Tiszta Forrás
2023. december 10.   
Névnap: Judit, Loretta

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

Jelen van

0 felhasználó
20 látogató

Látogatások

- ma: 143
- tegnap: 148
2019.04.16. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Csak a falak maradtak meg a Notre-Dame-ból (Frissítve!)

Csak a falak maradtak meg a Notre-Dame-ból (Frissítve!)

 

 

Ügyészségi vizsgálat feladata lesz kideríteni, hogy mi okozta a párizsi Notre-Dame-ban keletkezett tüzet. Első körben nem merült fel sem gyújtogatás, sem terrorcselekmény lehetősége, a nyomozás hivatalosan gondatlanság miatt indult.

 

 

A csodálatos templom több mint 850 éve uralkodik a párizsi szívek felett, ezért is jelentett többszörös szomorúságot párizsiaknak, franciáknak, európaiaknak, keresztényeknek, jószándékú embereknek, hogy hétfőn kora este kigyulladt a párizsi Notre-Dame székesegyház. Megsemmisült a teljes tetőszerkezet, leomlott a huszártorony. Komoly veszélyben voltak a harangok és mindkét torony is, de végül a még nagyobb katasztrófát sikerült elkerülni. Kedden reggel is több vízsugárral hűtötték az épület izzó falait, hogy megakadályozzák a további pusztulást. A tragédia után szinte közvetlenül gyűjtés indult az egyetemes kultúra egyik jelképének újjáépítésére.

 

Gyorsan terjedtek a lángokForrás: AFP/Bertrand Guay

 

A francia főváros egyik jelképében a hétfő kora esti órákban keletkezett tűz valószínűleg azon az állványzaton, amit épp a tető, azon belül is a leomlott huszártorony restaulásához állítottak fel. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta a tüzet az állványzaton, mindenesetre onnan gyorsan átterjedtek a lángok a világhírű székesegyház tetejére. Először összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, majd a teljes tetőszerkezet odaveszett.

Nem voltam messze az épülettől, amikor észrevettem a füstöt. Először azt hittem, hogy ez a Hotel Dieu, de aztán megértettem, hogy a székesegyház lángol. Amikor a Notre-Dame-hoz értem, tudtam, hogy nagy a baj, mondta Olivier De Chalus, a székesegyház önkénteseinek vezetője. 

 

Ennyi maradt a Notre Dame tetőszerkezetéből Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Az emberek az utcákon gyűltek össze, sokan sírtak, mások az Üdvözlégy, Máriát és más egyházi dalokat kezdték el énekelni.

 

Egész éjjel hűtötték a falakatForrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A tűzoltók késő éjszaka jelentették be, hogy az épületet sikerült megmenteni a teljes összeomlástól, de gyakorlatilag csak az alapszerkezet maradt meg. Sokáig komolyan kellett számolni azzal a veszéllyel, hogy az esetlegesen elégő harangkötelek miatt leszakadnak a harangok, amik súlyoktól fogva valószínűleg a két harangtorony összeomlását okozhatták volna.

A teljes veszély még mindig nem múlt el,kedden reggel is folyamatosan locsolták a tornyokat és igyekeztek lehűteni az izzó falakat.

A kegytárgyak megmenekültek

A Notre-Dame kegytárgyai egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Gyűjtés indul az újjáépítésre

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset, ami 1991-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára - írta Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója. Az UNESCO azonnal csatlakozik az újjáépítésre frissen elindult nemzetközi adománygyűjtéshez.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault, máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A japán kormány is jelezte, hogy hozzájárulnak a reastaurálás költségeihez. Miközben a teljes károk feltárása sem kezdődhetett még meg, egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy senki ne számítson gyors újjáépítésre. Ahhoz, hogy az épület újra régi pompájában ragyoghasson, a munka akár évtizedekig is eltarthat.

Évtizedekig is eltarthat, mire újra így láthatjukForrás: AFP/Yomiuri/Yasushi Kanno

A kereszténység jelképe

A Notre-Dame-ot, a Mi Asszonyunk templomát Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén. A 12. században az épület túl kicsinek bizonyult a rohamosan növekvő párizsi lakosság számára. Ekkor született meg a 135 méter hosszú, 40 méter magas hatalmas székesegyház terve. 1230-tól jelentősen átépítették.

A forradalom viszont jóvátehetetlen károkat okozott. A Notre-Dame-ot bezárták, államosították, meggyalázták, rendszeresen fosztogatták, építőanyagnak kiárusították, a homlokzaton lévő királyszobrokat lefejezték. 1802-re nagyrészt helyreállították, de 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, és az érseki palotát romba döntötték.

Később Eugene Viollet-le-Duc építész 1844 és 1864 között – az anyagok, a stílusok és korok tiszteletben tartásával – restaurálta az épületet.

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A Notre-Dame Párizs egyik jelképének számít, évente körülbelül 13 millióan keresik fel. A székesegyház a kereszténység egyik legjelentősebb jelképe, a világörökség része.


Forrás: Origó.hu
 
 
A szerk. megjegyzése: Nem hiszek a véletlenekben, főleg hogy pont NAGYHÉTFŐN történt ez a tragédia!!! Jézus Krisztus azért engedte meg ezt a veszteséget az egész keresztény világnak, főleg a nyugati, de azon belül is az elistenteledett francia népnek, hogy észhez térjenek. Bár még az okát még nem tudjuk: gyújtogatás volt-e, esetleg a kedvenc migránsaiknak egy bosszúja a kereszténység felé pont a Nagyhét első napjára időzítve, a munkások hanyagsága? De annyi biztos, hogy véletlenek nincsenek, csak az Isteni Gondviselés: tehát mindenképpen üzenetet közvetít odafentről!!!
 
 
 
Friss hírek:

Notre-Dame: rémisztő állapot, ellenőrizetlen felújítás, kaotikus tűzoltás

 
 
"Bár a Notre-Dame szerkezete rengeteg fát tartalmazott, szakértők már a tűz közben azt mondták, ekkora lángokhoz rengeteg felhalmozott éghető anyag kellett. Valószínűleg építési anyagok. De ezeket hogyan tárolhatták ilyen veszélyes helyen, valószínűleg felügyelet nélkül?" - ezeket a sorokat olvasva nem csak bennem, hanem nagyon sok testvéremben, akivel a de. folyamán beszéltem felmerült a gondolat, hogy ez akár terrortámadás is lehetett. Ugyanis a rengeteg ott élő muszlim közül egy vagy több beszivároghatott az építkező munkások közé, s miután egy ideig rendesen dolgoztak, készülve a "nagy durranásra" szándékosan gyújtották fel a csodálatos templomot több helyen. Mindenesetre egy ekkora hatalmas tűz nem keletkezhetett egy égve ott felejtett gyertyától, több helyen is le kellett benzinnel locsolni az építőanyagokat, remélem, hogy a szakértői vélemény nem fogja eltussolni Macron utasítására az igaszságot!!! Többet nem tehetünk minthogy imádkozzunk ennek kiderüléséért!
 
 
Egy másik hírportálon találtam, a neve nem méltó említésre a mi oldalunkon:

Hősként ünneplik a párizsi tűzoltók káplánját, aki megmentette a töviskoronát

Hősként ünneplik a franciák a párizsi tűzoltók káplánját, Fournier atyát - írják a francia lapok.

Az atya hétfő este több tűzoltóval együtt bement a Notre Dame égő épületébe és kihozta Krisztus töviskoronáját, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

 

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás