Tiszta Forrás
2023. december 03.   
Névnap: Ferenc, Olívia

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen.

Jelen van

0 felhasználó
26 látogató

Látogatások

- ma: 100
- tegnap: 131
2015.09.07. 00:00 __
Hozzászólások: 2

Véronique Lévy, a híres francia filozófus húga különös megtérése

Véronique Lévy, a híres francia filozófus húga különös megtérése
2015. szeptember 6.
 

Szabó Ferenc jezsuita írását közöljük, aki a Vatikáni Rádió magyar nyelvű portálján bemutatta Véronique Lévy katolikus hitre térésének szép történetét. Véronique a francia televízióból és a könyvei által ismert híres zsidó filozófus, Bernard-Henri Lévy húga.

 

 

2012. nagyböjt első vasárnapján a zsúfolásig megtelt párizsi Notre-Dame székesegyházban Vincent Vingt-Trois párizsi érsek vezette azt a szertartást, amelyen olyan felnőtt katekumenek gyűltek egybe, akiknek negyven nappal később, húsvét vigíliáján kiszolgáltatják a keresztség szentségét. A hitjelöltek családtagjainak fenntartott helyen hirtelen feltűnt Bernard-Henri Lévy, a televízióból és könyveiből ismert híres zsidó filozófus. Hamarosan fény derül jelenlétére: a hitjelöltek között volt az agnosztikus filozófus húsz évvel fiatalabb húga, Véronique Lévy, aki áttért a katolikus hitre.

Maga a titokzatos Véronique addig soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt, ezért nem ismerték. Annál inkább bátyját, akinek nevét legtöbbször csak „BHL” rövidítéssel jelölték: az ún. „új filozófusok” egyike volt, akik a hetvenes évek második felében leleplezték a totalitaritárius rezsimek, köztük a Gulag-táborokat teremtő kommunizmus „emberarcú barbárságát” (Emberarcú barbárság, 1977; Az Isten testamentuma, 1979)

                                           Bernard-Henri Lévy, akit még nem érintett meg Jézus Krisztus

Az Algériából származó gazdag zsidó család sarja, a most negyvenkét éves Véronique idén tavasszal közzétette megtérése történetét Mutasd meg nekem arcodat! című könyvében, amely a párizsi katolikus Cerf kiadónál jelent meg. A könyvet és megtérését szenzációként ismertette a média: interjú is készült a szőke, törékeny, misztikus tekintetű Veronikával és kissé zavart, megilletődött bátyjával; cikkek és fényképek jelentek meg nemcsak a katolikus, hanem a liberális sajtóban is. (Persze ez utóbbi képviselői néha kétkedve, bizonyos kritikával illették a szenzációs eseményt.)

Lássuk, miként mondja el és értelmezi ezt a rendkívüli, mondhatjuk „misztikus” eseményt maga Véronique, aki előzőleg – hosszú keresés során – megjárta a poklot is, a züllöttség mélyéből emelte fel Isten irgalma.

                                                                              Itt még itallal a kézben

A későn megkeresztelt Véronique kezdetben nem akarta közzétenni történetét, meghitt társalgásait az Úrral, nagy élményét, amit a misztikusok a szerelmesek – Énekek énekéből vett – jegyesi nyelvezetével  fejeznek ki: „Szerelmes lett Jézusba!” De barátai, lelkivezetője biztatására mégis megjelentette a könyvet, hogy tanúskodjék arról, miként tesz csodát a kegyelem még az elveszettnek hitt személyek életében is.

Véronique elmondja, hogy Krisztus már kislány korában (három-négy éves kora táján) szólt hozzá Antibes tengerpartján, vakációjuk alkalmával, a nyaralók zsúfolt tömegében, amikor egy nála pár évvel idősebb katolikus kislány, Coralie Jézusról beszélt neki, imádkozni tanította, egy érmet és keresztet adott neki. Évről évre megismétlődött a találkozásuk. Tizenkét éves korában meghalt Véronique anyai nagyanyja, akit nagyon szeretett, és ez az esemény halálos szorongásba taszította. A halál miatti szorongásból a kezdődő szerelembe menekült. Elkezdte túlzottan „kikészíteni”, sminkelni magát; a még gyereklány felnőtt nőként, kihívóan kezdett öltözködni, hódítani igyekezett. Szülei, hogy a veszélyektől megóvják, internátusba küldték. Itt megnézte Zefirelli híres filmjét, A Názáreti Jézust, ez eszébe juttatja Krisztust, akiről megfeledkezett.

A következő huszonöt év során Jézus követte kacskaringós útján. Teljesen szétesett a találkozások, események, álmodozások sorozatában. Irodalommal kísérletezett, aztán ápolónő volt, a színház is érdekelte, ékszereket készített, szerelmi kalandokba vágott. Mindenbe belebukott, kimerült. Éjszakai életet élt, a Bastille bárja lett az otthona, züllött férfiak társaságában; az őrült szerelmet, valami abszolútot keresett kielégítetlenül.

Az egyik fordulópont az életében az volt, amikor anyja rákban meghalt egy kórházban. Akkor Véronique azt mondta magában: „Meg kell keresztelkednem, hogy majd halálom napján egy pap arca hajoljon fölém.” De a döntő fordulat akkor következett, amikor váratlanul egy éjszakai mulatóban találkozott egy különleges, vonzó férfival, Indarral, akibe igazán beleszeretett. Véronique egy interjúban erről így vallott: „Most az első alkalommal találkoztam egy olyan nagyszerű férfival, akibe őrülten, abszolút módon szerelmes voltam. Ő, mint én is, lelki keresésben élt, az abszolútot szomjazta. Mint én, ő is sokat utazott. Általa Krisztus szólt hozzám, hogy nyissam meg szívemet.”

Utolsó szerelme, Indar – mielőtt olyan hirtelen eltűnt volna életéből, mint ahogy feltűnt – elvitte a Saint-Gervais-Saint-Protais-templomba. Itt találkozott Pierre-Marie Delfieux atyával, a Jeruzsálemi Monasztikus Testvériség alapítójával, aki lelkiatyja lett, és felemelte romjaiból. „Néhány hét alatt Isten újraépített” – írja Véronique. Nagyon szenvedett szerelme eltűnése miatt. De a férfi és női szerzetesekhez rendszeresen eljárt misére és imádkozni. Egy nővér egyszer megkérdezte, hogy meg van-e keresztelve. „Nem, de szeretnék megkeresztelkedni” – volt a válasza. Könyvében leírja hosszú beszélgetéseit Jézussal az Oltáriszentség vagy a feszület előtt – szerelmes beszélgetések ezek az isteni Jegyessel.

Amikor bátyjának, BHL-nek elmondta, hogy katolizálni akar, ő azt hitte, hogy megbolondult. „Ezt mondta nekem: »Te gyagya vagy! Biztos vagyok benne, hogy elmúlik ez az őrültséged, és visszatérsz a judaizmushoz.« Én ezt válaszoltam: »Visszatértem a judaizmushoz, mert katolikus lettem.« A keresztény egy beteljesedett hitű és hűséges zsidó. Testvérem azért mégis eljött keresztségem felvételére és a húsvéti vigília szertartására.”

„2012. április 7-én kereszteltek meg, ez a legszebb nap életemben. Úgy éltem meg, mint egy házasságkötést és mint újjászületést, mert ezen a napon beléptem Isten családjába. Igazi családra találtam az egyházban. Most már semmi sem nyugtalanít. Én, aki nagyon félek a repülőúttól, vállaltam egy utat a Szentföldre, és ezt úgy éltem meg, mint nászutat.”

Arra a kérdésre, hogy gondolt-e egy szemlélődő szerzetesrendre, például a Kármelre, ezt válaszolta: „Gyakran gondolok rá. Követem Isten akaratát. Jeanne d’Arc ezt mondta: »Isten jelöli ki az utat.« Ezt választottam jelmondatul.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Képek az internetről

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#2    2015.09.07.   21:13:36   __
Én is nagyon megörültem, amikor elolvastam a tanúság tételt, mert a mai apokaliptikus napokban, hetekben igen jó a szívünket, lelkünket melengetni vele.
#1    2015.09.07.   18:15:34   JóB
Pela! Köszönjük ezt a szép és megható történetet.

»Isten jelöli ki az utat.«
Adja Isten, hogy minél több zsidó ember találjon rá erre a kijelölt útra, ami elvezet az Igazságra, és az örök Életre.