Tiszta Forrás
2023. október 01.   
Névnap: Malvin, Teréz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
25 látogató

Látogatások

- ma: 44
- tegnap: 103
2015.06.18. 00:00 __
Hozzászólások: 1

Házi feladat nyárra – hogy teljes értékű legyen a vakáció

Házi feladat nyárra – hogy teljes értékű legyen a vakáció
 

 

 

 

Attól a házifeladat-listától visszhangzik az internet, melyet az olaszországi Fermóban található Don Bosco Iskolaközpont tanára állított össze nyárra tanítványainak – tájékoztat a Szaléziak.hu.

 

 

 

 

Az olasz kisváros, Fermo középiskolájának egyik tanára listát írt, milyen házi feladatokat kell megoldaniuk a gyerekeknek a nyári szünetben. Ez a lista azonban nem a szokványos leckéket tartalmazta, hanem többet, jobbat, igazibbat. A vidám, teljes élet hozzávalóit!Cesare Catà a Huffington Post olasz nyelvű kiadásának elmondta, a merev, szigorúan számon kért házi feladatok helyett inkább életvezetési tanácsokat adott a fiataloknak, mert úgy gondolta, azokra nagyobb szükségük lesz a mindennapok során. Azt is elárulta, hogy pedagógiai módszereit a Holt költők társasága című filmben Robin Williams által megformált tanár, John Keating karaktere inspirálta.

Íme a lista:

1. Reggelente néha sétáljatok le a tengerpartra teljesen egyedül: nézzétek, ahogy a napfény tükröződik a vízen, és – azokra a dolgokra gondolva, amiket a legjobban szerettek az életben – legyetek boldogok!

2. Próbáljátok meg használni az összes olyan új kifejezést, amit közösen tanultunk idén: minél több dolgot tudtok kifejezni, annál több mindenre tudtok gondolni; és minél több dologra tudtok gondolni, annál szabadabbak lesztek!

3. Olvassatok annyit, amennyit csak tudtok! De ne azért, mert kell. Olvassatok, mert a nyár kalandokat és álmokat inspirál, ha olvastok, úgy fogjátok érezni magatokat, mint a fecskék repülés közben. Olvassatok, mert ez a lázadás legjobb elérhető formája számotokra. (Ha tanács kell, hogy mit olvassatok, keressetek meg!)

4. Kerüljétek azokat a dolgokat, helyzeteket és embereket, amiktől, akiktől rosszul vagy üresnek érzitek magatokat; keressetek ösztönző helyzeteket és olyan barátok társaságát, akik gazdagítanak, megértenek titeket, és olyannak fogadnak el, amilyenek vagytok.

5. Ha szomorúak vagytok vagy féltek, ne aggódjatok: a nyár, mint minden csodás dolog, összezavarhatja az ember lelkét! Vezessetek naplót arról, hogyan érzitek magatokat (szeptemberben, ha gondoljátok, elolvashatjuk együtt).

6. Táncoljatok! Szégyenkezés nélkül! Akár egy közeli táncklubban vagy a szobátokban. A nyár egy tánc, és bolondság nem részt venni benne.

7. Legalább egyszer nézzétek meg a napfelkeltét! Maradjatok csöndben, és lélegezzetek! Csukjátok be a szemeteket, legyetek hálásak!

8. Sportoljatok sokat!

9. Ha valaki elbűvöl titeket, mondjátok meg neki, olyan őszintén és kedvesen, amennyire csak tudjátok! Nem számít, hogy megérti-e, vagy nem. Ha nem, nem ő volt a végzetetek; ha viszont igen, 2015 nyara ragyogó időszak lesz kettőtök számára!

10. Nézzétek át jegyzeteiket az óráinkról: minden szerző és minden gondolat esetében tegyetek fel kérdéseket, és vonatkoztassátok arra, ami veletek történik!

11. Legyetek boldogok, akár a napsütés, és megszelídíthetetlenek, akár a tenger!

12. Ne káromkodjatok! Mindig legyetek udvariasak és kedvesek!

13. Nézzetek filmeket szívszorító párbeszédekkel (ha lehet, akkor angolul), hogy javítsátok nyelvtudásotokat és képességeteket az álmodásra. Ne engedjétek, hogy a film az utolsó képkockával véget érjen! Éljétek át újra nyaralás közben!

14. A szikrázó holdfényben és a forró nyári éjszakákon álmodjatok arról, milyennek kellene lennie és milyen lehet az életetek: a nyár folyamán törekedjetek  arra, hogy soha ne adjátok fel, és tegyetek meg mindent, hogy álmaitokat kövessétek!

15. Viselkedjetek rendesen!

A 33 éves Catà hét éve tanít, a listát pedig a nyár varázsa szülte. Minden évben csodálatos és különleges pillanatként tekint a nyárra, szerinte ilyenkor lehet igazán mélyen megérteni mindazt, amit év közben tanultunk. Ő maga is nagy lendülettel és dinamizmussal élte nyarait fiatalként. Ez az időszak mindig tele volt sporttal, úszással, szerelmekkel, táncolással és álmodozással.

Fotó: Tychemagazine.it

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2015.06.20.   15:12:10   Orgonavirág56
Nagyon egyetértek.Én is adtam hasonló tanácsokat diákjaimnak. Én azt is mondtam, vigyázzanak nagyon nyáron magukra a lányok és a fiúk is, s sokat legyenek együtt a családtagokkal, barátokkal.