Tiszta Forrás
2023. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Adventi esti imádság: ~ ☼ ☼ ~ O Adonai, et Dux domus Israel, qui Moysi in igne flammae rubi apparuisti, et ei in Sina legem dedisti: veni ad redimendum nos in brachio extento. ~ ☼ ☼ ☼ ~ Ó, Urunk és Izrael Fejedelme, Te megjelentél Mózesnek az égő csipkebokor tüzében és Sinai hegyén törvényt adtál neki. Jöjj, nyújtsd ki karodat, hogy megválts bennünket. ~ ☼ ☼ ~

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 162
- tegnap: 148
2018.01.24. 00:00 Kriszta
Hozzászólások: 0

Az egyik pap politizálhat, a másik nem? – Beer kontra Márfi az Echo TV Informátorában!

Az egyik pap politizálhat, a másik nem? – Beer kontra Márfi az Echo TV Informátorában!
 
 
Egyre több egyházi vezető szólal meg a migráció ügyében, és az ellentét is egyre nyilvánvalóbb, ahogy a liberálisok kettős mércéje is. Ha Beer Miklós püspök politizál és szólít fel a menekültek befogadására, az a liberálisok számára teljesen elfogadható; ha Márfi Gyula érsek, vagy Németh László esperes figyelmeztet a migrációs válság veszélyeire, a kereszténység üldöztetésére, akkor felháborodnak és azt mondják, a politika nem a templomba való, pap ne politizáljon. Az Echo TV Informátor című műsora  körbejárta a témát, meglátogatták a migráció ügyében véleményüket nyíltan vállaló egyházi vezetőket, és ütköztették az érveiket. Ki értelmezi jól a bibliai tanítást? Meddig tart egy egyházi vagy lelki vezető hatásköre és mi a felelőssége – többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ Losonczi Kata és portálunk főszerkesztő-helyettese, Szarvas Szilveszter. 

A muszlim világ térhódítása, a migráció, a befogadás kérdése még az egyházakat is megosztja. Közben a jól ismert kettős mércét is tapasztaljuk az egyházi vezetők állásfoglalásainak megítélésében – hangzott el az Informátor riportjában. Napok óta Németh László, a hódmezővásárhelyi esperes-plébános a balliberális média egyik főszereplője, aki egy vasárnapi mise alkalmával kiállt a hívek elé, és azt merte mondani, hogy az egyháznak soha nem volt még ilyen jó dolga, mint a jelenlegi kormány idején. Az ellenzék és a liberális média szerint mindez elfogadhatatlan, az esperes ugyanis szerintük nyíltan kampányolt a kormánypártok mellett. Az is nem egy alkalommal elhangzott, hogy a papok egyáltalán ne politizáljanak.

Ám olyankor, ha egy egyházi személy az Orbán-kormányt bírálja, akkor nemhogy nem szabad, egyenesen kötelező politizálni az egyházban. Ha Iványi Gábor lelkész a közösségének útbaigazítást ad, az a liberálisoknak helyénvaló. A metodista lelkész azt nyilatkozta a 168 Órának az Orbán-kormányról, hogy szerinte már régen börtönben kellene lenniük. Az Informátorban megszólalt Márfi Gyula veszprémi érsek is, akit számtalan támadás ért azért, mert a migráció ellen felszólalt. Az érsek szerint a Nyugat behívta Európába az intoleranciát és ott tartunk, hogy ismételten Kelet-Európának kell megvédenie a kereszténységet. Márfi azt mondta, ő nem gondolja, hogy nála van a bölcsek köve, de úgy véli, neki is lehet szabad gondolata, véleménye, amit azért oszt meg a hívekkel, a társadalommal, mert felelősségének érzi. Épp ezért a támadásokkal, amiket cserébe kap, nem is foglalkozik.

 

Márfi Gyula érsek az Informátorban; forrás: Echo TV

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök is hasonló véleményen van, mint a veszprémi érsek. Szerinte a keresztény embernek segítenie kell a rászorulókon, de sokan félremagyarázzák a dolgokat. Az ő szavait is rosszul értelmezik. A New York Times őt például úgy idézte, mintha azt mondta volna, „a pápa nem tudja, mit beszél”. Holott ő úgy fogalmazott, hogy a szentatya messze van, és nem lát mindenbe bele. A püspök a segítségnyújtást sosem vitatta el, a kérdés az, hogyan, mivel segítünk igazán.

Beer Miklós váci megyéspüspök a másik oldal. Szerinte az egész emberség kihívás előtt áll, és a feladat az, hogy szolidárisak legyünk egymás iránt. Hasonlóan vélekedett Prőhle Gergely, az Evangélikus Egyház országos felügyelője is. Viszont szerinte a segítséget oda kell vinni ahol a bajbajutottak vannak, vagy ahol közelebb vannak a hazájukhoz. Mint mondta, a keresztény ember kötelessége a felebaráti szeretet. Fontos, hogy segítsünk a kiszolgáltatott, bajbajutott embereknek, a szíriai háború áldozatainak, a közel-keleti konfliktus áldozatainak, de csak azokon, akik valóban üldöztetéstől szenvednek.

A keresztény Európáért aggódó egyházi emberek szerint az utolsó órában vagyunk, hogy kiálljunk keresztény értékeink és elveink mellett, mert ha nem tesszük, teljesen átalakul, átformálódik a kontinens, és abban a jövőben már nyoma sem lesz azoknak az alapértékeknek, amelyek mentén Európát felépítettük.

Nézze meg az Echo TV Informátorának teljes adását!

 

 

Forrás:     

 

Szerkesztöi megjegyzés:

Senkinek nem szeretném a véleményét a témában befolyásolni.

Mindenki  döntsön  lelkiismerete szerint.

Magam részéröl Márfi Gyula érsek úr gondolataival értek egyet.

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás