Tiszta Forrás
2021. április 17.   
Névnap: Rudolf, Izidóra

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

OLVASMÁNY: 2021-04-17 ~ ~ ~ ~ Azokban a napokban, amikor a tanítványok száma már megnövekedett, zúgolódás támadt a görögök közt a zsidók ellen, hogy a mindennapi alamizsnaosztáskor az ő özvegyeiket háttérbe szorítják. ~ ~ Ezért a Tizenkettő összehívta a tanítványokat, és így szóltak hozzájuk: ˝Nem volna rendjén, hogy elhanyagoljuk Isten igéjét, s az asztal szolgálatát lássuk el. Szemeljetek hát ki magatok közül, testvérek, hét jó hírben álló, Lélekkel eltelt bölcs férfit, akiket megbízhatunk ezzel a feladattal. Mi pedig majd az imádságnak és az ige szolgálatának szenteljük magunkat.˝~ ~ Tetszett a javaslat az egész közösségnek, és kiválasztották Istvánt, ezt a hittel és Szentlélekkel eltelt férfit, aztán Fülöpöt és Prohóruszt, Nikánort és Timont, Parmenászt és Miklóst, az antióchiai prozelitát. Az apostolok elé állították őket, azok pedig imádkoztak felettük, és rájuk tették kezüket.~ ~ És az Isten igéje tovább terjedt, úgyhogy a tanítványok száma igen megnőtt Jeruzsálemben. Még a papok közül is tömegesen hódoltak meg a hitnek. (ApCsel 6,1-7) ~ ~ ~ ~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 239
- tegnap: 525
2017.04.07. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Terror támadás Stockholm belvárosában

Terror támadás Stockholm belvárosában

 

Teherautóval gázoltak a járókelők közé Stockholm egyik belvárosi sétálóutcáján. A miniszterelnök és a rendőrség szerint terrortámadás történt.

 • Egy stockholmi, az autóforgalom elől elzárt bevásárlóutcán az ott sétáló emberek közé hajtott egy ismeretlen egy sörfőzde ellopott teherautójával.
 • A rendőrség szerint hárman meghaltak, nyolcan megsérültek.
 • A svéd miniszterelnök szerint az országot megtámadták, minden jel szerint terrortámadás történt.
 • A svéd főváros belvárosát teljesen lezárták, leállították a metróközlekedést és kiürítették a főpályaudvart.
 • Sajtóhírek szerint a város egy másik pontján lövöldözés volt.
 • Magyar áldozatokról nincs hír.
 • További részletek itt.

A támadás a svéd főváros Drottinggatan nevű sétálóutcáján történt 15 óra körül. A teherautó behajtott a mindig rendkívül forgalmas utcára, elgázolta az útjába kerülő járókelőket, majd az Åhlens City nevű bevásárlóközpont oldalának ütközött és kigyulladt. A rendőrség szerint a halálos áldozatok száma három, nyolcan megsérültek.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint minden jel szerint terrorakció történt. A rendőrség is így kezeli az esetet.

A kormányfő korábban azt is mondta, hogy egy embert őrizetbe vettek – az elfogásról képek és videók is készültek –, a rendőrség azonban később azt közölte, hogy annak a támadáshoz nem volt köze.

  

Feltételezett elkövetö

A külügyi tárca szóvivője, Menczer Tamás szerint magyar áldozatokról nincs hír. Mind mondta, a stockholmi magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a svéd rendőrséggel, arra kérve, hogy ha mégis tudomást szereznek érintett magyarokról, azonnal tájékoztassák őket.

©

Arról egyelőre nincs információ, hogy mi történt a teherautó sofőrjével. A támadást egy lopott sörszállítóval követték el. Az Aftonbladetnek sikerült beszélnie a teherautót üzemeltető cég, a Spendrups sörfőzde szóvivőjével. Elmondása szerint a járművet éppen rakodták, amikor valaki a vezetőfülkébe ugrott, és elhajtott. A teherautó eredeti sofőrje nem sérült meg, de sokkot kapott.

 

A svéd SVT információja szerint lövések is dördültek a környéken – ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg –, egyes hírek szerint a metróban. A metróközlekedést felfüggesztették a városban. A hatóságok arra szólították fel a fővárosban tartózkodókat, hogy kerüljék el a városközpontot. Lezárták a város központi pályaudvarát is.

A helyi média egy másik lövöldözésről is ír, amely húszpercnyire történt a belvárostól.

A rendőrség teljesen lezárta a környéket.

Stockholmban tartózkodó olvasónk, Dóra egy üzleti megbeszélésen vett részt egy utcányira a Drottinggatantól, amikor a támadás történt. Az irodaházat, amelyben a találkozót tartották, teljesen lezárták, a bent lévőket az irodákba parancsolták, és meghagyták nekik, hogy maradjanak távol az ablakoktól. Elmondása szerint a környék többi épületéből, üzletéből sem engedik ki azokat, akik a gázolás idején bent tartózkodtak.

Hosszú Katinka csütörtökön érkezett Stockholmba a szombattól keddig tartó Swim Open elnevezésű nemzetközi úszóversenyre. A szállodájában volt a terrortámadás idején. A háromszoros olimpiai bajnok Facebook-oldalán részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, barátainak.

 
 
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szolidaritásáról biztosította Svédország polgárait a Stockholmban pénteken történt tömeges gázolás. Juncker nyilatkozata szerint pénteken Európa legélénkebb és legszínesebb városát érte támadás. "Bármely tagország ellen elkövetett támadás mindannyiunk ellen intézett támadást jelent" – fogalmazott.

Orbán Viktor a miniszterelnöknek, Áder János köztársasági elnök pedig  XVI. Károly Gusztáv svéd királynak küldött részvéttáviratot.

Március 22-én Londonban hasonló módszerrel követett el támadást egy iszlám hitre tért brit születésű férfi, az 52 éves Khalid Masood. Tavaly december 19-én Berlinben, július 14-én pedig Nizzában is hasonló terrorcselekmény történt.

 

****************************************************************************************************

Elfogták a stockholmi merénylőt

2017-04-07T134921Z 508237394 RC1B54F62CF0 RTRMADP 3 SWEDEN-ATTAC
2017.04.07. 15:14 Módosítva: 2017-04-08 10:30:05
 
 
 

Fontosabb részletek:

 • A svéd rendőrök elfogták azt a férfit, aki péntek délután teherautóval a tömegbe hajtott Stockholm belvárosában. 
 • A 39 éves férfi Üzbegisztánból származik, és szimpatizált az Iszlám Állammal.
 • Elfogtak egy másik embert is, akinek szintén köze lehet a merénylethez.
 • A rendőrség esti közlése szerint 4 halott és 15 sérült van. 
 • A teherautót rakodás közben rabolta el a merénylő. A sofőrt nem vitte magával.
 • Nem megerősített hírek szerint robbanóanyagot is tettek a teherautóba.
 • Svédország szigorítja a határellenőrzést.

Két embert vettek őrizetbe a pénteki teherautós támadással összefüggésben Stockholm északi részén. Egyikük vezette a belvárosban tömegbe gázoló teherautót. Személyleírása egyezik azzal a kapucnis férfival, akiről korábban kiadtak egy képet. 

Őt Stockholm Märsta nevű elővárosában tartóztatták le pénteken. Bevallotta a rendőröknek, hogy ő követte el a merényletet. Kisebb sebesülései voltak, valamint egy törött szemüveget és egy símaszkot találtak nála. Korábban több szemtanú is úgy emlékezett, hogy a teherautót vezető alakon símaszk volt.

Az Aftonbladet úgy tudja: egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi az illető, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el.  A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van. A férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak. A gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

Később az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában is letartóztattak egy férfit. Ő kapcsolatban áll a merénylővel. Lars Bystrom rendőrségi szóvivő azt mondta: lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók a merénylővel, de ezt még nem tudják.  

Az SVT közszolgálati televízió rendőrségi forrásokból úgy tudja: egy robbanóanyagokat tartalmazó táskát is találtak a teherautóban. A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt.

Egy teherautó Stockholm egyik utcáján gázolt halálra járókelőket nem sokkal délután 3 óra előtt, a Drottninggatanon, majd egy bevásárlóközpont bejáratába rohant. Az Aftonbladet szerint már négyre emelkedett az áldozatok száma, egy sérült a kórházba szállítás után halt meg. A sérültek száma tizenötre emelkedett, közülük kilenc ember állapota súlyos.

A támadás miatt a belvárosban pánik tört ki, a környék fölött helikopter körözött. Egy szemtanú szerint olyan volt, mintha bomba robbant volna. A becsapódás után lángok csaptak fel.

Az Aftonbladetnek sikerült elérni a teherautót üzemeltető Spendrups cég vezetőjét. Ő azt mondta: a teherautót éppen rakodták, amikor valaki beugrott a vezetőfülkébe és elhajtott. A sofőr megsérült és sokkot kapott, a rendőrség kihallgatta.

Egy szirénázó rendőrautó hajtott végig a városon, ahonnan hangosbeszélőn terrorcselekményre figyelmeztették az embereket. A svéd miniszterelnök szerint is terrortámadás történt. Stefan Löfven azt mondta:

Megtámadták Svédországot. Minden terrorcselekményre utal.

A miniszterelnök bejelentette, hogy azonnali hatállyal megerősítik a határellenőrzéseket.

A kormányfő Göteborgban volt, de sietett vissza Stockholmba. Megdöbbenését fejezte ki a svéd királyi család a Stockholmban pénteken elkövetett tömeges gázolás miatt.

A terrorfenyegetettség szintjét nem emelték, továbbra is hármas szinten marad, ami „nagyon magas kockázatot" jelent. A stockholmi pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat. Késő estig leállították a metrót, bezártak a kormányhivatalok, a mozik, a színházak, megerősítették a parlament védelmét. Az utcákon gépkarabélyokkal felfegyverzett rendőrök járőröznek. A rendőrség mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon és ne menjen a belvárosba.

Este rengetegen indultak gyalog haza, miután nem járt a tömegközlekedés. A városházát megnyitották azok előtt, akik esetleg az intézkedések miatt ideiglenesen nem tudnak hazajutni.

A svéd támadás miatt több szomszédos országban is fokozták a biztonsági intézkedéseket. Finnországban a rendőrség növelte a járőrök számát Helsinkiben. Norvégia nagyobb városaiban és Oslo repülőterén a rendőrök a további értesítésig fegyvert viselnek. Lezárták a Svédország és Dánia közötti híd több sávját is, hogy a rendőrség ellenőrizhesse az áthaladó járműveket.

A Drottninggatan Stockholm egyik leglátogatottabb sétálóutcája, a budapesti Váci utcára hasonlít:

terkepke
 

Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup éppen Stockholmban van. A Blikk azt írja: biztonságban vannak, a támadás idején a szállodában tartózkodtak. A Stockholmban tartózkodók a Facebook Safety Check-jén oszthatják meg ismerőseikkel, hogy biztonságban vannak. 

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök a Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt levelében. " Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

A gázolás mint a terror új fegyvere

Az elmúlt 17 évben jócskán megnőtt az olyan, terrorizmushoz köthető esetek száma, ahol valamilyen járművel hajtottak a tömegbe. Csak idén ez a harmadik ilyen, 2014 óta pedig tizenöt ilyen támadást követtek el, ebből hetet Európában. Utóbbiak közül a halálos áldozatok száma miatt kiemelkedik a tavaly július 14-i nizzai, a december 19-i berlini, és az idén március 22-én elkövetett londoni támadás.  

(A Svenska Dagbladet, az Aftonbladet, a BBC, a Reuters, a Bild, a Local.se és más források alapján) 

Borítókép: Jessica Gow / Reuters.

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás