Tiszta Forrás
2022. december 06.   
Névnap: Miklós, Csinszka

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

OLVASMÁNY: 2022-12-06 ~ ~ ~ ~ Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet! -- mondja a ti Istenetek. ~ ~ Szóljatok Jeruzsálem szívéhez, és kiáltsátok neki, hogy letelt szolgálata, letörlesztette bűnét, hiszen kétszeresen meglakolt az Úr kezétől minden vétkéért! ~ ~ Egy hang kiált: ˝Készítsétek a pusztában az Úr útját, egyengessetek ösvényt a sivatagban Istenünknek! Minden völgy emelkedjék fel, minden hegy és halom süllyedjen alá; a göröngyös legyen egyenessé, és a hegyláncok síksággá! ~ ~Akkor kinyilvánul az Úr dicsősége, és látni fogja minden ember egyaránt. Bizony, az Úr szája szólt.˝ ~ ~ Egy hang szól: ˝Kiálts!˝ És mondtam: ˝Mit kiáltsak?˝ ~ ~ Minden test csak fű, és minden szépsége olyan, mint a mező virága. Elszárad a fű, elhervad a virág, ha az Úr lehelete ráfúj. Valóban csak fű a nép. Elszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk szava megmarad örökre. ~ ~ Magas hegyre menj föl, te, aki jó hírt viszel Sionnak! Emeld fel erősen hangodat, aki jó hírt viszel Jeruzsálemnek! ~ ~ Emeld fel, ne félj! Mondd Júda városainak: ˝Íme, a ti Istenetek! Íme, az Úristen hatalommal jön, és karja uralkodik; íme, fizetsége vele van, és szerzeménye a színe előtt. Mint pásztor, legelteti nyáját, karjával összegyűjti a bárányokat, és ölébe veszi, az anyajuhokat gondosan vezeti.˝ /Iz 40,1-11/ ~ ~ ~ ~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
25 látogató

Látogatások

- ma: 69
- tegnap: 246
2016.11.10. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Valószínűleg megtalálták a jeruzsálemi Szent Sír eredeti sziklarétegét

Valószínűleg megtalálták a jeruzsálemi Szent Sír eredeti sziklarétegét

 

Az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem szakemberei feltárták a jeruzsálemi Szent Sír belsejét, és valószínűleg megtalálták a sziklasír eredeti rétegét, ahova a hagyomány szerint kereszthalála után Jézust eltemették.

 

 

Ahogyan arról beszámoltunk, a Jézus sírjaként tisztelt szentély felújítása keretében évszázadok óta először nyitották fel a Szent Sírt. A sírhelyet, ahová a hagyomány szerint Jézus Krisztust eltemették, egy 1555-ből vagy még régebbről származó márványlap fedte, amit elmozdítottak.

 

A tudósok egy réteg törmeléket találtak a sír belsejében, alatta pedig egy újabb márványlapot egy vésett kereszttel, mely valószínűleg a keresztes háborúk idejéből származik. Amikor a legalsó réteget is eltávolították, egy egyszerű, csiszolatlan mészkőlap tűnt elő. A kutatók úgy vélik, ez a sír eredeti sziklarétege, ahol az Úr Jézus három napig feküdt, mielőtt dicsőségesen feltámadt.

 

 

Fredrik Hiebert, a National Geographic Society régésze, aki kizárólagos engedélyt kapott, hogy videofelvételt készítsen a feltárásról, azt mondta: nem tudjuk teljes bizonyossággal, de a látható bizonyítékok alapján úgy tűnik, a Szent Sír pontos helye, melyet a hagyomány megőrzött, nem mozdult el az idők során.

 

 

A Szent Sírt körülvevő 18. században épült szentély déli falán egy kis ablak van, amelyen keresztül látható a barlang fala. A kutatók megerősítették e belső mészkőfal, valamint a Szent Sírt körbevevő mészkőbarlang eredetiségét.

 

 

A szent hely tisztelete legalább 325-ig nyúlik vissza, amikor Szent Ilona, a régészek védőszentje, felkutatta Jézus keresztre feszítésének és a feltámadásának helyszínét. Az ott élők irányították őt el egy pogány templomhoz, melyet még Hadrianus római császár (76–138) építtetett kétszáz évvel korábban oda azért, hogy elrettentse a hívőket a hely tiszteletétől. Vercelli Szent Euszebiosz (283–371) szerint a római szentélyt lebontották, és alatta megtalálták a sziklába vájt sírt. Nagy Konstantin megbízást adott, hogy építsenek templomot a helyen. 1009-ben Al-Hakim bi-Amr Allah kalifa (996–1021) elrendelte a templom teljes megsemmisítését. Miután a Fátimida-dinasztia és a Bizánci Birodalom megegyezést kötött, a templomot újjáépítették 1028-ban.

 

A sír mostani felújítása része a Szent Sír-bazilikában folyó nagyobb helyreállítási munkálatnak. A Szent Sírt a szakemberek ismét lezárták, és valószínűleg ismét évszázadokig nem nyitják majd fel.
 

Forrás és fotó: uCatholic.com

Magyar Kurír

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás