebben hála Istennek nem érvényesül az állam és az egyház szétválasztása.

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2015.06.07.   23:45:09   JóB
És egy magyarországi hír:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/megaldottak-szent-ii-janos-pal-papa-szobrat-gyorben