Tiszta Forrás
2019. április 26.   
Névnap: Ervin, Klétusz

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI EVANGÉLIUM: 2019-04-26 ~ ~ ~ ~ Ezek után Jézus ismét megjelent a tanítványoknak a Tibériási tengernél. ~ ~ Így jelent meg: Együtt volt Simon Péter, Tamás, akit Ikernek hívnak, a galileai Kánából való Natanael, Zebedeus fiai, és még másik kettő a tanítványai közül. ~ ~ Simon Péter azt mondta nekik: ˝Megyek halászni.˝ ~ ~ Azok azt felelték: ˝Megyünk veled mi is.˝ ~ ~ Elindultak tehát, és beszálltak a hajóba, de azon az éjszakán semmit sem fogtak. ~ ~ Amikor már megvirradt, Jézus a parton állt, de a tanítványok nem tudták, hogy Jézus az. ~ ~ Jézus azt mondta nekik: ˝Fiaim, nincs valami ennivalótok?˝ ~ ~ Azt felelték: ˝Nincsen!˝ ~ ~ Ő ekkor azt mondta nekik: ˝Vessétek a hálót a hajó jobb oldalára, és találni fogtok!˝ ~ ~ Kivetették, de kihúzni már nem tudták a tömérdek hal miatt. ~ ~ Akkor az a tanítvány, akit Jézus szeretett, így szólt Péterhez: \\\\\\\"Az Úr az!\\\\\\\" Amint Simon Péter meghallotta, hogy az Úr az, magára öltötte köntösét - mert neki volt vetkőzve -, és beugrott a vízbe.~ ~ A többi tanítvány pedig tovább hajózott, mert nem voltak messze a szárazföldtől, csak mintegy kétszáz könyöknyire, és vonták magukkal a halakkal telt hálót. ~ ~ Amikor partot értek, izzó parazsat láttak s rajta halat, mellette meg kenyeret. ~ ~ Jézus azt mondta nekik: ˝Hozzatok a halakból, amelyeket most fogtatok!˝ ~ ~ Erre Simon Péter visszament, és partra vonta a hálót, amely meg volt tömve százötvenhárom nagy hallal. ~ ~ És bár ennyi volt, nem szakadozott a háló. ~ ~ Jézus azt mondta nekik: ˝Gyertek, egyetek!˝ ~ ~ A tanítványok közül senki sem merte őt megkérdezni: ˝Ki vagy te?˝ ~ ~ Tudták ugyanis, hogy az Úr az. ~ ~ Jézus odament, fogta a kenyeret, és odaadta nekik, ugyanígy a halat is. ~ ~ Ez volt a harmadik eset, hogy a halálból való feltámadása után Jézus megjelent nekik./ Jn 21,1-14/ ~ ~ ~ ~ Ezek az evangélium igéi.

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 110
- tegnap: 293
2015.07.29. 00:00 Pela
Hozzászólások: 0

Egy muzulmán férfi és egy keresztény asszony szövetsége életeket mentett

Egy muzulmán férfi és egy keresztény asszony szövetsége életeket mentett
2015. július 29.

 

Alganesh Fessaha eritreai keresztény asszony és Awwad Mohammed Ali Hassan muzulmán sejk barátsága átnyúlik a vallási és etnikai határokon, emberek százainak életét mentette meg, akik emberrablók kezére kerültek – Andrea Riccardi írása az olasz Corriere della Sera napilapban jelent meg.


 

 

A sivatag kárhozottai – így nevezik azokat az eritreai szerencsétleneket, akik a sivatagon át menekülnek hazájukból és beduin emberrablók fogságába kerülnek. A Sínai-félszigeten napjainkban harcok dúlnak, a korábbi, látszólagos nyugalomban pedig szinte észrevétlenül zajlott ez a tragédia, amelynek tíz éven át mintegy 30 000 ember esett áldozatul a beduinok által lakott területen. Csak egy valaki figyelt fel rá, az eritreai származású, olasz állampolgárságú Alganesh Fessaha, aki meghúzta a vészharangot és segítő akciót kezdeményezett.

Nagyon sok eritreai fiatal fizetett azért, hogy Szudánon és Egyiptomon keresztül a Sínai-félszigetre vigyék őket, ahonnan Izraelbe akartak menekülni. Így akarták elkerülni a katonai szolgálatot, ami Eritreában 2001 óta gyakorlatilag beláthatatlan időre szól. A szerencsésebbek egyiptomi börtönökben végezték, ahol nagyon rossz körülmények uralkodnak. Mások eljutottak a sivatagig, ahol emberrablók fogságába estek. Alganesh a mobiltelefonján elkezdte fogadni a bajba kerültek hívását, megpróbált segíteni nekik. Sokszor el is ment a Sínai-félszigetre, ami egy keresztény nő számára nagyon veszélyes vállalkozás. Itt találkozott egy fiatal muzulmán sejkkel, Awwad Mohammed Ali Hassannal, aki egy mecset vezetője volt, és aki mellé szegődött a szolgálatban, testvéreként védelmezte. Együttműködés alakult ki közöttük annak érdekében, hogy kiszabadítsák a beduinok fogságába került eritreai menekülteket. Ezek a beduinokból álló, maffiózó jellegű csoportok embereket rabolnak el és váltságdíjat követelnek a családoktól. Éveken át az eritreai menekültek egyharmada a kezeik között halt meg a sivatagban. Az asszonyokat gyakran megerőszakolták, és a jelek arra mutatnak, hogy szervkereskedelem is történt. Az ENSZ 2012-es jelentése szerint szervezett formában zajlott a szervkereskedelem Eritrea és a Sínai-félsziget beduinjai között. Alganesh alapított egy civil szervezetet, amely kiszabadított sok, Egyiptomban raboskodó eritreai foglyot, gyakran egész családokat: tíz év alatt körülbelül ötezer embert.

 

 

Mohammed és Alganesh közös tevékenységük során 750 embert mentettek meg a beduinok fogságából, a rabszolgaság és a halál elől. Szörnyű dolgok tanúi lettek: tömegsírokat láttak, holttesteket, amelyek az erőszak nyomát viselték. Kínzóik gyakran arra kényszerítették foglyaikat, hogy a kínzás alatt telefonáljanak az Európában és Amerikában élő családtagjaiknak, hogy kikönyörögjék tőlük a váltságdíjat.

Sheikh Mohammad Ali Hassan Awad

Alganesh és Mohammed úgy döntöttek, hogy emberéleteket mentenek. A kérdésre, hogy miért ment meg főként keresztény, kisebb részben muzulmán menekülteket, miért rejti el őket a mecsetben vagy a saját házában, kockáztatva ezzel saját biztonságát is, Mohammed azt válaszolta: „Olyan emberek, mint én; nem hagyhatom, hogy meghaljanak.” Nem más ő, mint egy muzulmán ember, akit korábban nem érdekelt különösebben a vallások közötti párbeszéd. A sivatag kárhozottai azonban emberi lények voltak számára, akiket segíteni kell.

ambro_j_JPG

                                                                                            Alganesh Fessaha

Mohammed éveken át segített a menekülteknek, most pedig a Sínai-félszigeten egy újabb veszély árnyékában él, a háború és a kalifátus katonái fenyegetésében. A területen néhány hete az egyiptomi hadsereg küzd a kalifátushoz csatlakozó terrorista csoportokkal.

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás