Tiszta Forrás
2020. július 10.   
Névnap: Amália

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
12 látogató

Látogatások

- ma: 22
- tegnap: 158
2016.04.08. 00:00 Pela
Hozzászólások: 0

Ferenc pápa Leszbosz szigetére utazik április 16-án

Ferenc pápa Leszbosz szigetére utazik április 16-án

 

 

A Szentszék Sajtóterme április 7-én, csütörtökön megerősítette a hírt, miszerint Ferenc pápa a görögországi Leszboszra utazik április 16-án, és a szigeten találkozik a menekültekkel.

 

 

Federico Lombardi a Vatikáni Rádiónak így kommentálta a pápa döntését:

„Mint tudjuk, a Szentatya mindig kitüntetett figyelmet szentel a mai világ nagy válsághelyzeteinek, különösen, amikor szenvedő emberekről van szó, akiknek szükségük van a szolidaritásunkra és a segítségünkre. Pápasága első hónapjaiban Lampedusára ment, hogy kimutassa közelségét a Földközi-tengernél, Afrika és Olaszország között. Most, amikor az Égei-térségben alakult ki nagy válság, a pápa ugyanúgy meg akarja mutatni aggodalmát, jelenlétével is. Mivel azonban a keresztény egyház szempontjából nézve alapvetően ortodox területről van szó, az illetékes ortodox elöljárókkal, vagyis a konstantinápolyi pátriárkával és az athéni érsekkel együtt tesz mindezt. Ez tehát a szolidaritás és a keresztény közelség ökumenikus szintű gesztusa a menekültek, a migránsok nagy problémája iránt a keresztény egyházak képviselői részéről. Ezzel természetesen a pápa mindenkit a felelősségre és az az elkötelezettségre szólít.

Ferenc pápa nem közvetlenül politikai szinten cselekszik, hanem olyan rendkívül jelentős emberi, erkölcsi és vallási jellegű cselekedeteket hajt végre, melyek mindenki felelősségérzetét felébresztik saját feladatának és a társadalomban betöltött helyének megfelelően. A pápa görögországi útja minden bizonnyal felhívás is a politikusok felé, hogy keressenek olyan megoldásokat, amelyek emberibbek, szolidárisabbak és jobban tiszteletben tartják azokat, akik szenvednek a mai világ nagy vándorlásai során.”

Magyar Kurír

Federico Lombardi: A pápai felhívás egész Európát buzdítja szolidaritásra

2015. szeptember 8.

A vatikáni sajtóiroda igazgatója, Federico Lombardi rövid nyilatkozatban magyarázta el részletesebben Ferenc pápa azon felhívását, melyet szeptember 6-án az Úrangyala imádság után mondott a menekültek befogadásával kapcsolatban – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Európa minden plébániája, szerzetesközössége, monostora és kegyhelye lásson vendégül egy családot, kezdve az én római egyházmegyémmel! – buzdította Európa katolikus közösségeit vasárnap a Szentatya. Lombardi ezen felhívást kommentálva rámutatott arra a fontos dologra, hogy a pápa nem csupán Európa bizonyos részeihez szólt, hanem „egész” Európához. Hangsúlyozta azt is, hogy a Szentatya arra ösztönzi a katolikus közösségeket, vállaljanak vezető szerepet a menekült testvérek befogadásában, hiszen az ő helyzetük megoldása jelenti most a legégetőbb problémát a kontinensen.

 

A szentszéki szóvivő kiemelte: amikor a pápa a plébániákat kéri, akkor nemcsak a plébánosokra gondol, és a plébániaépületekre, hanem a plébániák közösségeire, melyeknek együtt kell megtalálniuk a segítségnyújtás konkrét módját.

Ferenc pápa saját „vállalását” illetően a vatikáni szóvivő pontosított: a hatalmas Szent Péter-bazilika plébániájáról és az ugyancsak a Vatikán területén fekvő kicsi Szent Anna-plébániáról van szó. Mint mondta, két egészen különböző plébániáról van szó, amelyek a saját lehetőségeikhez mérten próbálnak eleget tenni a pápa felhívásának.

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás