Tiszta Forrás
2023. december 03.   
Névnap: Ferenc, Olívia

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
19 látogató

Látogatások

- ma: 21
- tegnap: 131
2016.11.10. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Valószínűleg megtalálták a jeruzsálemi Szent Sír eredeti sziklarétegét

Valószínűleg megtalálták a jeruzsálemi Szent Sír eredeti sziklarétegét

 

Az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem szakemberei feltárták a jeruzsálemi Szent Sír belsejét, és valószínűleg megtalálták a sziklasír eredeti rétegét, ahova a hagyomány szerint kereszthalála után Jézust eltemették.

 

 

Ahogyan arról beszámoltunk, a Jézus sírjaként tisztelt szentély felújítása keretében évszázadok óta először nyitották fel a Szent Sírt. A sírhelyet, ahová a hagyomány szerint Jézus Krisztust eltemették, egy 1555-ből vagy még régebbről származó márványlap fedte, amit elmozdítottak.

 

A tudósok egy réteg törmeléket találtak a sír belsejében, alatta pedig egy újabb márványlapot egy vésett kereszttel, mely valószínűleg a keresztes háborúk idejéből származik. Amikor a legalsó réteget is eltávolították, egy egyszerű, csiszolatlan mészkőlap tűnt elő. A kutatók úgy vélik, ez a sír eredeti sziklarétege, ahol az Úr Jézus három napig feküdt, mielőtt dicsőségesen feltámadt.

 

 

Fredrik Hiebert, a National Geographic Society régésze, aki kizárólagos engedélyt kapott, hogy videofelvételt készítsen a feltárásról, azt mondta: nem tudjuk teljes bizonyossággal, de a látható bizonyítékok alapján úgy tűnik, a Szent Sír pontos helye, melyet a hagyomány megőrzött, nem mozdult el az idők során.

 

 

A Szent Sírt körülvevő 18. században épült szentély déli falán egy kis ablak van, amelyen keresztül látható a barlang fala. A kutatók megerősítették e belső mészkőfal, valamint a Szent Sírt körbevevő mészkőbarlang eredetiségét.

 

 

A szent hely tisztelete legalább 325-ig nyúlik vissza, amikor Szent Ilona, a régészek védőszentje, felkutatta Jézus keresztre feszítésének és a feltámadásának helyszínét. Az ott élők irányították őt el egy pogány templomhoz, melyet még Hadrianus római császár (76–138) építtetett kétszáz évvel korábban oda azért, hogy elrettentse a hívőket a hely tiszteletétől. Vercelli Szent Euszebiosz (283–371) szerint a római szentélyt lebontották, és alatta megtalálták a sziklába vájt sírt. Nagy Konstantin megbízást adott, hogy építsenek templomot a helyen. 1009-ben Al-Hakim bi-Amr Allah kalifa (996–1021) elrendelte a templom teljes megsemmisítését. Miután a Fátimida-dinasztia és a Bizánci Birodalom megegyezést kötött, a templomot újjáépítették 1028-ban.

 

A sír mostani felújítása része a Szent Sír-bazilikában folyó nagyobb helyreállítási munkálatnak. A Szent Sírt a szakemberek ismét lezárták, és valószínűleg ismét évszázadokig nem nyitják majd fel.
 

Forrás és fotó: uCatholic.com

Magyar Kurír

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás