Tiszta Forrás
2020. július 13.   
Névnap: Jenő, Henrik

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI OLVASMÁNY: 2020-07-13 ~~~~ Halljátok az Úr szavát, Szodoma fejedelmei! ~~ Fogjátok fel fületekkel Istenünk tanítását, Gomorra népe! ~~ Mosakodjatok meg, tisztítsátok meg magatokat, távolítsátok el gonosz tetteiteket szemem elől! ~~ Hagyjatok fel azzal, hogy rosszat cselekedtek, tanuljatok jót tenni! ~~ Keressétek a jogot, siessetek segítségére az elnyomottnak, szolgáltassatok igazságot az árvának, védelmezzétek az özvegyet! ~~ Jöjjetek, és szálljunk perbe! -- mondja az Úr. -- Ha vétkeitek olyanok is, mint a skarlát, fehérek lesznek, mint a hó; ha vörösek is, mint a bíbor, olyanok lesznek, mint a gyapjú. ~~ Ha készek vagytok meghallgatni, majd a föld legjavából esztek. ~~ Ha azonban vonakodtok és ellenkeztek, kard emészt meg titeket. ~~ Bizony, az Úr szája szólt. (Iz 1,10.16-20) ~~~~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
12 látogató

Látogatások

- ma: 90
- tegnap: 203
2016.02.21. 18:50 JóB
Hozzászólások: 0

Ferenc pápa Mexikóban

Ferenc pápa Mexikóban

Ferenc pápa: Isten számon kéri majd a mai rabszolgatartókat

Mexikói apostoli látogatásának utolsó napján, február 17-én, szerdán Ferenc pápa Ciudad Juárez-be utazott. A város a mexikói-USA határon fekszik, a mexikóiak és a közép-amerikaiak számára az Egyesült Államokba való eljutás álmának kapuja. Nemrégen még a gyilkosságok fővárosának tekintették a világon. Az erőszak, bűnbandák és drogkereskedők világa ez. A helyi börtön felkeresése után a Szentatya a város stadionjában találkozott vállalkozók és munkavállalók képviselőivel, közel háromezer emberrel. Beszédének középpontjában a párbeszéd és a találkozás jelentősége állt.

 

http://media02.radiovaticana.va/audio/audio2/mp3/00518008.mp3

 

A háborúk lépésről lépésre, a hallgatás és a találkozás hiánya miatt alakulnak ki

 

Sosem fáradhatunk bele a párbeszédbe. A háborúk lépésről lépésre, a hallgatás és a találkozás hiánya miatt alakulnak ki. Ma nem engedhetjük meg magunknak a luxust, hogy elvágjuk a találkozás, a vita, az eszmecsere, a keresés lehetőségeit. Ez ugyanis az egyetlen módja a jövő építésének. Az emberhez méltó munkalehetőségek megteremtése nagyon hasznos a társadalomnak és elsősorban a fiataloknak. Az egyik legnagyobb csapás számukra a tanulás és a fenntartható, jövedelmező munka lehetőségeinek a hiánya, amely nem teszi lehetővé a tervezést. Ez vezet a szegénységhez és a peremre szoruláshoz, ami aztán elősegíti, hogy belekerüljenek a drogkereskedelem és az erőszak spiráljába. A párbeszéd, az eszmecsere, a munkalehetőségek teremtenek konstruktív irányvonalakat – mutatott rá a pápa.

 

Az uralkodó mentalitás a személyek áramlását a tőkeáramlás szolgálatába állítja

 

Ma olyan világban élünk, amely a gazdasági hasznosságot tekinti a személyközi kapcsolatok alapelvének. Az uralkodó mentalitás a bármi áron és azonnal megszerezhető legnagyobb haszon. Ennek eredményeként a vállalkozások elvesztik etikai dimenziójukat és feledésbe merül a legjobb befektetési lehetőség, amely a személyekre és a családokra irányul. A legjobb befektetés a lehetőségteremtés. Az uralkodó mentalitás a személyek áramlását a tőkeáramlás szolgálatába állítja, sok esetben ez az alkalmazottak kihasználásához vezet, akiket használnak, majd eldobnak, leselejteznek (vö. Laudato sí, 123). Isten számon kéri majd a mai rabszolgatartókat – figyelmeztetett Ferenc pápa. Mindent meg kell tennünk, hogy ezek a helyzetek többé ne forduljanak elő. A tőkeáramlás nem határozhatja meg a személyek áramlását és életét.

 

A társadalom minden szektorának kötelessége, hogy mindenki javát keresse

 

Az egyház társadalmi tanítása a figyelmet a személy és a társadalmi struktúrák teljességére irányítja. Ha ezt megsértik, az egész társadalom elindul a romlás útján. A társadalom minden szektorának kötelessége, hogy mindenki javát keresse. Egy csónakban evezünk mindannyian – emlékeztetett a pápa. Azért kell küzdenünk, hogy a munka alkalom legyen a humanizációra és a jövő megteremtésére, valamint tere legyen a társadalom és az állampolgári mivolt építésének.

 

Ferenc pápa kijelölte az utat: munka, otthon, föld

Milyen világot akarunk gyermekeinkre hagyni? – tette fel a kérdést a Szentatya. A visszaélések, a nem megfelelő fizetések, a munkahelyi zaklatások, a rabszolgamunkások kereskedelmének emlékét? Ferenc pápa kijelölte az utat: munka, otthon, föld. A korrupció, az erőszak, a bizonytalanság, a bizalmatlanság légkörét lélegezzék be a következő nemzedékek vagy a megújulás és a változás levegőjét szívják magukba? Legyünk Isten társteremtői – kérte a pápa.

 

A haszon és a tőke nem az ember felett álló javak, hanem a közjó szolgálatában állnak

 

A terv nem egyszerű. A Szentatya felidézte egy nagyon becsületes, idős munkás vezető szavait: „Minden alkalommal, amikor leültünk a tárgyalóasztalhoz, tudtam, hogy valamit fel kell áldozni ahhoz, hogy mindannyian nyerjünk”. Az egyre inkább versenyszellemű világban nem egyszerű közös álláspontra jutni, de rosszabb, ha hagyjuk, hogy ez a versenyszellemű világ határozza meg a népek sorsát – állapította meg a pápa. A haszon és a tőke nem az ember felett álló javak, hanem a közjó szolgálatában állnak. Amikor a közjó a profit és a tőke szolgálatára kényszerül, akkor azt úgy hívják, hogy kirekesztés. Így alakul ki a kiselejtezés kultúrája.

 

Merjetek álmodni!

 

Ferenc pápa felidézte előző napi találkozóját a fiatalokkal Moreliában, ahol egy fiatal azt mondta: ez a világ elfeledteti az álmodás képességét. És az ingyenesség képességét – tette hozzá a pápa. Amikor egy gyermek csak hétvégén látja anyját vagy apját, mert előbb elmegy otthonról, minthogy ő felébredne és csak akkor tér haza, amikor ő már alszik, akkor a kiselejtezés kultúrájáról van szó. Végül a pápa arra hívott mindenkit, hogy merjenek álmodni egy olyan Mexikót, amelyet gyermekeik megérdemelnek!

Forrás: Vatikáni Rádió

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás