Tiszta Forrás
2023. szeptember 25.   
Névnap: Eufrozina, Kende

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

~ ~ ♡ ~ ~ KEDVES GYEREKEK! ~ ~ ♡ ~ ~ Ma este a nagy német meseíró Grimm testvérek meséjét láthatjátok. A mese címe: A halász meg a felesége. ~ ♡ ~ ˝Jön már az ismerős százlábú, deres ősz.~ ~ Sepreget, kotorász, meg-megáll, lombot ráz, kruplit ás, szüretel… ~ ~ Sóhajtoz nagyokat, s harapja , kurtírja a hosszú napokat.˝ /Kányádi Sándor: Jön az ősz/ ~ ♡ ~ Álmodjatok szépeket, jó éjszakát gyerekek! ~ ♡ ~

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 124
- tegnap: 127
2018.05.22. 00:00 __
Hozzászólások: 0

A Szentlélek világosítsa meg az európai vezetők elméjét, akik sötétségben járnak

A Szentlélek világosítsa meg az európai vezetők elméjét, akik sötétségben járnak

 

 

 

Márfi Gyula veszprémi érsek a PestiSrácok.hu-n keresztül osztotta meg a nagy nyilvánosság előtt idei pünkösdi üzenetét.

 

 

A római katolikus egyházi vezető arra hívta fel a figyelmet, a Szentlélek képes arra, hogy világosságot hozzon a sötétségbe, megvilágítsa az elménket, megtisztítson és az erények, jócselekedetek útjára vezessen bennünket. Márfi érsek úgy tapasztalja, hogy hazánk egyfajta lelki megújulás részese, a felemelkedés, lelki gyarapodás időszakát éljük meg. Egyre többen keresik fel a templomokat, látogatnak el szentmisére, tartják és élik meg az olyan egyházi ünnepeket, mint a Pünkösd. Európa, az európai vezetők ugyanakkor sötétségben járnak, elméjükre sötétség borult, ezért bélyegzik, támadják igaztalanul éppen Magyarországot. Azért imádkozzunk, hogy az európai vezetőink elméjét világosítsa meg a Szentlélek – fogalmazott a portálnak Márfi Gyula.

Egy görög filozófus, Empedoklész szerint a föld, a víz, a levegő és a tűz maga az élet. Ha mindegyik elem áldásos hatásait vesszük figyelembe, meglátjuk, hogy mindegyikben jelen van a Szentlélek.

Amikor azt mondjuk, hogy Pünkösdkor a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük, akkor az azt is jelenti, hogy a Szentlélek életünkre gyakorolt pozitív hatásairól, gyümölcseiről: erényeinkre, az emberi jó cselekedetekre fordítjuk a figyelmünket – emlékeztetett pünkösdi üzenetében a veszprémi érsek, hangsúlyozva, hogy a levegő, a víz és a tűz a Szentlélek szimbólumai a keresztény hitvallásban.

A levegő és a víz éltet minden élőlényt. Sőt levegőre még az élettelen tárgyaknak is szükségük van. Az élet körforgásának is a levegő és a víz az alapfeltétele. A levegő – szél formájában – termékenyíti meg a gabonatáblákat, a gyümölcsfákat. De víz nélkül nem sarjad élet.

Lelki értelemben a megtermékenyítés gyümölcsei az erényeink – fogalmazott a püspök. A víz nem csak éltet – folytatta – hanem meg is tisztít. Míg a tűz világít, megvilágít és meleget ad:

"Európában az emberek egy részének elméjére most sötétség borult. Vannak dolgok, amiket egyszerűen nem látnak. Magyarországot most éppen azzal vádolják, hogy itt sérül a demokrácia, vagy nincs demokrácia, sérülnek a nők jogai. Az, hogy mi van az Iszlámban, a Sharia Törvényben az nem érdekli őket. Imádkoznunk kell azért, hogy a Szentlélek világosítsa meg őket, azokat az amerikai, európai vezetőket, akik sötétségben élnek"

– mondta az ünnep aktualitásaként Márfi Gyula, aki szerint a Pünkösd másik fő üzenete a szeretet, az igazi szeretetre való képesség:

"A szeretet kapcsán a szentlélek arra figyelmeztet, hogy ne azért szeressünk, mert jó nekünk. Ne csak azért szeressünk, mert rá vagyunk szorulva valakire. Tudjuk a kapott szeretetet viszonozni, és tudjunk szeretni akkor is, hogy ha abból közvetlen hasznunk nincsen"

– fogalmazott az érsek.

Emlékeztetett, hogy a görög nyelvben három szó van a szeretetre. Az “eros” azt jelenti, szeretlek, mert jól érzem magam veled. A “filia” azt jelenti, szeretlek, mert te is szeretsz. A harmadik az “agapé”, azt jelenti, szeretlek minden feltétel, minden megkötöttség nélkül, akár kész vagyok meghalni is érted. Erre már csak a Szentlélek képes.

Márfi Gyula a szombati napon három Veszprém megyei helyszínen tartott szentmisét. Elsőként a veszprémi börtönben. Mint mondta, szemmel látható volt, hogy a fogvatartottak is átszellemültek, hatása alá kerültek az igének. Volt olyan női fogvatartott, aki sírva ment ki áldozni. Ez a Szentlélek ereje: mondta az érsek.

Nagy létszámban voltak jelen hívek a Rab Mária-forrásnál, ahol egy korábban leomlott hidat építettek újjá és most szentelt fel a püspök. Végül délután a veszprémi Margit templomban bérmálta meg az egyházi vezető a Padányi Biró Márton Római Katolikus Gimnázium nyolcadikos diákjait, összesen 36 fiatalt.

A gyermekek is egészen más szellemben vesznek részt egy misén ma, mint évekkel korábban, az érsek szerint.

Márfi Gyula hangsúlyozta, hogy mi magyarok egyfajta lelki megújulás részesei vagyunk. Ennek észrevehető jelei mutatkoznak. Az utóbbi három évben emelkedett az egyházi házasságkötések és a keresztelések száma is.

"Bízzunk benne, hogy emelkedő szakasz, időszak következik hazánk életében"

– zárta pünkösdi üzenetét a veszprémi érsek.

Az eredeti cikket az ECHO TV oldalán olvashatják.

 

Forrás:

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás