Tiszta Forrás
2022. december 08.   
Névnap: Mária, Emőke

Laudetur Jesus Christus!

Te öntöd a források vizét patakokba, a hegyek közt csörgedeznek.
Inni adsz a mező vadjainak, a szomjas vadszamár merít belőlük.
Az ég madarai partjaikon laknak, az ágak közt zengik énekük.
A hegyeket kamráid vizéből öntözöd, eged gyümölcsével a földet jóltartod.
Füvet nevelsz az állatoknak, és növényeket, hogy az ember jóllakhasson; hogy a földből kenyeret nyerjen. (Zsolt 104.10 – 14.)

De aki abból a vízből iszik, amelyet én adok, az nem szomjazik meg soha többé, mert a víz, amelyet én adok, örök életre szökellő vízforrás lesz benne." (Jn 4.14)

ANGELUS ~ ~ ♡ ♡ ~ ~ Angelus Domini nuntiavit Mariae. ~ ~ Et concepit de Spiritu Sancto. ~ ~ ~ AVE MARIA, GRATIA PLENA. ~ DOMINUS TECUM, ~ BENEDICTA TU IN MULIERIBUS, ~ ET BENEDICTUS FRUCTUS VENTRIS TUI: IESUS. ~ SANCTA MARIA, MATER DEI, ~ ORA PRO NOBIS PECCATORIBUS, ~ NUNC ET IN HORA MORTIS NOSTRAE. ~ AMEN. ~ ~ ~ Ecce Ancilla Domini. ~ ~ Fiat mihi secundum verbum tuum. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Et Verbum caro factum est. ~ ~ Et habitavit in nobis. ~ ~ ~ AVE MARIA… ~ ~ ~ Ora pro nobis Sancta Dei Genitrix. ~ ~ Ut digni efficiamur promissionibus Christi. Oremus. Gratiam tuam, quesumus, Domine, mentibus nostris infunde, út qui angelo nuntiante Christi Filii tui incarnationem cognovimus, per passionem eius et crucem ad resurrectionis gloriam perducamur. Per eumdem Christum Dominum nostrum. ~ ~ Amen. ~ ~ ~ ~ I I I ~ ~ ~ ~ ÚRANGYALA ~ ~ ~ ~ Az Úr angyala köszönté a Boldogságos Szűz Máriát. ~ ~ És ő méhébe fogadá Szentlélektől szent Fiát. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA, MALASZTTAL TELJES. ~ AZ ÚR VAN TEVELED; ~ ÁLDOTT VAGY TE AZ ASSZONYOK KÖZÖTT, ~ ÉS ÁLDOTT A TE MÉHEDNEK GYÜMÖLCSE: JÉZUS. ~ ASSZONYUNK, SZŰZ MÁRIA, ISTENNEK SZENT ANYJA! ~ IMÁDKOZZÁL ÉRETTÜNK, BŰNÖSÖKÉRT, ~ MOST ÉS HALÁLUNK ÓRÁJÁN. ~ ÁMEN. ~ ~ ~ Íme az Úrnak szolgáló leánya. ~ ~ Legyen nékem a te igéd szerint. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ És az Ige testté lőn. ~ ~ És miköztünk lakozék. ~ ~ ~ ÜDVÖZLÉGY, MÁRIA… ~ ~ ~ Imádkozzál érettünk Istennek Szent Anyja. ~ ~ Hogy méltóak lehessünk Krisztus ígéreteire. Könyörögjünk. Kérünk téged, Úristen, öntsd lelkünkbe szent malasztodat, hogy akik az angyali üzenet által szent Fiadnak, Jézus Krisztusnak megtestesülését megismertük, az ő kínszenvedése és keresztje által a feltámadás dicsőségébe vitessünk. Ugyanazon a mi Urunk Jézus Krisztus által. ~ ~ Ámen. ○ ○ ○ Szent Isten, szent erős Isten, szent halhatatlan Isten, irgalmazz nekünk! ○ ○ ○ Éhínségtől, járványtól, tűzvésztől és háborútól ments meg, Uram, minket! ○ ○ ○

Jelen van

0 felhasználó
15 látogató

Látogatások

- ma: 76
- tegnap: 130
2019.04.16. 00:00 __
Hozzászólások: 0

Csak a falak maradtak meg a Notre-Dame-ból (Frissítve!)

Csak a falak maradtak meg a Notre-Dame-ból (Frissítve!)

 

 

Ügyészségi vizsgálat feladata lesz kideríteni, hogy mi okozta a párizsi Notre-Dame-ban keletkezett tüzet. Első körben nem merült fel sem gyújtogatás, sem terrorcselekmény lehetősége, a nyomozás hivatalosan gondatlanság miatt indult.

 

 

A csodálatos templom több mint 850 éve uralkodik a párizsi szívek felett, ezért is jelentett többszörös szomorúságot párizsiaknak, franciáknak, európaiaknak, keresztényeknek, jószándékú embereknek, hogy hétfőn kora este kigyulladt a párizsi Notre-Dame székesegyház. Megsemmisült a teljes tetőszerkezet, leomlott a huszártorony. Komoly veszélyben voltak a harangok és mindkét torony is, de végül a még nagyobb katasztrófát sikerült elkerülni. Kedden reggel is több vízsugárral hűtötték az épület izzó falait, hogy megakadályozzák a további pusztulást. A tragédia után szinte közvetlenül gyűjtés indult az egyetemes kultúra egyik jelképének újjáépítésére.

 

Gyorsan terjedtek a lángokForrás: AFP/Bertrand Guay

 

A francia főváros egyik jelképében a hétfő kora esti órákban keletkezett tűz valószínűleg azon az állványzaton, amit épp a tető, azon belül is a leomlott huszártorony restaulásához állítottak fel. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozhatta a tüzet az állványzaton, mindenesetre onnan gyorsan átterjedtek a lángok a világhírű székesegyház tetejére. Először összeomlott a felújítás alatt álló katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, majd a teljes tetőszerkezet odaveszett.

Nem voltam messze az épülettől, amikor észrevettem a füstöt. Először azt hittem, hogy ez a Hotel Dieu, de aztán megértettem, hogy a székesegyház lángol. Amikor a Notre-Dame-hoz értem, tudtam, hogy nagy a baj, mondta Olivier De Chalus, a székesegyház önkénteseinek vezetője. 

 

Ennyi maradt a Notre Dame tetőszerkezetéből Forrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A környéken lakókat kimenekítették arra az esetre, ha beomlana a székesegyház. Az emberek az utcákon gyűltek össze, sokan sírtak, mások az Üdvözlégy, Máriát és más egyházi dalokat kezdték el énekelni.

 

Egész éjjel hűtötték a falakatForrás: AFP/Zakaria Abdelkafi

A tűzoltók késő éjszaka jelentették be, hogy az épületet sikerült megmenteni a teljes összeomlástól, de gyakorlatilag csak az alapszerkezet maradt meg. Sokáig komolyan kellett számolni azzal a veszéllyel, hogy az esetlegesen elégő harangkötelek miatt leszakadnak a harangok, amik súlyoktól fogva valószínűleg a két harangtorony összeomlását okozhatták volna.

A teljes veszély még mindig nem múlt el,kedden reggel is folyamatosan locsolták a tornyokat és igyekeztek lehűteni az izzó falakat.

A kegytárgyak megmenekültek

A Notre-Dame kegytárgyai egyelőre biztonságban vannak a sekrestyében lévő Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

Gyűjtés indul az újjáépítésre

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Franciaország mellett áll, hogy segítsen megmenteni és helyreállítani ezt a felbecsülhetetlen kincset, ami 1991-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára - írta Audrey Azoulay, a szervezet főigazgatója. Az UNESCO azonnal csatlakozik az újjáépítésre frissen elindult nemzetközi adománygyűjtéshez.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault, máris százmillió eurót ajánlott fel a helyreállításra. A japán kormány is jelezte, hogy hozzájárulnak a reastaurálás költségeihez. Miközben a teljes károk feltárása sem kezdődhetett még meg, egyes szakértők arra figyelmeztetnek, hogy senki ne számítson gyors újjáépítésre. Ahhoz, hogy az épület újra régi pompájában ragyoghasson, a munka akár évtizedekig is eltarthat.

Évtizedekig is eltarthat, mire újra így láthatjukForrás: AFP/Yomiuri/Yasushi Kanno

A kereszténység jelképe

A Notre-Dame-ot, a Mi Asszonyunk templomát Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén. A 12. században az épület túl kicsinek bizonyult a rohamosan növekvő párizsi lakosság számára. Ekkor született meg a 135 méter hosszú, 40 méter magas hatalmas székesegyház terve. 1230-tól jelentősen átépítették.

A forradalom viszont jóvátehetetlen károkat okozott. A Notre-Dame-ot bezárták, államosították, meggyalázták, rendszeresen fosztogatták, építőanyagnak kiárusították, a homlokzaton lévő királyszobrokat lefejezték. 1802-re nagyrészt helyreállították, de 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, és az érseki palotát romba döntötték.

Később Eugene Viollet-le-Duc építész 1844 és 1864 között – az anyagok, a stílusok és korok tiszteletben tartásával – restaurálta az épületet.

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján áll a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A Notre-Dame Párizs egyik jelképének számít, évente körülbelül 13 millióan keresik fel. A székesegyház a kereszténység egyik legjelentősebb jelképe, a világörökség része.


Forrás: Origó.hu
 
 
A szerk. megjegyzése: Nem hiszek a véletlenekben, főleg hogy pont NAGYHÉTFŐN történt ez a tragédia!!! Jézus Krisztus azért engedte meg ezt a veszteséget az egész keresztény világnak, főleg a nyugati, de azon belül is az elistenteledett francia népnek, hogy észhez térjenek. Bár még az okát még nem tudjuk: gyújtogatás volt-e, esetleg a kedvenc migránsaiknak egy bosszúja a kereszténység felé pont a Nagyhét első napjára időzítve, a munkások hanyagsága? De annyi biztos, hogy véletlenek nincsenek, csak az Isteni Gondviselés: tehát mindenképpen üzenetet közvetít odafentről!!!
 
 
 
Friss hírek:

Notre-Dame: rémisztő állapot, ellenőrizetlen felújítás, kaotikus tűzoltás

 
 
"Bár a Notre-Dame szerkezete rengeteg fát tartalmazott, szakértők már a tűz közben azt mondták, ekkora lángokhoz rengeteg felhalmozott éghető anyag kellett. Valószínűleg építési anyagok. De ezeket hogyan tárolhatták ilyen veszélyes helyen, valószínűleg felügyelet nélkül?" - ezeket a sorokat olvasva nem csak bennem, hanem nagyon sok testvéremben, akivel a de. folyamán beszéltem felmerült a gondolat, hogy ez akár terrortámadás is lehetett. Ugyanis a rengeteg ott élő muszlim közül egy vagy több beszivároghatott az építkező munkások közé, s miután egy ideig rendesen dolgoztak, készülve a "nagy durranásra" szándékosan gyújtották fel a csodálatos templomot több helyen. Mindenesetre egy ekkora hatalmas tűz nem keletkezhetett egy égve ott felejtett gyertyától, több helyen is le kellett benzinnel locsolni az építőanyagokat, remélem, hogy a szakértői vélemény nem fogja eltussolni Macron utasítására az igaszságot!!! Többet nem tehetünk minthogy imádkozzunk ennek kiderüléséért!
 
 
Egy másik hírportálon találtam, a neve nem méltó említésre a mi oldalunkon:

Hősként ünneplik a párizsi tűzoltók káplánját, aki megmentette a töviskoronát

Hősként ünneplik a franciák a párizsi tűzoltók káplánját, Fournier atyát - írják a francia lapok.

Az atya hétfő este több tűzoltóval együtt bement a Notre Dame égő épületébe és kihozta Krisztus töviskoronáját, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyűjtött be a Szentföldről.

 

 

Archívum

Hozzászólások

Ide írhatja hozzászólását...
A hozzászóláshoz jelentkezzen be!
Még nem érkezett hozzászólás