Tiszta Forrás
2023. december 11.   
Névnap: Árpád, Árpádina

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
16 látogató

Látogatások

- ma: 17
- tegnap: 199
2019.02.22. 00:00 __
Hozzászólások: 1

Gyógyító Biblia

 Gyógyító Biblia

 

 

 

 

 

Kilenc gyógyhatású fűszer és gyümölcs a Szentírás lapjairól

 

 

 

 

Ezeket a növényeket időtlen idők óta arra használja az emberiség, hogy egészséges maradjon.

A Bibliában számtalan utalást lehet találni növényekre, fűszerekre és ételekre, amelyeket az egészségért és a testi-lelki harmóniáért fogyasztanak évezredek óta. Mi szerencsések vagyunk, mert már rendelkezésünkre állnak a modern orvostudomány eszközei, de a növények manapság is fontos szerepet játszanak a gyógyításban. Akár a köhögést és a megfázást akarjuk kezelni, akár a vérnyomásunkat csökkenteni, enyhíteni akarjuk a fájdalmat vagy az immunrendszerünket erősítenénk, az ősi növények és fűszerek továbbra is segítenek abban, hogy a legjobb formánkban maradjunk.

Az alábbi listából megismerhetik a legfontosabb gyógyhatású növényeket, amelyek megtalálhatók a Bibliában. Egyesek étrend-kiegészítőként szolgálhatnak, míg másokkal akár a napi teánkat vagy a salátát fűszerezhetjük. Mint minden gyógyszer vagy egészségügyi diéta esetében, érdemes ezek használatáról is egészségügyi szakemberrel konzultálni.

1. Aloé

„Nikodémus is elment, aki annak idején éjszaka kereste föl (Jézust), s vitt mintegy 100 font mirha-­ és aloékeveréket.” (Jn 19,39)

Ez a nedvdús növény gyógyhatásairól ismert. Arra használják, hogy enyhítse a leégést és a bőrirritációt, belsőleg fogyasztva a székrekedést is csillapítja. Az Arab-félszigeten őshonos aloé tökéletes a beltéri levegő szűrésére is a NASA szerint.

2. Keserűfüvek

„A húsát – tűzön megsütve – még akkor éjszaka egyék meg. Kovásztalan kenyérrel és keserű salátával fogyasszák el.” (Kiv 12,8)

A gyógynövényeknek ez a csoportja, amelybe a petrezselyem, a koriander, a pemetefű, a cickafark, a torma, a kamilla és a borsmenta is beletartozik, számtalan gyógyhatással bír. A torma valójában egyike a legrégebbi köhögés elleni orvosságoknak, és felfedezték, hogy a daganatokkal szembeni hatóanyaggal is rendelkezik. A fehér ürömről pedig azt tartják, hogy emésztési panaszok esetén hasznos. És ne feledjük, hogy a legelterjedtebb orvosság, ami nyugodt éjszakához segít minket, egy csésze meleg kamillatea.

3. Uborka

„Visszagondolunk a halfélékre, amiket Egyiptomban enni kaptunk, az uborkára…” (Szám 11,5)

Ez a Dél-Ázsiából származó alacsony kalóriatartalmú, bizonyos kritériumok szerint a gyümölcsök közé sorolható növény vitaminban és ásványi anyagban igen gazdag. Felfedezték, hogy javítja a bőr vízmegkötő képességét, és a fogyást ugyancsak segíti. Az uborkafélék tele vannak antioxidánsokkal, amelyek csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának esélyét. Hogy teljes mértékben kihasználjuk gyógyhatásait, érdemes héjastul fogyasztani.

4. Fahéj

„Végy finom fűszereket: … 250 sékel jó szagú fahéjat…” (Kiv 30,23)

A közkedvelt fűszert királyokhoz illő ajándéknak tekintették az ősi időkben. A fahéjnak rengeteg változata van, de a ceylonit tekintik az igazinak közülük. Erről az erős antioxidáns hatású és gyulladáscsökkentő fűszerről – más gyógyhatásai mellett – azt tartják, hogy csökkenti a szívbetegség kialakulásának kockázatát, és segít az egyenletes vércukorszint fenntartásában.

5. Menta

„Mentából, kaporból és köményből tizedet adtok, közben ami fontosabb a törvényben, az igazságosságot, az irgalmat és a hűséget elhanyagoljátok.” (Mt 23,23)

Ezzel a sokoldalú fűszernövénnyel ételeket, italokat ízesítenek, illetve testápolási termékeket illatosítanak, de a fájdalom enyhítésére, sőt még közönséges megfázás kezelésére is használják. A növényben található erős antioxidánsról azt tartják, hogy lerövidíti a szezonális allergiát és jó a gyomorrontás ellen is. A számos változatban termő menta kiváló kerti fűszer, mivel gyorsan nő és kevés gondoskodást igényel.

6. Tömjén

„Leborultak, és hódoltak neki, majd elővették kincseiket, s ajándékot adtak neki: aranyat, tömjént és mirhát.” (Mt 2,11)

A leginkább a háromkirályok kis Jézusnak adott ajándékaként ismert tömjén az Indiában, Afrikában és a Közel-Keleten őshonos tömjénfa kérgéből kivont illatos gyanta. A gyantának gyulladáscsökkentő és számos más jótékony egészségügyi hatása van, akár étrend-kiegészítőként használják, akár illóolajokban vagy teákban.

7. Füge

„Akkor meghagyta Izajás, hogy hozzanak egy csomó préselt fügét, és kenjék rá a kelevényre, akkor életben marad.” (Iz 38,21)

Bár hagyományosan kelések kezelésére használják, az eperfafélék családjába és a világ legősibb fái közé tartozó fügefa édes gyümölcse tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és oldódó rostokkal. A füge mint természetes hashajtó kiválóan hozzájárul az egészséges emésztéshez, és tökéletesen csillapítja az éhséget. Magas kalciumtartalma jótékony hatással van az egészséges csontok kialakulására.

8. Izsóp

„Hints meg izsóppal, és megtisztulok…!” (Zsolt 51,9)

Ezt a Dél-Európában és a Közel-Keleten őshonos növényt, amely a mentafélék családjába tartozik, az ősi zsidó szertartásokban a test megtisztítására használták. Manapság ezt a bájos gyógynövényt számos betegség orvoslására alkalmazzák, mivel hatásos köptetőszer és a légzési nehézséget is enyhíti. Bármelyik énekes tanúsíthatja, milyen jó egy csésze izsóptea a torokfájás, torokgyulladás csillapítására.

9. Fokhagyma

„Visszagondolunk a halfélékre, amiket Egyiptomban enni kaptunk, … és a fokhagymára.” (Szám 11,5)

Ezt a világszerte elterjedt fűszert nagyon sokfajta módon használták a történelem során. A gumós növényt gyakran alkalmazzák ételízesítőként, de alkalmas számos betegség megelőzésére és kezelésére is az általa termelt allicin miatt, ez a vegyi anyag felelős egyúttal erős szagáért is. A csodaszerként tisztelt fokhagyma szolgálja a szív és a vér jó állapotának megőrzését, erősíti az immunrendszert és jó hasznát lehet venni mind a fertőzések, mind a rák elleni harcban.

Forrás: Aleteia

Fotó: Pexels.com, Aleteia

Magyar Kurír

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
#1    2019.02.23.   08:01:16   Kriszta
Nagyon jó !
Köszi, hogy megosztottad .