Tiszta Forrás
2021. szeptember 24.   
Névnap: Gellért, Gerda

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Esti imádság Magyarországért és Európáért: ~ ~ ~ ~ Szent Mihály arkangyal, védelmezz minket a küzdelemben, a sátán gonosz kísértései ellen légy oltalmunk! Esedezve kérünk, parancsoljon neki az Isten, Te pedig, mennyei seregek Vezére, a sátánt és a többi gonosz szellemet, akik a lelkek vesztére körüljárnak a világban, taszítsd vissza a kárhozat helyére. ~ ~ ~ ~ Ámen. ~ ~ ~ ~ Megparancsolom és elrendelem a mindenható Isten erejével, Jézus Krisztus, a Megváltó nevében, a szeplőtelen Szűz közbenjárására minden gonosz szellemnek, engem zaklató ördögi jelenlétnek, hogy hagyjanak el engem azonnal, véglegesen és távozzanak az örök kárhozatra, ahol verje őket láncra Szent Mihály arkangyal, Szent Gábriel és Szent Ráfael, őrzőangyalaink és taposson rájuk a szentséges és szeplőtelen Szűz sarka.

Jelen van

0 felhasználó
16 látogató

Látogatások

- ma: 106
- tegnap: 413
2018.02.24. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Felszentelték az Iszlám Állam által kivégzett kopt vértanúk tiszteletére emelt székesegyházat

Felszentelték az Iszlám Állam által kivégzett kopt vértanúk tiszteletére emelt székesegyházat

 

Három évvel a huszonegy kopt hívő meggyilkolása után Felső-Egyiptomban székesegyházat emeltek a hit vértanúi emlékére. Az új székesegyház oltárait február 14-én áldotta meg és szentelte föl Amba Pavnatius, a régió püspöke – írta az AsiaNews hírügynökség.

 

 

 

2015. február 15-én a líbiai Szirte város tengerpartján az Iszlám Állam tagjai lefejeztek huszonegy fiatal egyiptomi koptot. A mészárlásról készített videófelvételt közzétették a világhálón a következő címmel: „Vérrel aláírt üzenet a kereszt országának”. Egyiptom a dzsihadista központok elleni bombázással válaszolt a barbár cselekedetre. Abdel-Fattáh asz-Szíszi egyiptomi elnök elment a kairói Szent Márk-székesegyházba, a kopt ortodox pátriárkátus székhelyére és részvétét fejezte ki II. Tavadrosz pátriárkának. Ezután hétnapos nemzeti gyászt rendeltek el. Az áldozatok családjának kárpótlást fizettek, illetve havonta folyósítanak nekik egy akkora összeget, amennyit a fiatal vendégmunkások kerestek Líbiában.

 

 

A mészárlást követő napokban II. Tavadrosz pátriárka úgy határozott, hogy a huszonegy meggyilkoltat fölveszi a kopt ortodox egyház vértanúinak sorába.

 

 

Most, három évvel a szomorú történtek után a hozzátartozók fájdalommal és örömmel emlékeznek elvesztett fiaikra, akik tiszteletére elkészült "A hit vértanúi" székesegyház. A templom egy kis településen, Al Urban található, ahonnan az áldozatok nagy része származik, mintegy 245 kilométerre Kairótól. Az új székesegyházban február 15-én mutatták be az első szentmisét a város kormányzójának részvételével.

 

 

A vértanúk földi maradványait fölfedezték egy szirtei barlangban; a hozzátartozók most várják a DNS-vizsgálatok eredményét. A tervek szerint a székesegyház földszintjén helyezik el a relikviákat. A hit vértanúi székesegyházat az egyiptomi fegyveres erők mérnökei építették kormányköltségen. A 4000 négyzetméter alapterületű épület 10 millió egyiptomi lírába került (ami körülbelül 45 ezer eurónak felel meg). A székesegyház kétszintes: az alsó szinten fogják elhelyezni a vértanúk ereklyéit bársonyba burkolva, kopt szokás szerint. Itt található még a könyvtár, egy fogadóterem és további helyiségek a szociális ellátáshoz. A fölső szinten alakították ki a kápolnát.

* * *

 

Az AsiaNews hírügynökség összegyűjtötte a vértanúk családtagjainak véleményét:

Testvéreink a mennyországban vannak. Boldogok vagyunk ezért és imádkozunk értük.”

Hitetetlen, mennyi hívő jött el a székesegyház megnyitására. Jóval többen, mint ahányan eljöttek három éve a vértanúk temetésére. Voltak köztük muszlimok is.”

A családommal hajnali ötkor két kilométert gyalogoltam a hidegben, hogy itt legyek az új székesegyház első szentmiséjén. Érzem, hogy a fivérem mindig velünk van, és soha nem hagyott el minket.”

Boldog vagyok, hogy a nevükre épületet emeltek, de erős bennem az elszakadás miatti fájdalom. Egy pillanat műve az egész, keressük a fiataljainkat és nincsenek többé.”

Ez egy ünnepnap. Mindenki örül, és az asszonyok örömkiáltásokat hallatnak.”

Alig várom, hogy visszatérjenek hozzánk vértanúink földi maradványai, hogy leróhassuk előttük tiszteletünket a székesegyházunkban.

„A fiam azért utazott Líbiába, hogy javítson az anyagi helyzetén és saját családot alapíthasson. De megölték, mert kopt volt.”

Az állam betartotta az ígéretét: gondoskodott az elhunytak hozzátartozóiról és megépítette a székesegyházat. Hagyjuk, hogy az igazságszolgáltatás átvegye a bosszú helyét.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Fotók: saját a netről

A szerk. megjegyzése: nagyon elgondolkodató az a tény miszerint "csak" 3 év kellett ahhoz Egyiptomban, ahol a wiki szerint a  lakosság zöme, 92-95 %-a muszlim (a többség szunnita), a maradék 5-8 % legnagyobb része keresztény (zömük kopt ortodox), hogy a vértanúk emlékére székesegyházat emeljen az állam. Vajon a Nyugat-Európai országokban mennyi idő kellene ahhoz, hogy a liberális katolikusnak sok helyen nem is nevezhető egyházak képviselői (lásd: német, francia egyház egyes területei) vértanúkká nyilvánítsák azonnal a legyilkoltakat és az állam pénzéből nekik építsenek templomot??? Jelenleg az ellenkezője zajlik: bontják a templomokat, de ez nem a muszlim bevándorlók számlájára írható, hanem a hitüket nem gyakorló, csak magukat valamilyen általam fel nem fogható okból kereszténynek mondó EU-s politikusok, az őket támogatók és az ebben a kérdésben hallgató egyház "javára". Már másfél év telt el a 2016. július 26.-án meggyilkolt vértanú francia pap halála óta, és nem értem, hogy miért kell előbb boldoggá, aztán csak szentté avatni, hiszen mártír halált halt a hitéért??? A kopt keresztény egyház 1 hét!!! után avatta szentté őket, 2015.02.17-én végezték ki őket és már 2015. február 24.-én a kopt ortodox pátriárka beiktatta nevüket a Synaxariumba, vagyis a vértanúk névsorába, a római martyrologium keleti megfelelőjébe. A pápa meg tavaly még csak ezt nyilatkozta Jacques Hamel atyáról:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20160914-jacques-hamel-ferenc-papa-szentte-avatas.html

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás