Tiszta Forrás
2020. július 11.   
Névnap: Nóra, Lili

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
9 látogató

Látogatások

- ma: 124
- tegnap: 173
2016.02.07. 00:00 Pela
Hozzászólások: 0

Ferenc pápa és Kirill pátriárka történelmi találkozója Kubában

Ferenc pápa és Kirill pátriárka történelmi találkozója Kubában

 

 

Február 12-én Kuba fővárosában, Havannában találkozik Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka, az orosz ortodox egyház feje. Ez lesz az egyháztörténetben az első alkalom, hogy a pápa és a moszkvai pátriárka találkozik egymással.

 

A felek azért választották a találkozó helyszínéül Havannát, mert Ferenc pápa mexikói látogatására utazva a város repülőterén száll át, míg Kirill pátriárka épp hivatalos úton lesz az országban.

A Szentszék és a Moszkvai Patriarchátus közösen kiadott nyilatkozatában a felek örömmel fogadták a találkozót, ami szerintük Isten kegyelméből jöhet létre. A megbeszélést a havannai José Martí Nemzetközi Repülőtéren tartják majd, amelynek végén közös nyilatkozatot is ki fognak adni.

„A katolikus egyház és az orosz ortodox egyház vezetője közötti – már régóta tervezett – találkozóra először kerül sor a történelemben, és fontos állomás a két egyház közötti kapcsolatban” – olvasható a közleményben. „A Szentszék és a Moszkvai Patriarchátus azt szeretné, hogy ez a találkozó minden jóindulatú embernek is reményül szolgáljon.” Minden keresztényt arra kérnek, buzgón imádkozzanak azért, hogy Isten áldja meg ezt a találkozót, hogy gyümölcsöző legyen.

1997-ben II. János Pál pápa és II. Alekszij moszkvai pátriárka találkozója meghiúsult. 2014 novemberében törökországi látogatásáról hazafelé tartva a repülőúton – Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, bármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni. A római katolikus és az ortodox egyház közötti úgynevezett nagy egyházszakadás, más néven skizma 1054-ben következett be. A római egyházhoz 1,2 milliárd hívő tartozik, a 250 milliós ortodox kereszténységen belül az orosz egyház 165 millió hívőt tart számon.

Forrás: Vatikáni Rádió olasz nyelvű szerkesztősége

Fotó: Famiglia Cristiana

 

XVI. Benedek meglepő történelmi lépésnek tartja a pápa-pátriárka találkozót

 

XVI. Benedek „nagyon elégedett” a Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója kapcsán. „Ez egy nagyon meglepő történelmi találkozó” – nyilatkozta Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa február 5-én.


Gänswein érsek február 5-én, péntek délután tolmácsolta XVI. Benedek véleményét, amikor bemutatták Marco Mancini, a Tau könyvkiadó gondozásában megjelent XVI. Benedek, Egy teljes pápa című könyvét.

A Pápai Ház prefektusa utalt a Ratzinger bíboros és Kirill metropolita között fennálló barátságra, valamint arra a találkozóra, amely már Benedek pápa és Kirill metropolita között jött létre 2006. május 18-án. „Lépésről lépésre készítették elő a talajt. Akinek van türelme, annak előbb utóbb gyümölcsök teremnek. Benedek pápa megtette az előkészítő munkát, most Ferenc pápa ezt folytatja. Reméljük, hogy más gyümölcsei is lesznek” – értékelte Georg Gänswein érsek, a Pápai Ház prefektusa a Ferenc pápa és Kirill pátriárka között február 12-én sorra kerülő találkozót.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

 

Rendkívüli sajtótájékoztatót tarottak Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozójáról

 

Február 5-én zsúfolásig megtelt a Vatikáni Rádió Marconi sajtóterme. Alberto Gasbarri, a pápai utak vatikáni szervezője adott tájékoztatást Ferenc pápa mexikói útjáról. Bombameglepetésként hatott, hogy Alberto Gasbarri bejelentette Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka havannai találkozóját.

A három helyszínen – Rómában, Havannában és Moszkvában – péntek délben egyszerre bejelentett eseményt gondos és hosszú előkészítő munka előzte meg. A két fél által jegyzett hivatalos közlemény arról szól, hogy ez a találkozó „Isten kegyelme révén” jön létre. Benne rejlik mindaz az erőfeszítés, mely a keresztényeket Jézus kérése nyomán egymás keresésére és a köztük fennálló eltérések legyőzésére indította. Ez a szándék most találkozott egymással.

Katolikus részről a II. Vatikáni Zsinat ökumenikus tanítása jelölte ki az utat. Ezen haladt VI. Pál pápa, amikor 1964-ben találkozott Athenagorasz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával a zsinat során és egy évvel később a Szentföldön 1965-ben. Ezt az utat építette tovább II. János Pál pápa, aki Európa két tüdejéről beszélt, a nyugati latin és a keleti keresztényekéről.

Kirill pátriárka február 11-én érkezik Havannába, hogy onnét továbbindulva hivatalos látogatást tegyen Dél-Amerikában, ahol felkeresi az ottani ortodox egyházakat. Ennek az útnak az első állomása Kuba, ahol szintén találkozik a helyi ortodox keresztény közösségekkel és vezetőikkel. Ezt az utat „keresztezi” térben és időben Ferenc pápa útja Mexikóba február 12-től 18-ig. Arról van tehát szó – hangsúlyozta Alberto Gasbarri pápai útimarsall, hogy a római pápa és a moszkvai pátriárka előtt most egy találkozás lehetősége adódott, amit ezúttal mindkét fél elfogadott, mert alkalmasnak és érettnek tartották az időt és hozzá a helyszínt, a semleges Kubát.

Alberto Gasbarri pápai útimarsall elmondta, hogy már II. János Pál pápa alatt kétszer is körvonalazódni látszott a hasonló találkozás lehetősége. Először Pannonhalmán, aztán az osztrák Heiligenkreuzban folyt előkészület a nagy ökumenikus találkozóra, de akkor úgy látszik az idő még nem volt erre teljesen érett.

A mostani találkozásra a havannai José Martí repülőtéren kerül sor, melynek minden részletében megegyezett a három fél, a kettős egyházi delegáció és a házigazda kubai kormány. Raul Castro kubai államelnök fogadja személyesen Ferenc pápát, aki iránt nagyon elkötelezett, hiszen az ő segítségével tudott kijutni a karib-tengeri ország az ötven éve tartó embargós elszigeteltségéből. Másfelől a politikai kötés miatt ötven éven át szoros szálak fűzték össze Havannát és Moszkvát még a Szovjetunió fennállása idején. Sajátos módon éppen ez a kettős érdekeltség ad közös találkozópontot a házigazdák számára, akiknek óriási presztízs esemény lesz Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója Havannában, melyre helyi idő szerint február 12-én, jövő pénteken kora délután két órakor kerül sor.

A találkozásnak helyet adó repülőtéri aulába egyszerre lép be a két vallási vezető és az üdvözlések és köszöntések után két órás magánbeszélgetésre lesz lehetőségük, melyet orosz és spanyol tolmácsok fordítanak szinkronban. A magánbeszélgetést követően átvonulnak egy szomszéd terembe, ahol aláírnak egy közel tíz oldalas közös közleményt, mely a római katolikus és az orosz ortodox egyház egységtörekvéseit fogalmazza meg. Ezután kerül sor az ajándékok cseréjére, majd szabadon rögtönzött beszéddel értékelik a történelmi eseményt.

Ferenc pápa repülőgépe kubai idő szerint este fél hatkor indul tovább Mexikó felé. Minthogy ezt a találkozót utólag kellett beiktatni a már kész programba, ezért Ferenc pápa három órával korábban indul Rómából, hogy Mexikóba az eredeti terv szerinti időpontban érkezzen meg.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

 

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója bejelentésének nemzetközi visszhangja

 

A nemzetközi érdeklődés középpontjába került a pénteken közzétett közlemény a Ferenc pápa és Kirill pátriárka között február 12-én megvalósuló találkozója. Hilarion metropolita, Bartolomeosz ökumenikus pátriárka, Kurt Koch bíboros, Walter Kasper bíboros nyilatkozatait teszi közzé a Vatikáni Ráció.

Hilarion metropolita: „Húsz éve várunk erre a találkozóra"

Hilarion metropolita nyilatkozott a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának pénteki sajtókonferenciáján. Emlékeztetett: „Immár húsz éve készülődünk erre a találkozóra, a történelmi esemény létrejöttét valójában a keresztények genocídiuma, népirtása gyorsította fel, melyet a terrorizmus nevében követnek el. Ezek az események aggodalmat keltenek mindkét egyházban és azért a vallási vezetők nem tudnak nem találkozni egymással!”. Hilarion metropolita kiemelte, hogy „a Ferenc pápa és a Kirill pátriárka közötti találkozóra Kubában és nem Európában kerül sor, mert a karib-tengeri ország semleges terület, ahol a kereszténység növekszik, miközben Európa egy olyan kontinens, ahol számos konfliktusra került sor a két egyház között és melyek kapcsolatait ma is sok megoldatlan probléma jellemzi, mint például a görög-katolikusok helyzete Ukrajnában. A múltban számos harmadik ország neve fölbukkant, mint a találkozás lehetséges helyszíne, például Ausztriában Bécs…”.

A havannai találkozó kapcsán Hilarion metropolita leszögezte: „A keresztényeket ért üldözés áll majd a megbeszélések középpontjában. A Közel-Keleten, Észak- és Közép-Afrikában és a világ egyéb helyein is most olyan a helyzet, hogy szélsőségesek a keresztény lakosság ellen igazi népirtást követnek el, ami sürgős intézkedéseket igényel, méghozzá a keresztény egyházak közötti legszorosabb együttműködés keretében. Ennek a tragikus helyzetnek a következtében szükséges most félretenni a benső ellentéteket és egyesíteni kell az erőinket, hogy megmentsük a kereszténységet azokban a térségekben, ahol a legvéresebb üldöztetéseket szenvedik el” - nyilatkozta Hilarion metropolita a Moszkvai Patriarkátus Külső Egyházi Kapcsolatok Osztályának pénteki ajtókonferenciáján.

Bartolomeosz ökumenikus pátriárka megelégedettséggel és örömmel fogadta a hírt

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő péntek délben tartott sajtókonferenciáján beszámolt arról, hogy „tájékoztatták a találkozóról Bartolomeosz ökumenikus pátriárkát, aki „megelégedettséggel és örömmel fogadta a hírt, hogy létrejön az ölelés a katolikus egyház és a legnépesebb ortodox egyház vezetője között”.

Kurt Koch bíboros: A jelzőláma immár többé nem piros, hanem sárgán villog

Néhány napja a Vatican Insider katolikus hírportálon Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsa elnöke nyilatkozott Ferenc pápa döntéséről, hogy október 31-én, a reformáció emléknapján a svédországi Lund városába látogat, ahol 1947-ben megszületett a Lutheránus Világszövetség és ahol közös istentiszteleten vesz részt a Lutheránus Világszövetség elnökével, Munib A. Jounan jeruzsálemi püspökkel, illetve a szervezet alelnökeivel. Kurt Koch bíboros akkor még vágyként fogalmazta meg a nagy találkozót a pápa és a pátriárka között, ezekkel a szavakkal: „A jelzőláma immár többé nem piros, hanem sárgán villog, annak a jeleként hogy valami mozgásban van”. Hozzátehetjük, azóta a lámpa zöldre váltott és pár nap múlva megtörténik az, amire ezer év alatt nem került sor, vagyis egy pápa és moszkvai pátriárka találkozójára.

Walter Kasper bíboros: Éveken keresztül azt hittük, hogy nem lehetséges, és most íme, itt van a találkozás!

A történelmi találkozó kapcsán Walter Kasper nyugalmazott bíboros, aki 11 éven vezette a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsát, nyilatkozott többek között az Il Corriere della Sera és a La Rebubblica olasz napilapoknak. Kiemelte: „Mennyire fontos, hogy a jelenlegi válságos világpolitikai helyzetben minkét egyház békés nyelvezetet találjon!”. Kasper bíboros reálisan „nem várja ettől a találkozótól, hogy a két egyház közötti egység most megszülessen, mert ahhoz még hosszú folyamatra van szükség. Ellenben közösen, egymás mellet kell részt venni a jelenkor kihívásainak a megoldásában, a békét és az igazságosságot szolgáló tanúságtétellel és közös spiritualitás erejében. Éveken keresztül azt hittük, hogy nem lehetséges, és most íme, itt van a találkozás” – nyilatkozta Kasper bíboros.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás