Tiszta Forrás
2023. november 28.   
Névnap: Stefánia, Jakab

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
16 látogató

Látogatások

- ma: 121
- tegnap: 142
2017.02.28. 10:30 JóB
Hozzászólások: 0

Globális etika? - hol a határ?

Globális etika? - hol a határ?

A szerkesztő előszava:

ad 1. Kafka regényeinek legsötétebb lapjai, vagy Dürrenmatt drámáinak abszurd világa jut egy normális ember eszébe. Az 1789-es „nagy francia forradalom” vértől csöpögő guillotinjait idézi ez az eszement, abnormális gondolkodásmód. Az emberi élet védelmét büntetni rendelik, a gyilkosok a törvény kedvezményezettjei. A Francois Villon korabeli sötét, züllött korszakra emlékeztető ámokfutás tanúi lehetünk. Mintha a bolondokháza betegei játszanának egy abszurd színjátékot.

ad 2. Vajon mire gondolnak most az igazhitű, egyszerű argentin katolikusok?  Mi történik Argentína, és a világ katolikus egyházában? Meddig tűri Isten, hogy szembeköpjék a teremtett világ rendjét, gyalázzák a műveit?

 

„Bocsáss meg nekik Uram, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek?” Mert ha tudnák, zsákruhát öltenének, hamut szórnának a fejükre, és úgy könyörögnének Isten irgalmáért! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1. Franciaországban megszavazták az abortuszellenes weboldalakat büntető törvényt

2017. február 22. szerda 18:31

A francia parlament elfogadta azt a sokat vitatott törvényt, amely büntetéssel sújtja az abortuszellenes weboldalakat. A büntetés akár két év börtönt és 30 ezer eurós pénzbírságot is jelenthet.


A Manif pour tous életvédő szervezet tüntetése Párizsban

A február 16-án a francia parlamentben elfogadott törvény az internetes oldalakra is kiterjeszti az abortusz akadályozásának tilalmát. Hetekig tartott a szenátus és a nemzetgyűlés vitája, amely során végül az utóbbi véleménye győzött.

Az új törvény értelmében maximum két év börtönnel és 30 ezer eurós pénzbírsággal sújtható az, akiről úgy ítélik meg, hogy felelős olyan kijelentések vagy javaslatok terjesztéséért, amelyek lebeszélő célzattal szándékosan félrevezető tájékoztatást adnak az önként vállalt terhességmegszakítás jellemzőiről, következményeiről. A szocialista többség mellett a centristák egy része is a törvény mellett szavazott.

Laurence Rossignol szocialista családügyi miniszter szerint csak azokat az internetes oldalakat büntetik, amelyek semlegesnek mutatják magukat, elhallgatva azt, hogy abortuszellenesek. „A harcos abortuszellenesek továbbra is szabadon kifejthetik véleményüket az abortusszal szemben, azzal a feltétellel, hogy őszintén megvallják, kik ők, mit tesznek és mit akarnak” – mondta.

Az ellenzék – amely szerint ezzel valóságos cenzúrát vezet be a kormány – azt ígéri, megtámadja a törvényt az alkotmánybíróságon. Számos francia életvédő szervezet tiltakozik a törvény ellen, amely véleményük szerint súlyosan megsérti a szólásszabadságot.

Forrás és fotó: Avvenire.it       Magyar Kurír

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

2. Buenos Aires érseke tiltakozik az argentin cserkészszövetség új nevelési tervei miatt

2017. február 22. szerda 11:41

A cserkészek közgyűlésén bemutatott nevelési terv módosítását célzó javaslat miatt levelet küldött Mario Poli bíboros, Buenos Aires érseke az argentin püspöki konferenciának február 20-án. Az érsek elfogadhatatlannak tartja, hogy a javaslatban teret kap a genderideológia és az abortuszhoz való jog.


A fiúcserkészek utolsó közgyűlésén bemutatott javaslat szerint a családot nem egy férfi és egy nő, hanem személyek közötti egység alkotja, ami minden határon túlmegy – írja a bíboros. „Hónapokkal ezelőtt figyelmeztettem őket, hogy ne feszítsék túl a húrt, mert elszakadhat, és most úgy gondolom, hogy el is szakadt, és nincs visszaút.” Az Aica katolikus hírügynökség által közzétett dokumentumban Poli bíboros emlékeztetett arra, hogy már 1996 óta, amikor elfogadták az eredeti nevelési tervet, a cserkészszövetség egyes vezetői hajlottak arra, hogy átvegyék az állam által kidolgozott nevelési terveket a szexuális nevelés témakörében. Ez azonban szemben áll a szeretetre nevelés programjával. A nevelési terv módosításának támogatása, vagyis az azonos neműek közötti házasság elfogadása nyilvánvalóan a genderideológia és az abortuszhoz való jog alapelveinek elfogadását foglalja magában – figyelmeztetett Buenos Aires bíboros érseke.

A cserkészek nevelési tervének módosítását novemberben hagyta jóvá a szervezet közgyűlése. Az argentin cserkészszövetség 1912-ben jött létre. 1937-ben Santiago Copello bíboros kezdeményezésére alakult meg az argentin katolikus cserkészegyesület. 1996-ban a két szervezet egyesült, és jelenlegi tagjainak száma összesen 75 ezer, 96 százalékuk katolikus. „Nagy kihívással állunk szemben” – fogalmaz Poli bíboros. Annak ellenére, hogy a szervezet tagjainak nagy többsége katolikus, egyes vezetőik mégis a módosítások elfogadására szavaztak, ami hatással lehet a cserkészszövetség sok tagjára. „Ezért óvatosnak kell lenni, mindenekelőtt a plébániai csoportokkal, melyek a legnagyobb számban vannak.” Az argentin püspökök következő plenáris ülésén Poli bíboros szerint bemutatnak majd egy tervezetet egy föderáció létrehozására.

„Határozottan tagadjuk, hogy a szervezetünk megszakította volna a köteléket a Katolikus Egyházzal” – reagált az argentin cserkészszervezet a bíboros levelére. „Annak ellenére, hogy a múlt év végén módosították a nevelési terv szövegét, a mozgalomnak tiszteletben kell tartania minden vallást, amely jelen van a szervezetben. E vallásoknak lehetőségük van saját nevelési elképzeléseikhez igazítani a nevelési tervet.” A közleményükben még az áll, hogy határozottan tiltakoznak az ellen, hogy a szervezetüket nemzeti szinten abortuszpártinak nevezzék. A cserkészszervezet vezetői megerősítették, hogy az egyházi hatóságokat félreinformálták, és nyitottak a folyamatos és építő párbeszédre azokkal az intézményekkel, amelyek támogatják munkájukat.

Forrás: Vatikáni Rádió    Fotó: News.va     Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás