Tiszta Forrás
2019. december 08.   
Névnap: Mária, Emőke

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

NAPI OLVASMÁNY: 2019-12-08 ~ ~ ~ ~ Vessző kél majd Jessze törzsökéből, és hajtás sarjad gyökereiből. ~ ~ Rajta nyugszik az Úr lelke: a bölcsesség és az értelem lelke, a tanács és az erősség lelke, a tudásnak és az Úr félelmének lelke; és kedve telik az Úr félelmében. ~ ~ Nem aszerint ítél majd, amit a szem lát, és nem aszerint dönt, amit a fül hall, hanem igazságosan ítéli majd a gyengéket, és méltányosan dönt a föld szegényeinek érdekében; megveri a földet szája vesszejével, és ajkának leheletével megöli az istentelent. ~ ~ Igazságosság lesz derekának öve, és a hűség csípőjének kötője. ~ ~ Akkor majd a farkas a báránnyal lakik, és a párduc a gödölyével heverészik; borjú és oroszlánkölyök együtt híznak, és kisgyermek terelgeti őket. ~ ~ Tehén és medve együtt legelnek, együtt heverésznek kölykeik, és az oroszlán szalmát eszik, mint a tehén. ~ ~ A csecsemő a vipera fészkénél játszik, s az áspiskígyó üregébe dugja kezét az anyatejtől elválasztott gyermek. ~ ~ Nem ártanak és nem pusztítanak sehol szent hegyemen, mert tele lesz a föld az Úr ismeretével, mint ahogy a vizek betöltik a tengert. ~ ~ Ez történik majd azon a napon: Jessze sarja a népek zászlajaként áll, őt keresik a nemzetek, és lakóhelye dicsőséges lesz. /Iz 11,1-10/~ ~ ~ ~ Ez az Isten igéje.

Jelen van

0 felhasználó
21 látogató

Látogatások

- ma: 506
- tegnap: 1290
0000.00.00. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Az egyik pap politizálhat, a másik nem? – Beer kontra Márfi az Echo TV Informátorában!

 

 
 
Egyre több egyházi vezető szólal meg a migráció ügyében, és az ellentét is egyre nyilvánvalóbb, ahogy a liberálisok kettős mércéje is. Ha Beer Miklós püspök politizál és szólít fel a menekültek befogadására, az a liberálisok számára teljesen elfogadható; ha Márfi Gyula érsek, vagy Németh László esperes figyelmeztet a migrációs válság veszélyeire, a kereszténység üldöztetésére, akkor felháborodnak és azt mondják, a politika nem a templomba való, pap ne politizáljon. Az Echo TV Informátor című műsora körbejárta a témát, meglátogatták a migráció ügyében véleményüket nyíltan vállaló egyházi vezetőket, és ütköztették az érveiket. Ki értelmezi jól a bibliai tanítást? Meddig tart egy egyházi vagy lelki vezető hatásköre és mi a felelőssége – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Losonczi Kata és portálunk főszerkesztő-helyettese, Szarvas Szilveszter. 

A muszlim világ térhódítása, a migráció, a befogadás kérdése még az egyházakat is megosztja. Közben a jól ismert kettős mércét is tapasztaljuk az egyházi vezetők állásfoglalásainak megítélésében – hangzott el az Informátor riportjában. Napok óta Németh László, a hódmezővásárhelyi esperes-plébános a balliberális média egyik főszereplője, aki egy vasárnapi mise alkalmával kiállt a hívek elé, és azt merte mondani, hogy az egyháznak soha nem volt még ilyen jó dolga, mint a jelenlegi kormány idején. Az ellenzék és a liberális média szerint mindez elfogadhatatlan, az esperes ugyanis szerintük nyíltan kampányolt a kormánypártok mellett. Az is nem egy alkalommal elhangzott, hogy a papok egyáltalán ne politizáljanak.

Ám olyankor, ha egy egyházi személy az Orbán-kormányt bírálja, akkor nemhogy nem szabad, egyenesen kötelező politizálni az egyházban. Ha Iványi Gábor lelkész a közösségének útbaigazítást ad, az a liberálisoknak helyénvaló. A metodista lelkész azt nyilatkozta a 168 Órának az Orbán-kormányról, hogy szerinte már régen börtönben kellene lenniük. Az Informátorban megszólalt Márfi Gyula veszprémi érsek is, akit számtalan támadás ért azért, mert a migráció ellen felszólalt. Az érsek szerint a Nyugat behívta Európába az intoleranciát és ott tartunk, hogy ismételten Kelet-Európának kell megvédenie a kereszténységet. Márfi azt mondta, ő nem gondolja, hogy nála van a bölcsek köve, de úgy véli, neki is lehet szabad gondolata, véleménye, amit azért oszt meg a hívekkel, a társadalommal, mert felelősségének érzi. Épp ezért a támadásokkal, amiket cserébe kap, nem is foglalkozik.

 

Márfi Gyula érsek az Informátorban; forrás: Echo TV

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is hasonló véleményen van, mint a veszprémi érsek. Szerinte a keresztény embernek segítenie kell a rászorulókon, de sokan félremagyarázzák a dolgokat. Az ő szavait is rosszul értelmezik. A New York Times őt például úgy idézte, mintha azt mondta volna, „a pápa nem tudja, mit beszél”. Holott ő úgy fogalmazott, hogy a szentatya messze van, és nem lát mindenbe bele. A püspök a segítségnyújtást sosem vitatta el, a kérdés az, hogyan, mivel segítünk igazán.

Beer Miklós váci megyéspüspök a másik oldal. Szerinte az egész emberség kihívás előtt áll, és a feladat az, hogy szolidárisak legyünk egymás iránt. Hasonlóan vélekedett Prőhle Gergely, az Evangélikus Egyház országos felügyelője is. Viszont szerinte a segítséget oda kell vinni ahol a bajbajutottak vannak, vagy ahol közelebb vannak a hazájukhoz. Mint mondta, a keresztény ember kötelessége a felebaráti szeretet. Fontos, hogy segítsünk a kiszolgáltatott, bajbajutott embereknek, a szíriai háború áldozatainak, a közel-keleti konfliktus áldozatainak, de csak azokon, akik valóban üldöztetéstől szenvednek.

A keresztény Európáért aggódó egyházi emberek szerint az utolsó órában vagyunk, hogy kiálljunk keresztény értékeink és elveink mellett, mert ha nem tesszük, teljesen átalakul, átformálódik a kontinens, és abban a jövőben már nyoma sem lesz azoknak az alapértékeknek, amelyek mentén Európát felépítettük.

 

Forrás: 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás