Tiszta Forrás
2021. szeptember 28.   
Névnap: Vencel, Salamon

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen.

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 82
- tegnap: 153
0000.00.00. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Az egyik pap politizálhat, a másik nem? – Beer kontra Márfi az Echo TV Informátorában!

 

 
 
Egyre több egyházi vezető szólal meg a migráció ügyében, és az ellentét is egyre nyilvánvalóbb, ahogy a liberálisok kettős mércéje is. Ha Beer Miklós püspök politizál és szólít fel a menekültek befogadására, az a liberálisok számára teljesen elfogadható; ha Márfi Gyula érsek, vagy Németh László esperes figyelmeztet a migrációs válság veszélyeire, a kereszténység üldöztetésére, akkor felháborodnak és azt mondják, a politika nem a templomba való, pap ne politizáljon. Az Echo TV Informátor című műsora körbejárta a témát, meglátogatták a migráció ügyében véleményüket nyíltan vállaló egyházi vezetőket, és ütköztették az érveiket. Ki értelmezi jól a bibliai tanítást? Meddig tart egy egyházi vagy lelki vezető hatásköre és mi a felelőssége – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Losonczi Kata és portálunk főszerkesztő-helyettese, Szarvas Szilveszter. 

A muszlim világ térhódítása, a migráció, a befogadás kérdése még az egyházakat is megosztja. Közben a jól ismert kettős mércét is tapasztaljuk az egyházi vezetők állásfoglalásainak megítélésében – hangzott el az Informátor riportjában. Napok óta Németh László, a hódmezővásárhelyi esperes-plébános a balliberális média egyik főszereplője, aki egy vasárnapi mise alkalmával kiállt a hívek elé, és azt merte mondani, hogy az egyháznak soha nem volt még ilyen jó dolga, mint a jelenlegi kormány idején. Az ellenzék és a liberális média szerint mindez elfogadhatatlan, az esperes ugyanis szerintük nyíltan kampányolt a kormánypártok mellett. Az is nem egy alkalommal elhangzott, hogy a papok egyáltalán ne politizáljanak.

Ám olyankor, ha egy egyházi személy az Orbán-kormányt bírálja, akkor nemhogy nem szabad, egyenesen kötelező politizálni az egyházban. Ha Iványi Gábor lelkész a közösségének útbaigazítást ad, az a liberálisoknak helyénvaló. A metodista lelkész azt nyilatkozta a 168 Órának az Orbán-kormányról, hogy szerinte már régen börtönben kellene lenniük. Az Informátorban megszólalt Márfi Gyula veszprémi érsek is, akit számtalan támadás ért azért, mert a migráció ellen felszólalt. Az érsek szerint a Nyugat behívta Európába az intoleranciát és ott tartunk, hogy ismételten Kelet-Európának kell megvédenie a kereszténységet. Márfi azt mondta, ő nem gondolja, hogy nála van a bölcsek köve, de úgy véli, neki is lehet szabad gondolata, véleménye, amit azért oszt meg a hívekkel, a társadalommal, mert felelősségének érzi. Épp ezért a támadásokkal, amiket cserébe kap, nem is foglalkozik.

 

Márfi Gyula érsek az Informátorban; forrás: Echo TV

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is hasonló véleményen van, mint a veszprémi érsek. Szerinte a keresztény embernek segítenie kell a rászorulókon, de sokan félremagyarázzák a dolgokat. Az ő szavait is rosszul értelmezik. A New York Times őt például úgy idézte, mintha azt mondta volna, „a pápa nem tudja, mit beszél”. Holott ő úgy fogalmazott, hogy a szentatya messze van, és nem lát mindenbe bele. A püspök a segítségnyújtást sosem vitatta el, a kérdés az, hogyan, mivel segítünk igazán.

Beer Miklós váci megyéspüspök a másik oldal. Szerinte az egész emberség kihívás előtt áll, és a feladat az, hogy szolidárisak legyünk egymás iránt. Hasonlóan vélekedett Prőhle Gergely, az Evangélikus Egyház országos felügyelője is. Viszont szerinte a segítséget oda kell vinni ahol a bajbajutottak vannak, vagy ahol közelebb vannak a hazájukhoz. Mint mondta, a keresztény ember kötelessége a felebaráti szeretet. Fontos, hogy segítsünk a kiszolgáltatott, bajbajutott embereknek, a szíriai háború áldozatainak, a közel-keleti konfliktus áldozatainak, de csak azokon, akik valóban üldöztetéstől szenvednek.

A keresztény Európáért aggódó egyházi emberek szerint az utolsó órában vagyunk, hogy kiálljunk keresztény értékeink és elveink mellett, mert ha nem tesszük, teljesen átalakul, átformálódik a kontinens, és abban a jövőben már nyoma sem lesz azoknak az alapértékeknek, amelyek mentén Európát felépítettük.

 

Forrás: 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás