Tiszta Forrás
2023. szeptember 26.   
Névnap: Jusztina, Kozma

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI EVANGÉLIUM: 2023-09-26 ~ ~ ~ ~ Odajöttek hozzá az anyja és testvérei, de nem juthattak hozzá a sokaság miatt. ~ ~ Szóltak neki: ˝Anyád és testvéreid kinn állnak, látni akarnak téged.˝ Ő azonban ezt felelte nekik: ˝Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik.˝ /Lk 8,19-21/ ~ ~ ~ ~ Ezek az evangélium igéi.

Jelen van

0 felhasználó
17 látogató

Látogatások

- ma: 41
- tegnap: 162
2015.07.14. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Ferenc pápa Paraguayban: Az egyház a vendégszeretet háza

Ferenc pápa Paraguayban: Az egyház a vendégszeretet háza

 

2015. július 13. hétfő 14:01

 

 

 

 

Latin-amerikai látogatása utolsó állomásának utolsó napján, július 12-én vasárnap délelőtt Ferenc pápa szentmisét mutatott be az Asunción nemzetközi repülőteréhez közel eső Nu Guazú nevű hatalmas parkban, amely másfél millió ember befogadására alkalmas. A Vatikáni Rádió híradása.

A művészi igénnyel felépített szabadtéri oltár hátterében a falakat Paraguay mezőgazdasági termékeivel, főleg sűrűn rakott kukoricacsövekkel díszítették. Az olvasmányok és imádságok spanyol és bennszülött guarani nyelven hangzottak el, Ferenc pápa és a koncelebrálók az évközi 15. vasárnap miséjét mutatták be. Ennek evangéliumához (Mk 6,8–11), az apostolok szétküldéséhez fűzte a pápa homíliáját. Az epizódból egyetlen gondolatot, a vendéglátást, befogadást emelte ki, és erről elmélkedett.

Jézus ezt mondja apostolainak: „Maradjatok ott, ahol befogadnak benneteket!” Kenyér, erszény nélkül, egyszerű ruházatban küldi szét őket apostoli útjukra; nem hatalmasok, tulajdonosok, főnökök, törvénytudók. Jézus a keresztény utat jelzi: átalakítani a szívet, megtanítani a keresztény közösségeknek a befogadást, a szerető vendéglátást. Átmenni az önzés, a bezáródás, az összeütközés, a megosztottság és a felsőbbrendűség logikájától az élet, az ingyenesség, a szeretet logikájához; az uralkodás, az elnyomás, a manipuláció, a stratégiák és taktikák logikájától a befogadás, az elfogadás, a másokról való gondoskodás logikájához.


Az egyház nyitott szívű édesanya: tud befogadni, elfogadni, gondoskodni főleg azokról, akik különösen rászorulnak, akik nagyobb nehézségekkel küzdenek. Az egyház a vendégszeretet háza. Milyen jól tesszük, ha megtanuljuk a befogadás, a vendégszeretet nyelvezetét! Mennyi sérült és kétségbeesett várja, hogy meghallgassuk, gondoskodjunk róla! Az éhező, szomjazó, idegen, ruhátlan, beteg, börtönbe zárt emberek. Gondoljunk az utolsó ítéletre! (Mt 25,34–37) Jézus velük azonosította magát. Az egyház szerető be- és elfogadása annak, aki másképpen gondolkodik, mint mi, akinek nincs hite vagy elveszítette a hitét, aki üldözött, munkanélküli, más kultúra embere, bűnös… Sokszor elfelejtjük, hogy van egy rossz, ami megelőzi bűneinket, azok gyökere: a magány. Ennek sok oka, indítéka lehet. Lerombolja az életet. Elszakít másoktól, Istentől, a közösségtől. Bezár önmagunkba. Ezért az egyháznak, anyánknak ne az legyen a fő gondja, hogy ügyeket intézzen, terveket készítsen, hanem hogy testvériségben éljen másokkal. A befogadó testvériség a legjobb tanúságtétel arról, hogy Isten atya. „Arról ismernek meg benneteket, hogy tanítványaim vagytok, ha szeretitek egymást” – mondja Jézus (Jn 13,35). Így nyit nekünk új távlatot, amely tele van élettel, szépséggel, igazsággal.


Amikor fáradtak vagyunk, és súlyosan ránk nehezedik az evangelizálás gondja, emlékezzünk arra, hogy az evangélium az emberek legmélyebb szükségleteinek, vágyainak felel meg, mert mindannyian arra vagyunk teremtve, hogy barátságban éljünk Jézussal és a testvéri szeretetet gyakoroljuk. Ferenc pápa itt az Evangelii gaudium kezdetű buzdítását idézte (265). Egy dolog biztos: senkit sem kényszeríthetünk arra, hogy be- és elfogadjon bennünket, ez szegénységünk és szabadságunk kérdése. De az is biztos, hogy senki sem kényszeríthet arra, hogy ne legyünk mi befogadók testvéreinkkel.

Az egyház anya, mint Mária, aki eszményképünk. Ő nem uralkodott, hanem szolgált, befogadott, befogadta Isten életét méhébe, és nekünk adta Jézust – hangsúlyozta Ferenc pápa a Paraguayban bemutatott szentmisén.

Fotó: Famigia Cristiana, Vatikáni Rádió

Forrás: 

 

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás