Tiszta Forrás
2023. szeptember 25.   
Névnap: Eufrozina, Kende

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
19 látogató

Látogatások

- ma: 113
- tegnap: 127
2018.02.24. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Felszentelték az Iszlám Állam által kivégzett kopt vértanúk tiszteletére emelt székesegyházat

Felszentelték az Iszlám Állam által kivégzett kopt vértanúk tiszteletére emelt székesegyházat

 

Három évvel a huszonegy kopt hívő meggyilkolása után Felső-Egyiptomban székesegyházat emeltek a hit vértanúi emlékére. Az új székesegyház oltárait február 14-én áldotta meg és szentelte föl Amba Pavnatius, a régió püspöke – írta az AsiaNews hírügynökség.

 

 

 

2015. február 15-én a líbiai Szirte város tengerpartján az Iszlám Állam tagjai lefejeztek huszonegy fiatal egyiptomi koptot. A mészárlásról készített videófelvételt közzétették a világhálón a következő címmel: „Vérrel aláírt üzenet a kereszt országának”. Egyiptom a dzsihadista központok elleni bombázással válaszolt a barbár cselekedetre. Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök elment a kairói Szent Márk-székesegyházba, a kopt ortodox pátriárkátus székhelyére és részvétét fejezte ki II. Tavadrosz pátriárkának. Ezután hétnapos nemzeti gyászt rendeltek el. Az áldozatok családjának kárpótlást fizettek, illetve havonta folyósítanak nekik egy akkora összeget, amennyit a fiatal vendégmunkások kerestek Líbiában.

 

 

A mészárlást követő napokban II. Tavadrosz pátriárka úgy határozott, hogy a huszonegy meggyilkoltat fölveszi a kopt ortodox egyház vértanúinak sorába.

 

 

Most, három évvel a szomorú történtek után a hozzátartozók fájdalommal és örömmel emlékeznek elvesztett fiaikra, akik tiszteletére elkészült "A hit vértanúi" székesegyház. A templom egy kis településen, Al Urban található, ahonnan az áldozatok nagy része származik, mintegy 245 kilométerre Kairótól. Az új székesegyházban február 15-én mutatták be az első szentmisét a város kormányzójának részvételével.

 

 

A vértanúk földi maradványait fölfedezték egy szirtei barlangban; a hozzátartozók most várják a DNS-vizsgálatok eredményét. A tervek szerint a székesegyház földszintjén helyezik el a relikviákat. A hit vértanúi székesegyházat az egyiptomi fegyveres erők mérnökei építették kormányköltségen. A 4000 négyzetméter alapterületű épület 10 millió egyiptomi lírába került (ami körülbelül 45 ezer eurónak felel meg). A székesegyház kétszintes: az alsó szinten fogják elhelyezni a vértanúk ereklyéit bársonyba burkolva, kopt szokás szerint. Itt található még a könyvtár, egy fogadóterem és további helyiségek a szociális ellátáshoz. A fölső szinten alakították ki a kápolnát.

* * *

 

Az AsiaNews hírügynökség összegyűjtötte a vértanúk családtagjainak véleményét:

Testvéreink a mennyországban vannak. Boldogok vagyunk ezért és imádkozunk értük.”

Hitetetlen, mennyi hívő jött el a székesegyház megnyitására. Jóval többen, mint ahányan eljöttek három éve a vértanúk temetésére. Voltak köztük muszlimok is.”

A családommal hajnali ötkor két kilométert gyalogoltam a hidegben, hogy itt legyek az új székesegyház első szentmiséjén. Érzem, hogy a fivérem mindig velünk van, és soha nem hagyott el minket.”

Boldog vagyok, hogy a nevükre épületet emeltek, de erős bennem az elszakadás miatti fájdalom. Egy pillanat műve az egész, keressük a fiataljainkat és nincsenek többé.”

Ez egy ünnepnap. Mindenki örül, és az asszonyok örömkiáltásokat hallatnak.”

Alig várom, hogy visszatérjenek hozzánk vértanúink földi maradványai, hogy leróhassuk előttük tiszteletünket a székesegyházunkban.

„A fiam azért utazott Líbiába, hogy javítson az anyagi helyzetén és saját családot alapíthasson. De megölték, mert kopt volt.”

Az állam betartotta az ígéretét: gondoskodott az elhunytak hozzátartozóiról és megépítette a székesegyházat. Hagyjuk, hogy az igazságszolgáltatás átvegye a bosszú helyét.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Fotók: saját a netről

A szerk. megjegyzése: nagyon elgondolkodató az a tény miszerint "csak" 3 év kellett ahhoz Egyiptomban, ahol a wiki szerint a  lakosság zöme, 92-95 %-a muszlim (a többség szunnita), a maradék 5-8 % legnagyobb része keresztény (zömük kopt ortodox), hogy a vértanúk emlékére székesegyházat emeljen az állam. Vajon a Nyugat-Európai országokban mennyi idő kellene ahhoz, hogy a liberális katolikusnak sok helyen nem is nevezhető egyházak képviselői (lásd: német, francia egyház egyes területei) vértanúkká nyilvánítsák azonnal a legyilkoltakat és az állam pénzéből nekik építsenek templomot??? Jelenleg az ellenkezője zajlik: bontják a templomokat, de ez nem a muszlim bevándorlók számlájára írható, hanem a hitüket nem gyakorló, csak magukat valamilyen általam fel nem fogható okból kereszténynek mondó EU-s politikusok, az őket támogatók és az ebben a kérdésben hallgató egyház "javára". Már másfél év telt el a 2016. július 26.-án meggyilkolt vértanú francia pap halála óta, és nem értem, hogy miért kell előbb boldoggá, aztán csak szentté avatni, hiszen mártír halált halt a hitéért??? A kopt keresztény egyház 1 hét!!! után avatta szentté őket, 2015.02.17-én végezték ki őket és már 2015. február 24.-én a kopt ortodox pátriárka beiktatta nevüket a Synaxariumba, vagyis a vértanúk névsorába, a római martyrologium keleti megfelelőjébe. A pápa meg tavaly még csak ezt nyilatkozta Jacques Hamel atyáról:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160914-jacques-hamel-ferenc-papa-szentte-avatas.html

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás