Tiszta Forrás
2023. szeptember 26.   
Névnap: Jusztina, Kozma

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI EVANGÉLIUM: 2023-09-26 ~ ~ ~ ~ Odajöttek hozzá az anyja és testvérei, de nem juthattak hozzá a sokaság miatt. ~ ~ Szóltak neki: ˝Anyád és testvéreid kinn állnak, látni akarnak téged.˝ Ő azonban ezt felelte nekik: ˝Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik.˝ /Lk 8,19-21/ ~ ~ ~ ~ Ezek az evangélium igéi.

Jelen van

0 felhasználó
15 látogató

Látogatások

- ma: 36
- tegnap: 162
2014.12.10. 08:50 JóB
Hozzászólások: 0

Regnum Marianum

Fogadalmat tettek a Regnum Marianum közösség új tagjai 

 

A Regnum Marianum közösség 2014. december 8-án, este 6 órakor szentmise keretében ünnepelte a Szeplőtelen Fogantatás titkát a Szent István-bazilikában, egyben a közösség tagjai letették, illetve megújították fogadalmukat.

 Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása ünnepén bemutatott szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek vezette, koncelebrált Balás Béla kaposvári püspök, Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, valamint a Regnum Marianum közösség papjai és a közösséggel kapcsolatban álló plébánosok, káplánok, szerzetesek.

Az ünnepre érkezők megtöltötték a Szent István-bazilikát, köztük igen nagy számban voltak jelen a közösséghez tartozó fiatalok, gyerekek.

 

A tudósítás további része itt található: 

http://www.magyarkurir.hu/hirek/fogadalmat-tettek-regnum-marianum-kozosseg-uj-tagja

 

A Regnum Marianum történetével terveink szerint a téma szakavatott ismerője, és a mozgalom elkötelezett tagja, B.Tibor szerkesztő kollégánk részletesem megismerteti olvasóinkat. Reményeink szerint ez a Mária Országa rovatban hamarosan meg is fog jelenni.

 

A Regnumról

A Regnum Marianum Katolikus Közösség Egyesület a magyarországi katolikus mozgalmak egyike. Neve a régi magyar Regnum Marianum eszméből származik. A szervezetet magát is gyakran nevezik egyszerűen Regnum Marianumnak. 

A REGNUM MARIANUM KÖZÖSSÉG TÖRTÉNETE 

A Regnum Marianumot világi katolikus papok egy csoportja indította a XIX. század végén, az Budapest egyik (akkor még) külső kerületében. Ezek a papok többnyire hittant oktattak a környező iskolákban, és különös figyelmet fordítottak a szegény gyerekekre. A Regnum Marianum hivatalos megalapítása 1902-ben történt, amikor Rómában bejegyezték "Mária-kongregációként". 
A cserkészmozgalom magyarországi megjelenésekor a Regnum a módszer egyik első alkalmazójaként a Magyar Cserkészszövetség 1912-es megalapításakor az alapítók között volt. A cserkészet és a Regnum Marianum között a hivatalos kapcsolatat az 1940-es években megszűnt. A Regnum Marianum tevékenységét elsősorban a hittanoktatáson, cserkészfoglalkozásokon és a 10-20 ezer példányban havonta megjelenő, a 10-18 éves korosztálynak vonzó katolikus életmodellt bemutató Zászlónk újságon keresztül fejtette ki. 
A Regnum Marianum működése zavartalanul folyt Magyarországnak a II. világháború végéig történő megszállásáig. 
1951-ben, amikor a szovjet támogatást élvező kommunisták teljes magyarországi hatalmukat kiépítették, a szerzetesrendekhez és más egyházi közösségekhez hasonlóan Regnum Marianum tevékenységét betiltották. A Regnum Marianum Közösség a folyamatos zaklatások ellenére (egyedüliként a katolikus ifjúsági szervezetek közül) a kommunista rezsim idején is folytatta tevékenységét, titokban szervezve a csoportok találkozóját, táborokat és más eseményeket. A Regnum Marianum papjai és laikus csoportvezetői közül többeket három koncepciós perben (1961, 1965 és 1971) összesen 72 évnyi börtönbüntetésre ítéltek, aminek nagy részét le is töltötték. A közösség vezetői és egyszerű tagjai is gyakran szenvedtek egyéb hátrányt (munkahelyről történő elbocsátás, egyetemi felvétel elutasítása, papok elhelyezése kis, távoli plébániákra). 

A REGNUM MARIANUM KÖZÖSSÉG LELKISÉGE 

A Regnum Marianum katolikus közösség, saját teológiával nem rendelkezik. A Regnum Marianum eredetileg világi papok közössége volt, akik 10-18 éves fiúk tanításával és nevelésével foglalkoztak, Néri Szent Fülöp és Don Bosco elvei szerint. 1951 után lányok is csatlakoztak a csoportokhoz, és a tagok életkora is nőtt. Jelenleg a Regnum Marianum papok és laikus hívek közössége, és tevékenysége a legfiatalabbtól az idős korosztályig kiterjed. Sokak úgy tekintenek a Regnumra, mint egy terület nélküli plébániára. 
A Regnum Marianum speciálisan magyar közösség, és nagyon kevés kapcsolata van a nemzetközi mozgalmakkal, de tevékenysége közel áll az olaszországi Communione e Liberazione szervezetéhez. 

A REGNUM MARIANUM KÖZÖSSÉG NAPJAINKBAN 

A kommunista rendszer 1989-es bukása után a Regnum Marianum megjelenhetett a nyilvánosság előtt, és hagyományaival és eszközeivel részt vesz Magyarország "újraeevangelizálásában". 2005-ben a Regnum Marianumnak körülbelül 2500 tagja volt. 
A Regnum Marianum Közösség tagjai részt vesznek az egyház mindennapi életében, és sokszor aktívak más keresztény közösségekben, mozgalmakban is.

Forrás: Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás