Tiszta Forrás
2022. május 28.   
Névnap: Emil, Csanád

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

VIRGINIS MARIAE, PATRONAE HUNGARIAE, ORA PRO NOBIS! ~ ~ ♡ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ○ ○ ○ Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk! ○ ○ ○ Éhínségtől, járványtól, tűzvésztől és háborútól ments meg, Uram, minket! ○ ○ ○

Jelen van

0 felhasználó
27 látogató

Látogatások

- ma: 97
- tegnap: 212
2017.01.31. 08:15 JóB
Hozzászólások: 0

Imádság a veronai buszbaleset áldozataiért

Imádság a veronai buszbaleset áldozataiért

A terézvárosi Szent Család-templom plébánosa, Udvardy Tamás január 30-ára közös ökumenikus imádságra hívott mindenkit, hogy Isten vigasztaló segítségét kérjék a plébánia területén lévő Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit ért buszbaleset valamennyi érintettje számára.

 

 

 

 

Cserháti Ferenc esztergom-budapesti segédpüspök Erdő Péter bíborost és a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, Fabinyi Tamás püspök az Evangélikus Egyházat, Pataki András Dávid fasori gyülekezeti lelkész a Református Egyházat képviselte a liturgián. Az imádságon részt vett Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere, a terézvárosi önkormányzat képviselői és Horváth Zoltán terézvárosi esperes-plébános, Kovács Zoltán prímási irodaigazgató is.

 

 

A szertartás elején a megjelentek egyperces néma csenddel emlékeztek arra a januári napra, amikor a franciaországi síelésből hazafelé tartó diákok tragikus buszbalesetet szenvedtek Verona közelében. Tizenhatan – diákok és felnőttek – életüket vesztették. Értük és a túlélőkért, a még kórházban ápolt vagy már hazatért sérültekért és hozzátartozóikért imádkoztak a Szent Család-templomban tartott liturgián.


Udvardy Tamás plébános arra kérte az egybegyűlteket, hogy az elhunytakért, a testi-lelki sérültek gyógyulásáért, a családtagokért és a barátokért imádkozzák el a Jézus által tanított imádságot, a miatyánkot.

Az evangéliumi szakasz felolvasása után Cserháti Ferenc püspök szólt a jelenlévőkhöz. Beszédében hangsúlyozta, hogy az ember isteni természetéhez tartozik a szeretet, az irgalom és az együttérzés, amelynek számtalan alkalommal lehettünk tanúi az elmúlt napokban. A szörnyű tragédia kimondhatatlan fájdalmat okozott a szülőknek, a tanároknak, a hozzátartozóknak, a barátoknak. De sírt az egész nemzet, és a hír világszerte sokakat könnyekre indított. Együttérzését fejezte ki Ferenc pápa, a püspöki kar elnöke, állami vezetők, nagykövetek. Most együtt emlékezünk az elhunytakra, imádkozunk a tragédia minden szenvedő érintettjéért, és kinyilváníthatjuk az irántuk érzett szeretetünket – mondta Cserháti Ferenc püspök, majd így folytatta: Imádkozzunk a gyógyulásért, a vigaszért. 


A gyász idején fordítsuk figyelmünket az isteni szeretet felé. Mi, emberek néma csenddel, egy öleléssel biztosíthatjuk együttérzésünkről a tragédia átélőit, a szenvedőket. A legtöbben most feltekintünk a keresztre, és azt kérdezzük: miért a szenvedés? Miért a halál? Miért a temérdek fájdalom? Nem tudom a választ – mondta Cserháti Ferenc püspök. – De fel tudok tekinteni a keresztre, Krisztus keresztjére, a szeretet legbeszédesebb jelére. Isten irántunk érzett határtalan szeretete leginkább a kereszten mutatkozott meg. A kereszt az örök életre mutat. Jézus, amikor az egyetlen fiát temetni készülő özveggyel találkozott, mélységesen együtt érzett vele, és a gyermeket visszaadta édesanyjának. Amikor hírül vette barátja, Lázár halálát, maga is sírva fakadt. Szeretett gyászoló testvérek! Isten a szeretetre figyelmeztet bennünket. A szeretet nem csupán Isten lényege, hanem vigasz is lehet számunkra – zárta imádságát Cserháti Ferenc püspök.

 

Fabinyi Tamás püspök képzeletben felidézte a busztragédia előtti napok eseményeit. Az önfeledt síelést, azok büszkeségét, akik a fekete pályán is lesiklottak. Hazainduláskor a diákok és a tanárok egyaránt boldogan szálltak be a buszba. Talán többen is SMS-t küldtek a családtagjaiknak, amelyben megírták, hogy azonnal jelentkeznek, amint átlépték a magyar határt. Sokan bizonyára aludtak, egy édesanya pedig meghatottan nézte a lányát, akit elnyomott az álom. Aztán egyetlen pillanat alatt minden megváltozott. Életek törtek össze, remények vesztek oda, családok omlottak össze, és az öröm, a büszkeség helyén nem maradt más, csak a mélységes fájdalom, a sírás, a gyász. Az a tűz túl van minden képzeleten. Istenünk! Mi nem láttuk azt a rémületet, mi nem hallottuk a sikolyokat, de abban bízunk, hogy Te láttad, hallottad, ami ott történt. Nem eltűrted vagy megengedted a szenvedést, hanem magad is ott perzselődtél a lángokban. Fogadd magadhoz kegyelmesen azokat, akik ott lelték halálukat! Tartsd szorosan karjaidban a gyászolókat, és gyógyítsd a sérülteket! Segíts minket abban, hogy vigasztalni tudjuk egymást! Cselekedjünk jót, amíg időnk engedi!

 

Köszönjük sokak támogatását, együttérzését. Köszönjük, hogy annyian igyekeztek segítséget nyújtani a tragédia helyszínén. Kérünk téged, segítsd az orvosokat, az ápolókat, segíts mindannyiunkat, mert hisszük a bűnök bocsánatát, a test feltámadását és az örök életet – fejezte be beszédét Fabinyi Tamás.


Az imádságok között irodalmi alkotások, Szent Ágoston elmélkedése, Teréz anya szeretetről szóló himnusza hangzott el, és zenei darabokat adott elő a Szent Család-plébánia zenekara, valamint a Szinyei Merse Pál Gimnázium szülőkből és diákokból álló énekkara.

Fotó: Merényi Zita

Bókay László/Magyar Kurír

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás