Tiszta Forrás
2023. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
18 látogató

Látogatások

- ma: 135
- tegnap: 148
2017.04.07. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Terror támadás Stockholm belvárosában

Terror támadás Stockholm belvárosában

 

Teherautóval gázoltak a járókelők közé Stockholm egyik belvárosi sétálóutcáján. A miniszterelnök és a rendőrség szerint terrortámadás történt.

 • Egy stockholmi, az autóforgalom elől elzárt bevásárlóutcán az ott sétáló emberek közé hajtott egy ismeretlen egy sörfőzde ellopott teherautójával.
 • A rendőrség szerint hárman meghaltak, nyolcan megsérültek.
 • A svéd miniszterelnök szerint az országot megtámadták, minden jel szerint terrortámadás történt.
 • A svéd főváros belvárosát teljesen lezárták, leállították a metróközlekedést és kiürítették a főpályaudvart.
 • Sajtóhírek szerint a város egy másik pontján lövöldözés volt.
 • Magyar áldozatokról nincs hír.
 • További részletek itt.

A támadás a svéd főváros Drottinggatan nevű sétálóutcáján történt 15 óra körül. A teherautó behajtott a mindig rendkívül forgalmas utcára, elgázolta az útjába kerülő járókelőket, majd az Åhlens City nevű bevásárlóközpont oldalának ütközött és kigyulladt. A rendőrség szerint a halálos áldozatok száma három, nyolcan megsérültek.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök szerint minden jel szerint terrorakció történt. A rendőrség is így kezeli az esetet.

A kormányfő korábban azt is mondta, hogy egy embert őrizetbe vettek – az elfogásról képek és videók is készültek –, a rendőrség azonban később azt közölte, hogy annak a támadáshoz nem volt köze.

  

Feltételezett elkövetö

A külügyi tárca szóvivője, Menczer Tamás szerint magyar áldozatokról nincs hír. Mind mondta, a stockholmi magyar nagykövetség már felvette a kapcsolatot a svéd rendőrséggel, arra kérve, hogy ha mégis tudomást szereznek érintett magyarokról, azonnal tájékoztassák őket.

©

Arról egyelőre nincs információ, hogy mi történt a teherautó sofőrjével. A támadást egy lopott sörszállítóval követték el. Az Aftonbladetnek sikerült beszélnie a teherautót üzemeltető cég, a Spendrups sörfőzde szóvivőjével. Elmondása szerint a járművet éppen rakodták, amikor valaki a vezetőfülkébe ugrott, és elhajtott. A teherautó eredeti sofőrje nem sérült meg, de sokkot kapott.

 

A svéd SVT információja szerint lövések is dördültek a környéken – ezt a hatóságok egyelőre nem erősítették meg –, egyes hírek szerint a metróban. A metróközlekedést felfüggesztették a városban. A hatóságok arra szólították fel a fővárosban tartózkodókat, hogy kerüljék el a városközpontot. Lezárták a város központi pályaudvarát is.

A helyi média egy másik lövöldözésről is ír, amely húszpercnyire történt a belvárostól.

A rendőrség teljesen lezárta a környéket.

Stockholmban tartózkodó olvasónk, Dóra egy üzleti megbeszélésen vett részt egy utcányira a Drottinggatantól, amikor a támadás történt. Az irodaházat, amelyben a találkozót tartották, teljesen lezárták, a bent lévőket az irodákba parancsolták, és meghagyták nekik, hogy maradjanak távol az ablakoktól. Elmondása szerint a környék többi épületéből, üzletéből sem engedik ki azokat, akik a gázolás idején bent tartózkodtak.

Hosszú Katinka csütörtökön érkezett Stockholmba a szombattól keddig tartó Swim Open elnevezésű nemzetközi úszóversenyre. A szállodájában volt a terrortámadás idején. A háromszoros olimpiai bajnok Facebook-oldalán részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak, barátainak.

 
 
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szolidaritásáról biztosította Svédország polgárait a Stockholmban pénteken történt tömeges gázolás. Juncker nyilatkozata szerint pénteken Európa legélénkebb és legszínesebb városát érte támadás. "Bármely tagország ellen elkövetett támadás mindannyiunk ellen intézett támadást jelent" – fogalmazott.

Orbán Viktor a miniszterelnöknek, Áder János köztársasági elnök pedig  XVI. Károly Gusztáv svéd királynak küldött részvéttáviratot.

Március 22-én Londonban hasonló módszerrel követett el támadást egy iszlám hitre tért brit születésű férfi, az 52 éves Khalid Masood. Tavaly december 19-én Berlinben, július 14-én pedig Nizzában is hasonló terrorcselekmény történt.

 

****************************************************************************************************

Elfogták a stockholmi merénylőt

2017-04-07T134921Z 508237394 RC1B54F62CF0 RTRMADP 3 SWEDEN-ATTAC
2017.04.07. 15:14 Módosítva: 2017-04-08 10:30:05
 
 
 

Fontosabb részletek:

 • A svéd rendőrök elfogták azt a férfit, aki péntek délután teherautóval a tömegbe hajtott Stockholm belvárosában. 
 • A 39 éves férfi Üzbegisztánból származik, és szimpatizált az Iszlám Állammal.
 • Elfogtak egy másik embert is, akinek szintén köze lehet a merénylethez.
 • A rendőrség esti közlése szerint 4 halott és 15 sérült van. 
 • A teherautót rakodás közben rabolta el a merénylő. A sofőrt nem vitte magával.
 • Nem megerősített hírek szerint robbanóanyagot is tettek a teherautóba.
 • Svédország szigorítja a határellenőrzést.

Két embert vettek őrizetbe a pénteki teherautós támadással összefüggésben Stockholm északi részén. Egyikük vezette a belvárosban tömegbe gázoló teherautót. Személyleírása egyezik azzal a kapucnis férfival, akiről korábban kiadtak egy képet. 

Őt Stockholm Märsta nevű elővárosában tartóztatták le pénteken. Bevallotta a rendőröknek, hogy ő követte el a merényletet. Kisebb sebesülései voltak, valamint egy törött szemüveget és egy símaszkot találtak nála. Korábban több szemtanú is úgy emlékezett, hogy a teherautót vezető alakon símaszk volt.

Az Aftonbladet úgy tudja: egy 39 éves, Üzbegisztánból származó férfi az illető, aki vonattal utazott el Stockholm belvárosából az északi fekvésű Märstába, ahol egy rendőrjárőr fogta el.  A férfi lakhelye ugyanakkor a lap szerint a svéd főváros egyik déli elővárosában van. A férfi Facebook-oldalán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit találták, illetve kedvelt egy bejegyzést, amelyen a 2013. áprilisi bostoni maratonon elkövetett robbantás vérben úszó áldozatai voltak láthatóak. A gyanúsított négy gyermek apja, és az építőiparban dolgozik.

Később az észak-stockholmi Hjulsta külvárosában is letartóztattak egy férfit. Ő kapcsolatban áll a merénylővel. Lars Bystrom rendőrségi szóvivő azt mondta: lehetnek mások is, akik kapcsolatban hozhatók a merénylővel, de ezt még nem tudják.  

Az SVT közszolgálati televízió rendőrségi forrásokból úgy tudja: egy robbanóanyagokat tartalmazó táskát is találtak a teherautóban. A Svéd Biztonsági Rendőrség parancsnoka a TV4 televíziónak azt mondta, nem tudja megerősíteni a hírt.

Egy teherautó Stockholm egyik utcáján gázolt halálra járókelőket nem sokkal délután 3 óra előtt, a Drottninggatanon, majd egy bevásárlóközpont bejáratába rohant. Az Aftonbladet szerint már négyre emelkedett az áldozatok száma, egy sérült a kórházba szállítás után halt meg. A sérültek száma tizenötre emelkedett, közülük kilenc ember állapota súlyos.

A támadás miatt a belvárosban pánik tört ki, a környék fölött helikopter körözött. Egy szemtanú szerint olyan volt, mintha bomba robbant volna. A becsapódás után lángok csaptak fel.

Az Aftonbladetnek sikerült elérni a teherautót üzemeltető Spendrups cég vezetőjét. Ő azt mondta: a teherautót éppen rakodták, amikor valaki beugrott a vezetőfülkébe és elhajtott. A sofőr megsérült és sokkot kapott, a rendőrség kihallgatta.

Egy szirénázó rendőrautó hajtott végig a városon, ahonnan hangosbeszélőn terrorcselekményre figyelmeztették az embereket. A svéd miniszterelnök szerint is terrortámadás történt. Stefan Löfven azt mondta:

Megtámadták Svédországot. Minden terrorcselekményre utal.

A miniszterelnök bejelentette, hogy azonnali hatállyal megerősítik a határellenőrzéseket.

A kormányfő Göteborgban volt, de sietett vissza Stockholmba. Megdöbbenését fejezte ki a svéd királyi család a Stockholmban pénteken elkövetett tömeges gázolás miatt.

A terrorfenyegetettség szintjét nem emelték, továbbra is hármas szinten marad, ami „nagyon magas kockázatot" jelent. A stockholmi pályaudvar nem indít és nem fogad vonatokat. Késő estig leállították a metrót, bezártak a kormányhivatalok, a mozik, a színházak, megerősítették a parlament védelmét. Az utcákon gépkarabélyokkal felfegyverzett rendőrök járőröznek. A rendőrség mindenkit arra kért, hogy maradjon otthon és ne menjen a belvárosba.

Este rengetegen indultak gyalog haza, miután nem járt a tömegközlekedés. A városházát megnyitották azok előtt, akik esetleg az intézkedések miatt ideiglenesen nem tudnak hazajutni.

A svéd támadás miatt több szomszédos országban is fokozták a biztonsági intézkedéseket. Finnországban a rendőrség növelte a járőrök számát Helsinkiben. Norvégia nagyobb városaiban és Oslo repülőterén a rendőrök a további értesítésig fegyvert viselnek. Lezárták a Svédország és Dánia közötti híd több sávját is, hogy a rendőrség ellenőrizhesse az áthaladó járműveket.

A Drottninggatan Stockholm egyik leglátogatottabb sétálóutcája, a budapesti Váci utcára hasonlít:

terkepke
 

Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup éppen Stockholmban van. A Blikk azt írja: biztonságban vannak, a támadás idején a szállodában tartózkodtak. A Stockholmban tartózkodók a Facebook Safety Check-jén oszthatják meg ismerőseikkel, hogy biztonságban vannak. 

A magyar emberek nevében is együttérzését fejezte ki a péntek délutáni stockholmi támadás áldozatai családjainak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt Orbán Viktor miniszterelnök a Stefan Löfven svéd kormányfőnek írt levelében. " Biztosíthatom, hogy kormányom továbbra is minden rendelkezésére álló eszközzel támogatni fogja közös küzdelmünket az Európát sújtó terrorista támadásokkal szemben" - írta svéd kollégájának Orbán Viktor.

A gázolás mint a terror új fegyvere

Az elmúlt 17 évben jócskán megnőtt az olyan, terrorizmushoz köthető esetek száma, ahol valamilyen járművel hajtottak a tömegbe. Csak idén ez a harmadik ilyen, 2014 óta pedig tizenöt ilyen támadást követtek el, ebből hetet Európában. Utóbbiak közül a halálos áldozatok száma miatt kiemelkedik a tavaly július 14-i nizzai, a december 19-i berlini, és az idén március 22-én elkövetett londoni támadás.  

(A Svenska Dagbladet, az Aftonbladet, a BBC, a Reuters, a Bild, a Local.se és más források alapján) 

Borítókép: Jessica Gow / Reuters.

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás