Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
19 látogató

Látogatások

- ma: 119
- tegnap: 142
2017.01.21. 16:25 beckerj
Hozzászólások: 3

Tragédia az A4-es autópályán - 16 halott

Tragédia az A4-es autópályán - 16 halott

Egy franciaországi sítáborból tartott hazafelé a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium csoportja, amikor péntek éjjel Verona közelében betonoszlopnak csapódott és kigyulladt a buszuk. A buszon jelenlegi, illetve korábbi diákok, tanárok és egy család is utazott. Tizenhatan meghaltak, egy testnevelő tanár sok tanulót kimentett a már égő buszból. Szemtanúk szerint az autóbusz egyik kerekével lehetett gond.

16-an meghaltak egy magyar középiskolás diákokat szállító autóbusz olaszországi balesetében, amely péntek éjjel történt Verona közelében. Egy utast mesterséges kómában tartanak, két utas állapota súlyos-válságos, rajtuk kívül 10 súlyos és 13 könnyű sérült van kórházban – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium csoportja egy franciaországi sítáborból tartott hazafelé, amikor éjfél előtt néhány perccel egy autópálya-csomópontnál a busz a szalagkorlátnak ütközött, majd hosszas csúszás után egy hídpillérnek csapódott. Tűz ütött ki, ami gyorsan terjedt, a füst pillanatok alatt betöltötte az utasteret. A miniszter megerősítette, hogyaz olasz rendőrök nem találtak féknyomot. 

A veronai államügyészség gondatlanságból elkövetett, több ember halálával járó közúti baleset okozása miatt ismeretlenek ellen nyomozást indított. Azt próbálják tisztázni, ki felelős a tragédiáért. Találkozni akarnak az áldozatok rokonaival is.

 

Nem tudták elhagyni a buszt

A veronai közlekedési rendőrség parancsnoka, Girolamo Lacquaniti szombat reggel azt mondta, a tűzoltók 16 súlyosan megégett holttestet emeltek ki a roncsok közül. Ez azt jelenti, hogy az áldozatok mindegyike azok közül került ki, akik nem tudtak gyorsan kimenekülni az ütközés után azonnal kigyulladt buszból.

„A buszon hátul ülők az ablakokat kitörve, sikolyok között, teljes pánikban jutottak ki a járműből" – mondta Timaffy Judit milánói magyar főkonzul. – Sokan közülük aludtak, és az ütközéstől ébredtek fel. Többüket egy testnevelő tanár mentette meg, aki többször visszament a buszba, hogy újabb diákokat hozzon ki.Őt súlyos égési sérülésekkel vitték kórházba" – közölte a főkonzul.

Az autóbusz teljesen kiégett, a mentésben részt vevők hatalmas tragédiáról beszéltek. Az Ansa hírügynökségnek egy szemtanú olyan szörnyű látványról számolt be, amelyet soha nem fog elfelejteni.

Gond lehetett az egyik kerékkel

A rendőrség tudomása szerint más jármű nem volt érintett a balesetben, és egyelőre vizsgálják, miért szaladt le a busz az autópályáról. Az olasz állami RAI rádió szerintegy szlovén kamionsofőr, aki a busz mögött haladt, valamilyen problémát látott az egyik keréknél.Ezt próbálta jelezni is a sofőrnek, aki azonban nem tudott elég gyorsan reagálni. A szlovén kamionos a helyszínen segített a mentésben is.

 

Teljesen kiégett a busz

Forrás: AFP/Handout

Az Ansa hírügynökség is arról ír, hogy egy kamionsofőr nagyjából harminc kilométerrel a baleset helyszíne előtt látott egy buszt, amelynek nem volt rendben az egyik kereke. Egyelőre azonban nem erősítették meg ezt a verziót, a baleset körülményeit még vizsgálják, és sokat segíthetnek az autópálya kamerái is.

Nagyobb volt a létszám

Az utaslistán 54 utas és 2 sofőr szerepelt, dea beszámolók szerint ennél többen ültek a buszon.Vizsgálat fogja tisztázni, hogy mennyien voltak a járművön – közölte Szijjártó Péter.

Tóth Gábor, a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium igazgatója azt mondta, hogy az iskola 36 diákja mellett volt tanulók, 3 tanár, valamint egyikük családja utazott a buszon. Megerősítette, hogy a hivatalos utaslista szerint 54-en voltak a buszon.

Fekete zászló lobog a Szinyei Merse Pál Gimnázium falán, a főváros VI. kerületében

Forrás: MTI/Marjai János

Az számára is rejtély, miért vezette – az egyik olasz hírügynökség értesülése szerint – a járművet francia sofőr, mivel Magyarországról két magyar sofőrrel indult a túra - mondta. Hozzátette, hogyaz iskola évek óta ugyanarra a helyre szervezi a sítáborokat. A gimnázium honlapján lévő, egy korábbi beszámoló alapján ez a délkelet-franciaországi Puy St. Vincent lehet.

A mentőszolgálat szakemberei is a helyszínre utaznak

Az olasz Ansa hírügynökség szerint a legsúlyosabb sérülteket a Borgo Trento és Borgo Roma kórházakba szállították, a kevésbé súlyosakat a San Bonifacio kórházba. Szijjártó Péter azt mondta, 12-en jól vannak, őket először egy rendőrségi ingatlanban, majd egy dél-veronai szállodában helyezték el, pszichológus foglalkozik velük. Várhatóan ide költöztetik majd az érkező szülőket is.

A magyar kormány állja majd a szülők kiutazását, ottani tartózkodási költségeiket, ahogy a hazatérést és a holttestek hazaszállítását is. Vasárnap kezdődik a holttestek azonosítása.

Az Országos Mentőszolgálat szakembereirepülővel, és négy jól felszerelt mentőautóval indultak el Budapestről szombaton a veronai buszbaleset sérültjeihez - közölte Győrfi Pál, a mentőszolgálat kommunikációs vezetője. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár utasítása szerint a helyszínen, Veronában és Budapesten is felállítanak egy mentésirányítási központot. A budapesti központ feladata az lesz, hogy megszervezze a hazahozott sérültek kórházi elhelyezését.

Eddig már négy budapesti kórház jelezte, hogy teljes kapacitással várják a buszbaleset sérült túlélőit.

A konzulátus ad információt

A hozzátartozók ezen az ügyeleti számon érdeklődhetnek a konzulátusnál a diákok állapotáról és az újabb fejleményekről:

0039/339-62-19-517                                  Forrás: Origó

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

A tragédiáról készült videó felvétel:               https://www.youtube.com/watch?v=u0vv4Nb_sdg    0:41

További hírek:

 http://www.hirado.hu/2017/01/22/tragikus-buszbaleset-veronanal-a-konnyebb-serultek-hamarosan-hazautazhatnak/

 http://index.hu/belfold/2017/01/30/mindenkit_azonositottak_a_veronai_buszbaleset_aldozatai_es_serultjei_kozul/

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#3    2017.01.26.   06:55:08   Kriszta

2017. január 25. szerda 12:44
Ferenc pápa részvéttáviratot küldött
MTI
Ferenc pápa együttérzését fejezte ki az olaszországi Verona közelében péntek éjszaka történt baleset minden érintettjének, az áldozatok családtagjainak és a sérülteknek. A részvéttáviratot a pápa nevében Pietro Parolin bíboros-államtitkár juttatta el Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érseknek.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott távirat szerint Ferenc pápa „mély fájdalommal értesült az olaszországi Verona közelében történt buszbalesetről”, melyben a Szinyei Merse Pál Gimnázium 16 diákja életét vesztette, illetve többen súlyos sérüléseket szenvedtek, és „a tragédia minden érintettjét biztosítja imádságos együttérzéséről”.

A pápa „az elhunytakat a mindenható Isten irgalmas szeretetére bízva imádkozik azért, hogy a családtagok és barátok vigasztalást találjanak gyászukban, és erőt tudjanak meríteni az Úr kegyelméből”. Ferenc pápa imádkozik a sérültekért is, és mindazokért, akiket érintett a tragédia, hogy gyógyulást és vigaszt leljenek a szomorúság idején.

A pápa a Szinyei Merse Pál Gimnázium egész közösségére és valamennyi gyászolóra a béke és erő isteni áldását kéri – olvasható a közleményben.
#2    2017.01.25.   15:07:59   Kriszta

2017.01.24. 17:52
Levélben vesz búcsút a veronai tragédiában elhunyt lányától László

A Facebookon búcsúzik a veronai busz-balesetben elhunyt lányától, Flórától, Krizsány László nemzetközi sakknagymester. A gyászoló édesapa ugyanitt köszöni meg a rengeteg részvétnyilvánítást, valamit azt, hogy barátai, ismerősei, és egy egész ország osztoznak fájdalmában. Arról ír, talán icipici könnyebbséget jelent, ha leír, felidéz egy emlékképet. A szívszorító posztot a megszületése pillanata óta osztják a gyászolók: nem túlzás azt írni, mindenki együttérez az édesapával, és természetesen minden érintettel.

László 15 éves lánya, Flóra is életét vesztette a péntek éjszaka Olaszországban történt busz-balesetben. A gyászoló édesapa sorait nem lehet könnyek nélkül végigolvasni, az pedig, ahogy köszönetet mond a barátoknak, orvosoknak, rendőröknek, emberi nagyságról tesz tanúbizonyságot. Levelét változtatás nélkül közüljük, és ezúton fejezzük ki részvétünket.


"Kedves Barátaim! Köszönöm mind a privátban mind a közösségi oldalon küldött részvétnyilvánításaitokat. Nincs erőnk mindenkinek válaszolni, csak egy levelet vagyok képes megírni. Nem szoktam írni, posztolni, like-olni. Nagyon fáj, és azt mondták beszéljek róla, így leírok emlékképeket.

Flóra minden bizonnyal nem szenvedett, már a becsapódáskor életét vesztette. Szombat reggel 7.00-kor keltem, és bekapcsoltam a tv-t. 8.50-kor már útban voltunk Flóra Bátyjával Olaszország felé. Nem tudom, hogyan értünk oda, én vezettem, de semmire nem emlékszem az útról, nincsenek képek. 15.42 – kor Verona Süd lehajtójánál már várt egy rendőrautó. Rendőrőrs, krízis központ. 16.50-kor elkísértek egy külön helységbe. Leültettek egy székbe. Rajtam kívül mindenki állt. Körbevettek. Csend. Tudtam mi következik. A rendőrparancsnok halkan beszélni kezdett. Tolmács fordított. Flórát nem találták meg, fennmaradt örökre a buszon, elment egy másik világba. Miután nem tudják azonosítani, kérték működjek közre DNS vizsgálatban. Ezután már elmosódnak az időpontok. Labor. DNS levétel. Kinyitottam a számat. Próbáltam könnyeimet elvezetni, hogy ne folyjék bele a számba. Később az egyenruhások kivittek a helyszínre. Lezárták a felüljárót és az autópálya egy sávját. A rendőrök terítőn gyertyákat gyújtottak, virágokat helyeztek el. Díszőrség mellet búcsúztunk gyerekeinktől. Utolsó képével búcsúzom. Ha van valakid az életben, akit szeretsz, öleld át, és ne feledd el ezt a pillanatot. Nem tudod, hogy holnap mit mér rád a sors.
Támogatásotok, együttérzésetek valóban jól esik. Köszönet a Konzulátusnak, a tolmácsoknak, orvosoknak, a rendőröknek, az itthoni fogadtatásnak, az ismeretleneknek. Ennyi szeretet, segítséget, sosem kaptam. Azt hiszem, ezt Flóra küldi nekem rajtatok keresztül. Nagyon hiányzol kicsim. Apa, Anya, Dávid, Dani, Andi, Benedek sosem felejt el. Remélem békére leltél"

Az édesapát a Blikk elérte telefonon, aki csak annyit mondott: bejegyzéséhez semmit nem tud hozzátenni, csupán azt, hogy méltó módon emlékezzenek meg Flóráról.
Módosítva: 2017.01.25.   19:54:57-kor Kriszta által
#1    2017.01.21.   20:26:24   Kriszta
Végtelenül jóságos, irgalmas Úristen!
Töröld el ebben a szörnyű busz balesetben meghalt diákok minden bűnét és vétkét.
Tekints esdeklő könyörgésünkre szent Fiad Jézus Krisztus egyetlen és elegendő áldozata miatt. Add meg nekik és nekünk is a bűneink bocsánatát. Szent Lelked ereje által, vezess bennünket az igazak útján, hogy kegyelmed segítségével elérjük az élet teljességét és viszontláthassuk azokat, akikről ma szeretettel, hálával és megbocsátással emlékezünk meg.
Ámen