Tiszta Forrás
2023. december 11.   
Névnap: Árpád, Árpádina

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
23 látogató

Látogatások

- ma: 31
- tegnap: 199
2015.12.05. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Országszerte és a külhonban is megnyílnak a szent kapuk a mai napon

Országszerte és a külhonban is megnyílnak a szent kapuk a mai napon

 

 

 

 

Az irgalmasság rendkívüli szentévének kezdetén a magyarországi és külhoni egyházmegyék kijelölt templomaiban is sor kerül a szentévi kapuk ünnepélyes megnyitására. A szentkapuk megnyitásának időpontjait az alábbiakban közöljük.

 

 

 

 

 

Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye:
December 8-án, kedden Nyíregyházán, a nyíregyháza-örökösföldi Isteni Irgalmasság templomában a 18 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében nyitja meg Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a szent kaput.

Egri Főegyházmegye:
December 13-án, vasárnap az egri bazilikában a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében nyitja meg a szentkaput Ternyák Csaba egri érsek. A sárospataki bazilikában is nyílik szentkapu, amelyet szintén Ternyák Csaba nyit meg december 8-án, a 17 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében.

Esztergom- Budapesti Főegyházmegye:
December 13-án, vasárnap három helyszínen kerül sor szent kapuk ünnepélyes megnyitására: a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros a 10 órakor kezdődő szentmisében, Máriaremetén, a Kisboldogasszony-bazilikában Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök a 10.30-kor kezdődő szentmisében, valamint Esztergomban, a főszékesegyházban Snell György esztergom-budapesti segédpüspök a 10.30-kor kezdődő szentmisében megnyitja a szent kaput.

Győri Egyházmegye:
December 13-án, vasárnap a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban (belvárosi plébánia) a 12 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Pápai Lajos győri megyéspüspök megnyitja a szentévi kaput.

Görögkatolikus Metropólia:
December 8-án, kedden 18 órakor Máriapócson, a kegytemplomban Kocsis Fülöp metropolita és Orosz Atanáz, a Miskolci Egyházmegye püspöke, valamint a december 12-én beiktatandó apostoli adminisztrátor, Szocska A. Ábel OSBM ünnepélyesen megnyitják a szentévi kaput. Ezen a napon 17 órától közös vecsernyét végeznek, a szent kapu megnyitása után virrasztást tartanak.

Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye:
December 8-án, kedden 10 órakor a kiskunfélegyházi Sarlós Boldogasszony-templomban, december 13-án, vasárnap délelőtt 10.30-kor pedig a kecskeméti társszékesegyházban nyitja meg Bábel Balázs érsek ünnepi szentmise keretében  a szent kaput.

Kaposvári Egyházmegye:
December 8-án, kedden 15 órakor a zalakarosi Isten Irgalmasság-templomban Balás Béla kaposvári megyéspüspök megnyitja a szentévi kaput.

Pannonhalmi Főapátság:
December 8-án, kedden 18 órakor Győr-Kismegyerben az Isteni Irgalmasság templomában Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát-püspök ünnepi koncelebrált szentmise keretében nyitja meg a szent kaput.

Pécsi Egyházmegye:
December 8-án, kedden a pécsi székesegyházban a bűnbánati liturgiát, katekézist, valamint rózsafüzér imádságot követően 18 órakor ünnepi szentmise keretében nyitja meg Udvardy György megyéspüspök a szentévi kaput.

Szeged-Csanádi Egyházmegye:
December 13-án, vasárnap a szegedi dómban a 10 órakor kezdődő ünnepi szentmise keretében Kiss-Rigó László megyéspüspök nyitja meg a szent kaput.

Székesfehérvári Egyházmegye:
Székesfehérváron december 13-án, vasárnap 10.30-kor kerül sor a szentévi kapu megnyitására a Szent Imre-templomban. Spányi Antal megyéspüspök vezetésével a szent kapun való áthaladás és az Irgalmasság keresztjének elhelyezése után a székesegyházban folyatódik az ünnep szentmisével.

Szombathelyi Egyházmegye:
December 13-án, vasárnap 9 órakor Veres András szombathelyi megyéspüspök a szombathelyi székesegyházban ünnepi szentmise keretében nyitja meg a szent kaput, egyben megáldja a jubileumi Szent Márton-évre készített bronzkaput.

Váci Egyházmegye:
A Váci Egyházmegyében Beer Miklós váci megyéspüspök három helyszínen nyitja meg a szentévi kaput: december 8-án, kedden 10 órakor a váci székesegyházban, december 12-én, szombaton 16.30-kor Mátraverebély-Szentkúton és december 13-án, vasárnap 9 órakor Gödöllő-Máriabesnyőn.

Veszprémi Főegyházmegye:
A Veszprémi Egyházmegyében Márfi Gyula érsek három helyszínen ünnepi szentmise keretében nyitja meg a szent kaput: december 12-én, szombaton 18 órakor Sümegen, a ferences kegytemplomban, december 13-án, vasárnap 10.30-kor Veszprémben, a Szent Mihály-bazilikában, december 14-én, hétfőn 17 órakor Keszthelyen, a karmelita bazilikában.

Külhoni egyházmegyék:
Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség:

Az irgalmasság kapuját Jakubinyi György érsek nyitja meg december 13-án, vasárnap Csíksomlyón, a 12.30 órakor kezdődő ünnepi liturgia keretében.

Szatmári Római Katolikus Érsekség:
A szatmári egyházmegyében a szatmárnémeti székesegyházat, a nagykárolyi Kalazanci Szent József-, a máramarosszigeti Borromeo Szent Károly- és a nagybányai Szentháromság-templomokat jelölte ki Schönberger Jenő irgalmasság kapuinak helyéül. A kapuk megnyitására advent harmadik vasárnapján, december 13-án a főmiséken kerül sor. A megyéspüspök a szatmárnémeti székesegyház kapujának megnyitását végzi, a további helyeken az esperesek nyitják meg a kapukat.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás